Τα παιδιά παίζουν ξύλο

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Τα παιδιά παίζουν ξύλο

Μάιος 20, 2022 - 19:20

Ένα παιδί 14 ετών υπέβαλε τον εαυτό του σε μαρτυρικό, ασφυκτικό θάνατο στο δωμάτιό του. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για κάποιο θανάσιμο διαδικτυακό παιχνίδι στο οποίο συμμετείχε, με κόστος τη ζωή του.

Καθώς οι Αρχές και οι δημοσιογράφοι -κυρίως οι δεύτεροι- ερευνούν την υπόθεση, τα στόματα ανοίγουν για το τι επικρατεί στο σχολείο του 14χρονου και, δυστυχώς, όχι μόνο σε εκείνο το σχολείο. Το παιδί ήταν από τα έξι του χρόνια θύμα χλεύης, ξυλοδαρμού, λεκτικής και σωματικής βίας.

Από τα έξι του ως τα 14. Και κανείς δεν βρέθηκε να τον προστατέψει.

Ομάδες παιδιών δέρνουν, βρίζουν, κακοποιούν. Το πρωί της Παρασκευής μεταδόθηκε από τον ΑΝΤ1 βίντεο με τον άγριο ξυλοδαρμό μαθήτριας εντός του σχολείου.

Του ίδιου σχολείου.

Η μητέρα της μαθήτριας είπε: «Από την αρχή του 2021 άρχισαν να ενοχλούν την κόρη μου και τον Οκτώβριο συνεχίστηκαν οι επιθέσεις. Της επιτίθενται αγόρια και κορίτσια από το σχολείο, όχι από την τάξη της, επειδή νόμιζαν ότι έδωσε η κόρη μου τα ονόματα των παιδιών που έκαναν κατάληψη. Τα περιστατικά είναι πολύ συχνά, και στον πίσω χώρο του σχολείου την βρίζουν, την κλωτσάνε και την φτύνουν. Κάλεσα τον διευθυντή, τον ενημέρωσα και του ζήτησα να καλέσει τους γονείς ορισμένων παιδιών για να βοηθήσει και μου απάντησε πως δεν μπορεί να με βοηθήσει. Τον ρώτησα αν μπορώ να κινηθώ νομικά και μου είπε φυσικά».

Ο δικηγόρος της οικογένειας είπε: «Για τα γεγονότα έχει ενημερωθεί και η Εισαγγελία, από τον Οκτώβριο έχουμε στείλει εξώδικα στο σχολείο και στο Υπ. Παιδείας. Γίνεται δεύτερος ξυλοδαρμός εντός του σχολείου. Στις 5 Νοεμβρίου κάναμε μήνυση, ζητώντας προστασία από τον Εισαγγελέα και ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα και συνεχίζονται οι επιθέσεις στο κορίτσι και τώρα φθάσαμε σε αυτό το τραγικό περιστατικό με τον 14χρονο».

Επομένως: Ένα σχολείο παντελώς ανίκανο να προστατέψει τους μαθητές. Μια Εισαγγελία παντελώς αδιάφορη απέναντι σε μια μαθήτρια που κακοποιείται συστηματικά. Ένα υπουργείο που δεν απαντά και δεν δίνει λύσεις -αλλά έχει χρόνο να μηνύσει τους εκπαιδευτικούς όταν κάνουν απεργία για να κριθεί παράνομη και καταχρηστική.

Μητέρες με αλλοιωμένη φωνή και μαθητές μιλούν στα μέσα ενημέρωσης και αναφέρονται σε συγκεκριμένες ομάδες μαθητών, οι οποίοι έχουν μείνει στην ίδια τάξη, επομένως είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία, που κλέβουν το χαρτζιλίκι των παιδιών, που δέρνουν, που χτυπούν στο ψαχνό. Ο διευθυντής του σχολείου του 14χρονου, είπε ένας μαθητής, είχε κατασχέσει μαχαίρια και «πεταλούδες» που έφεραν μαθητές μαζί τους.

Οι καθηγητές, από την άλλη, δηλώνουν ουσιαστικά απροστάτευτοι και φοβισμένοι.

Υποστηρίζουν ότι δίνουν καθημερινό αγώνα έστω για να ακουστούν μέσα στην τάξη και αρκετοί από αυτούς καταγγέλλουν εκφοβισμό από τους μαθητές, από συμμορίες και από τους γονείς των παιδιών όταν τους καλούν για να τους πληροφορήσουν για την αντικοινωνική συμπεριφορά των παιδιών τους.

«Κυρία μου, η κόρη σας έχει παραβατική συμπεριφορά. Μιλάει άσχημα, έχει χτυπήσει συμμαθήτριές της, βρίζει και κλέβει». «Και τι σε νοιάζει εσένα; Εγώ έτσι το θέλω το παιδί μου.»

Τι απαντάς σε αυτό;

Εσύ δεν απαντάς τίποτα σε αυτό.

Ωστόσο, θα έπρεπε ως εκπαιδευτικός να στείλεις την Πρόνοια στο σπίτι του κοριτσιού χωρίς πολλά - πολλά, χωρίς να νιώθεις ότι κινδυνεύεις, χωρίς να σου ψιθυρίζουν οι άλλοι δάσκαλοι και καθηγητές «κοίτα τη δουλειά σου, μην ανακατεύεσαι».

Αλλά τι κάνεις όταν ακόμα και ο φύλακας του σχολείου έχει πέσει θύμα; Τι κάνεις όταν ακόμα και εκείνος έχει μαχαιρωθεί από μαθητή; Διότι στο σχολείο του 14χρονου επίθεση δέχτηκε και ο φύλακας.

Κανείς δεν θέλει μπελάδες στη δουλειά του και στο σπίτι του. Κανείς δεν θέλει να εκτεθεί ή να αναλάβει τις ευθύνες του. Γονείς που σιωπούν ώσπου να γίνει το κακό, διευθυντές που στέλνουν στο υπουργείο Παιδείας επιστολές, δεν λαμβάνουν απάντηση και δεν ασχολούνται περαιτέρω, καθημερινές επιθέσεις εντός του σχολείου που είναι κοινό μυστικό.

Η πληγή είναι βαθιά και είναι κοινωνική.

Τα παιδιά παίζουν ξύλο, είπε η μητέρα ενός μαθητή που τον τσίμπησε η Αστυνομία και τον κράτησε στο Τμήμα. Η μητέρα του απορούσε γιατί τον κράτησαν στο Τμήμα τον γιο της. Κι εσύ απορείς με τη μάνα που απορεί και που δεν καταλαβαίνει ότι τα παιδιά δεν παίζουν απλώς ξύλο.

Τα παιδιά μαχαιρώνουν, ξυλοφορτώνουν, σκοτώνουν...

Και δεν φταίνε αυτά.

Φταίμε εμείς ως γονείς, εμείς ως εκπαιδευτικοί, εμείς ως υπουργείο, εμείς ως θεσμοί.

Σήμερα Παρασκευή είχαμε δύο νέα επεισόδια που είδαν το φως της δημοσιότητας: Στην Καισαριανή ανήλικοι έσπασαν τη μύτη παιδιού που τους ακούμπησε κατά λάθος και στην Αγία Παρασκευή δύο 15χρονα είχαν δώσει ραντεβού για ξύλο και ο ένας τραυμάτισε τον άλλον με ψαλίδι.

«Δεν θα υπάρξει έκπτωση σε κανέναν τομέα» διαμηνύει από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης, που πήγε στο 54ο Γυμνάσιο Αθηνών, μετά τις καταγγελίες για bullying στο σχολείο που φοιτούσε ο 14χρονος.

Ο κ. Κόπτσης ανέφερε ότι το υπουργείο περιμένει να βεβαιωθεί από τα πορίσματα και τις έρευνες. Αν διατυπωθούν σαφείς καταγγελίες, το υπουργείο θα προχωρήσει σε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.

Υποθέτουμε ο κ. Κόπτσης θα δει τώρα το εξώδικο που έχει ήδη στείλει η οικογένεια της μαθήτριας που ξυλοκοπήθηκε άγρια από τους συμμαθητές της.

Διότι, σύμφωνα με τον δικηγόρο της, το υπουργείο Παιδείας ως σήμερα δεν έχει καν απαντήσει.

Γαλανιάδη Εύα