ΔΣ: Δεν θα μπορούν να υποβάλουν θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης

Time to read
less than
1 minute
Read so far

ΔΣ: Δεν θα μπορούν να υποβάλουν θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης

Ιούνιος 08, 2022 - 19:29

φωτογραφία Eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Σοβαρές αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, αφού σε διάταξή του απαγορεύεται στην αντιπολίτευση να θέσει εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων.

Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών έχει τον τίτλο: «Συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/788 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών και του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1799 της Επιτροπής για τη θέσπιση τεχνικών προδιαγραφών για τα επιμέρους επιγραμμικά συστήματα συγκέντρωσης – Διατάξεις σχετικές με την εκλογική διαδικασία και τον έλεγχο εσόδων και δαπανών κομμάτων, συνασπισμών και υποψηφίων βουλευτών και αιρετών – Λοιπές διατάξεις Υπουργείου Εσωτερικών».

Με το άρθρο 42 του νομοσχεδίου που έθεσε σε διαβούλευση το Υπουργείο Εσωτερικών διαγράφονται οι λέξεις «ή συμβούλου επικεφαλής δημοτικής παράταξης» στην περίπτωση να συζητάει το Δημοτικό Συμβούλιο για θέμα το οποίο δεν είναι ενταγμένο στην ημερήσια διάταξη και κρίνεται κατεπείγον.

Με τη συγκεκριμένη διάταξη η κυβέρνηση απαγορεύει στις μειοψηφίες να θέτουν προ ημερησίας διατάξεως θέματα για συζήτηση.