Νίκας - Νανόπουλος: Δύο «γαλάζιοι» σε τροχιά σύγκρουσης με αφορμή την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου;

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Νίκας - Νανόπουλος: Δύο «γαλάζιοι» σε τροχιά σύγκρουσης με αφορμή την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου;

Μάιος 26, 2022 - 11:42

φωτογραφία Eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Η επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι ένα πάγιο αίτημα των Πελοποννήσιων πολιτών και έχει προκριθεί ως έργο εξαιρετικής σπουδαιότητας.

Στην πράξη, βέβαια, εδώ και είκοσι χρόνια, παρά τις αγαθές προθέσεις, η κατάσταση εν ολίγοις έχει ως εξής: Εξαγγελίες, προσπάθειες, μνημόνια συνεργασίας και αποτέλεσμα μηδέν.

Στις αντικειμενικές δυσκολίες που ορθώνονται εμπρός στην επαναλειτουργία του τρένου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, προστίθεται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του loutrakiblog.gr, ακόμα μία.

Όπως αναφέρεται σε αυτό, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και ο δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος βρίσκονται σε διαφορετική... τροχιά σε ό,τι αφορά το έργο του σιδηροδρόμου, ενδεχομένως και σε τροχιά σύγκρουσης μεταξύ τους.

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του loutrakiblog.gr:

«Στις 19 Απριλίου 2022 είχε δε παραδοθεί από τον ΟΣΕ η μελέτη σκοπιμότητας για την επαναλειτουργία του «ΚΟΡΙΝΘΟΣ – ΝΑΥΠΛΙΟ», μελέτη που υποβλήθηκε και ελέγχθηκε από την ομάδα Jaspers, με την περιφέρεια Πελοποννήσου να έχει ήδη διαθέσει 12.000.000 ευρώ μέσω αναθεώρησης του ΕΣΠΑ για το συγκεκριμένο έργο.  Η μελέτη δείχνει, μεταξύ άλλων, τις εργασίες αναβάθμισης της μετρικής γραμμής από την Κόρινθο έως το Άργος και περιλαμβάνει έργα ασφαλείας στις γέφυρες, τις αποβάθρες και στους εξωτερικούς χώρους. Προβλέπει δε την ανακατασκευή του σταθμού στο Χιλιομόδι! Ο Δήμος Κορινθίων, έχοντας σε εξέλιξη την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Ποσειδωνίας και την ενοποίηση του με το μέτωπο του Λουτρακίου, κατέθεσε αίτημα παραχώρησης των γραμμών στον ΟΣΕ. Το αίτημα αυτό έγινε αποδεκτό και έτσι το έργο της ενοποίησης θα προχωρήσει απρόσκοπτα, μάλιστα σύντομα θα γίνουν και οι ανακοινώσεις, οι φορείς (οι δυο εμπλεκόμενοι δήμοι, Κορίνθου και Λουτρακίου, ο Αναπτυξιακός Οργανισμός ΔΗΜΟΠΡΑΚΤΟΣ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος) περιμένουν την τελική έγκριση χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο Δήμος Κορινθίων σε αυτό το τεράστιο project θέλει να περιλάβει και τον σταθμό του ΟΣΕ της Κορίνθου. Στο τραπέζι λοιπόν εδώ και μήνες έχει μπει και το ζήτημα της σιδηροδρομικής γραμμής, της παραχώρησης, επαναλειτουργίας και αξιοποίησής της».

Οι πληροφορίες του ενημερωτικού site αναφέρουν ότι προκρίνεται το έργο του Δήμου και όχι της Περιφέρειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «ραντεβού» του Παναγιώτη Νίκα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών αναβλήθηκε στις 24 Μαΐου και προγραμματίστηκε για τις 31 του μήνα.

Τα αποτελέσματα της συνάντησης αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.