Ανασχηματισμός ή πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο;

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ανασχηματισμός ή πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο;

Μάιος 30, 2022 - 11:57

Το προηγούμενο διάστημα διαρροές από το Μαξίμου ανέφεραν ότι ο ανασχηματισμός είναι κοντά. Ο Πρωθυπουργός, επίσης, είχε διαμηνύσει στους υπουργούς ότι θα απάλλασσε από τα καθήκοντά του όποιον υπουργό δεν ασχολείται με το κυβερνητικό έργο και έχει ξεκινήσει προεκλογική καμπάνια.
Ανασχηματισμός δεν έγινε, αν και ήταν αναμενόμενος, ενώ τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου όσο και κορυφαίοι υπουργοί έκαναν λόγο για εξάντληση της τετραετίας.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στους υπουργούς του, με ορίζοντα τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο δηλαδή, να συνεννοηθούν με τον γραμματέα της ΝΔ Παύλο Μαρινάκη και να στελεχώσουν κλιμάκια της ΝΔ που θα περιοδεύσουν ανά την Ελλάδα, προκειμένου να «επικοινωνήσουν» το κυβερνητικό έργο.

Με αυτή την πληροφορία που μετέφερε φιλοκυβερνητική εφημερίδα, άναψαν πάλι τα σενάρια για πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο.

Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, την προηγούμενη Πέμπτη, δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να ξέρει πότε θα στηθούν οι κάλπες, ούτε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός». Αυτή η φράση της έμπειρης πολιτικού έδωσε επίσης τροφή στα σενάρια για πρόωρες κάλπες.

Άλλες διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι οι μυστικές δημοσκοπήσεις που διενεργεί το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δείχνουν την εδραίωση του κόμματος στο ποσοστό του 35%.

Αυτό το ποσοστό μοιάζει εύκολο για το κυβερνών κόμμα να ανεβεί στο 37% και στο 38%, αν...

... αν το εφετινό καλοκαίρι κυλήσει ομαλά και δεν έχουμε πύρινες καταστροφές όπως το 2021, αν τα έσοδα αυξηθούν λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης και αν γίνουν ουσιαστικές ενέργειες για την ανάσχεση του κύματος ακρίβειας, αισχροκέρδειας και των συνεχών ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Την ίδια ώρα ο Ερντογάν κλιμακώνει επικίνδυνα την τουρκική προκλητικότητα και αυτός ο παράγων είναι εξαιρετικά σημαντικός για το αν θα στηθούν τελικά κάλπες τον Οκτώβριο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει σε εκλογές εν μέσω ενός «θερμού» καλοκαιριού, όπως εκείνο του 2020, ενώ τίποτε δεν προμηνύει ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα παύσει τις προκλήσεις.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, οι πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δεν είναι μακριά.

Σημείωση: Μακάρι ο μηχανισμός να είναι σε πλήρη ετοιμότητα και να μην ξαναζήσουμε τις περυσινές καταστροφές από τις πυρκαγιές. Μακάρι η κυβέρνηση να κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις διότι πλέον το έχουμε καταλάβει καλά ότι για τις ανατιμήσεις στα προϊόντα δεν ευθύνεται μόνον η ενεργειακή κρίση, αλλά σε μεγάλο βαθμό η αισχροκέρδεια των αγορών. Το «μακάρι», βέβαια, είναι στα δικά μας στόματα. Στο χέρι της κυβέρνησης είναι οι αποφάσεις και οι πράξεις. Το επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τη διπλωματία μας και για την οικονομία μας. Και οι δυνατότητες των πολιτών έχουν εξαντληθεί.
 

Γαλανιάδη Εύα