Η επανεμφάνιση του Κώστα Καραμανλή και τα σενάρια «επιστροφής»

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Η επανεμφάνιση του Κώστα Καραμανλή και τα σενάρια «επιστροφής»

Ιούνιος 03, 2022 - 12:12

φωτογραφία Eurokinissi-Μιχάλης Καραγιάννης

Ο Κώστας Καραμανλής είναι ο μόνος πρώην πρόεδρος κόμματος και πρώην πρωθυπουργός για τον οποίο γίνεται τόσος ντόρος όταν αποφασίσει να βγει από την καθημερινότητά του και να απευθύνει ομιλία.

Και τούτο διότι το κάνει μάλλον σπάνια.

Η σιωπή του, μετά τη λήξη της πρωθυπουργικής του θητείας, είναι μοναδικό, ίσως, φαινόμενο στα πολιτικά πράγματα της χώρας: Ένας πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος έβαλε τη χώρα σε μεγάλες φουρτούνες, τα ταραγμένα χρόνια που ακολούθησαν τη θητεία του είχε εξαφανιστεί, είχε αποσυρθεί.

Εκκωφαντικά σιωπηλός, είναι μετρημένες στα δάχτυλα οι φορές που απευθύνθηκε στον κόσμο.

Προχθές τα δελτία ειδήσεων διέκοπταν τη ροή τους για να μεταδώσουν αποσπάσματα από την ομιλία του Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη στη δίνη μεγάλων αλλαγών».Την οποία τα μέσα ενημέρωσης περίμεναν πώς και πώς, αλλά η ίδια η ομιλία δεν ήταν βαρυσήμαντη ούτε ο πρώην πρωθυπουργός είπε κάτι τρομερό: Χαρακτήρισε «ταραξία της περιοχής» την Τουρκία και ζήτησε την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Και, ας συμπληρώσουμε, μιας και το χειροκρότημα έχει αποκτήσει... ιδιαίτερη σημασία μετά τις 11 φορές που το Κογκρέσο χειροκρότησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Καραμανλής εισέπραξε μπόλικο. Το κοινό τον χειροκροτούσε όρθιο. Κι όμως, δεν είπε κάτι πραγματικά σημαντικό.

Αδιαμφισβήτητα ο Κώστας Καραμανλής έχει μεγάλη απήχηση στη ΝΔ και πολλούς φίλους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον παροτρύνουν να διεκδικήσει και πάλι την προεδρία του κόμματος. Ωστόσο, δεν θεωρούμε ότι μπορεί αυτή τη στιγμή και έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό να «απειλήσει», είτε ο ίδιος είτε ο κ. Σαμαράς, τη δημοφιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πάντως, εντύπωση προκαλεί η πληθώρα άρθρων στον φιλοκυβερνητικό Τύπο σχετικά με την επανεμφάνιση του Καραμανλή. Για μία - δύο μέρες άφησαν τον Αλέξη Τσίπρα στην ησυχία του και ασχολήθηκαν με τον πρώην πρωθυπουργό, θυμίζοντας τις κακές μέρες της πρωθυπουργίας του, όπως το γεγονός ότι η κυβέρνησή του παρουσίασε πλασματικά στοιχεία για την οικονομία της Ελλάδας στην ΕΕ.

Ο «απέναντι» Τύπος, από την άλλη, έκανε λόγο για την πιθανότητα διεκδίκησης εκ μέρους του Καραμανλή της προεδρίας του κόμματος.

Ωστόσο, ο Κώστας Καραμανλής, όπως και κάθε πρώην πρωθυπουργός, μάλλον έχει βάλει πλώρη για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Είναι το υψηλότερο αξίωμα της χώρας και το μόνο που μπορεί να «σβήσει», κατά κάποιον τρόπο, τις κακές πρωθυπουργικές του ημέρες.

Επίσης, κανένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι «κακός», «λίγος» ή μη δημοφιλής, για τον έναν ή τον άλλο λόγο.

Εξάλλου, ο Κώστας Καραμανλής έδινε πάντα την εντύπωση ότι ανέλαβε προεδρία της ΝΔ και την πρωθυπουργία όχι επειδή το ήθελε πραγματικά, αλλά επειδή είχε ένα όνομα να συνεχίσει. Αυτή η αίσθηση είκοσι και βάλε χρόνια μετά την άνοδό του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και στην πρωθυπουργία εξακολουθεί να είναι ισχυρή.

Είναι εντυπωσιακό, πάντως, πώς η πολιτική ζωή στη χώρα μας περιστρέφεται εδώ και έναν αιώνα γύρω από τρία πολιτικά «τζάκια».

 

Γαλανιάδη Εύα