Ο Π. Νίκας για το νέο ΕΣΠΑ: Να μην επαναλάβουμε λάθη και αστοχίες

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ο Π. Νίκας για το νέο ΕΣΠΑ: Να μην επαναλάβουμε λάθη και αστοχίες

Ιούνιος 16, 2022 - 12:56

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε τις εργασίες του στην Καλαμάτα το συνέδριο για την περιφερειακή ανάπτυξη ΕΣΠΑ 2021-2027, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας την Πέμπτη 16 Ιουνίου.

Μετά το θερμό καλωσόρισμα που επεφύλαξαν στον Πρωθυπουργό οι παρευρισκόμενοι, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας έλαβε τον λόγο για έναν σύντομο χαιρετισμό, στον οποίον επεσήμανε από τη μια τη σημασία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την ελληνική οικονομία, και από την άλλη τις αγκυλώσεις που δεν επιτρέπουν στα προγράμματα να «τρέχουν» άμεσα.

«Ασφαλώς αποτελεί μεγάλη τιμή για την περιφέρεια Πελοποννήσου η πραγματοποίηση αυτού του εξόχως σημαντικού συνεδρίου για το ΕΣΠΑ, Μέγαρο Χορού, ένα κτίριο που εν μέρει χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ.

 Η ένταξη στην ΕΕ και στα ευρωπαϊκά προγράμματα άλλαξαν τη μοίρα της χώρας μας.

»Αναγκαίος, όμως, είναι ο εντοπισμός των προβλημάτων. Η μεγάλη καθυστέρηση στην ένταξη των προγραμμάτων κατά δύο χρόνια, η συνεχής αυστηροποίηση των διαδικασιών, η πολυπλοκότητα του σχεδιασμού που απαιτεί υψηλού επιπέδου προσωιπκού, μελέτες, η Αρχαιολογική Υπηρεσία, που δημιουργεί αδικαιολόγητα προβλήματα, η μη σύνδεση των προγραμμάτων ‘’Αντώνης Τρίτσης’’ με το ΠΔΕ για παράδειγμα, όλα αυτά οδηγούν σε καθυστερήσεις και αστοχίες, συρρίκνωση του αποτελέσματος. Το ΕΣΠΑ συνέβαλε αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των μνημονίων, της πανδημίας, συνέβαλε στη στήριξη της ελληνικής περιφέρειας. Τώρα, πρέπει να διορθώσουμε τις καθυστερήσεις και ανεπάρκειες. Ψηφιακός μετασχηματισμός, περιβαλλοντική προστασία και αειφορία, έξυπνη εξειδίκευση για εκσυγχρονισμό του επιχειρηματικού ιστού, παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αγοράς εργασίας, Έχουμε τη συνευθύνη, να μην επαναλάβουμε λάθη και αστοχίες, να χρησιμοποιήσουμε ορθολογικά το σύνολο των διαθέσιμων πόρων. Καλώς ήρθατε, κύριε Πρωθυπουργέ, καλή επιτυχία, καλή διαμονή στην πάντα όμορφη Καλαμάτα».