Χρ. Λαμπρόπουλος: Η Περιφέρεια και η κυβέρνηση δούλεψαν για να λάβει η Πελοπόννησος 410 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ (vid)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Χρ. Λαμπρόπουλος: Η Περιφέρεια και η κυβέρνηση δούλεψαν για να λάβει η Πελοπόννησος 410 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ (vid)

Ιούνιος 28, 2022 - 10:34

Ο Πάρνωνας και τα χωριά του είναι μια περιοχή σπάνιας ομορφιάς, με μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό πλούτο. Τα χωριά του Πάρνωνα γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη τις προηγούμενες δεκαετίες, αλλά στην εποχή μας συνεχώς ερημώνουν, ενώ το φυσικό περιβάλλον βρίσκεται στο έλεος της κλιματικής κρίσης.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίταινας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και την Κοινότητα Σίταινας διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα «Αντάμωμα στον Πάρνωνα - Μας συνδέει το χθες, μας ενώνει το αύριο», το Σάββατο 25 Ιουνίου στις 20:00, στον Πολυχώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου, στη Σίταινα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και τοποθετήθηκε ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης, Οικονομίας, Εκπαίδευσης, Οργάνωσης και Δίκαιης Μετάβασης στη Μεταλιγνητική Εποχή Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο αυξημένο κατά 40% για την Περιφέρεια Πελοποννήσου νέο ΕΣΠΑ 2021 - 2027.

«Με το καινούργιο ΕΣΠΑ έχουμε μια πολύ μεγάλη δυνατότητα, θα λάβουμε 410 εκατ. ευρώ, έναντι 285 εκατ. ευρώ που ήταν το προηγούμενο. Δεν σκέφτηκε η Ευρώπη να δώσει 40% περισσότερα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, έγινε μια προσπάθεια από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και από την κυβέρνηση».

Ακολούθως, ο κ. Λαμπρόπουλος αναφέρθηκε στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ), στην εκκίνηση των εργασιών για τον Ανατολικό Άξονα και στο επίπεδο ετοιμότητας της Πολιτικής Προστασίας στον Πάρνωνα:

«Η ΟΧΕ, η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση είτε μέσω ΤαΠ-ΤΟΚ είτε με όποιο τρόπο, αφορά σε επεμβάσεις κάθε είδους, και σε υποδομές, και σε επενδύσεις, για να κρατήσουμε τον κόσμο εδώ.
 

Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια, με πολλή ταπεινότητα και χωρίς να το ανακοινώνουμε.
 

»Για τον Ανατολικό Άξονα, υπήρχαν 4,5 εκατ. ευρώ δεσμευμένα από το 2013, προκειμένου να γίνει μελέτη για τον δρόμο αυτόν. Αποφασίσαμε να τα ανακατανείμουμε, να δοθεί ένα ποσό για τη μελέτη και ένα ποσό για μελέτη για έργο, μέσα στο καλοκαίρι θα δείτε να ξεκινάει έργο στον Ανατολικό Άξονα. Αν τα αφήναμε να περιμένουν άλλα εννέα χρόνια, δεν θα γινόταν το έργο ποτέ. Δεν δίνουμε απερίσκεπτα άδειες για ΑΠΕ, είμαστε υπέρ, όχι όμως, εις βάρος άλλων περιβαλλοντικών θεμάτων».
Η σημερινή συνάντηση οδήγησε σε συγκλίσεις.
 

Ελπίζουμε να μην έχουμε καταστάσεις σαν τις περυσινές από τη Γορτυνία. Είμαστε πολύ πιο προετοιμασμένοι, σε συνεργασία με την Πολιτική προστασία, να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κατάσταση χρειαστεί, ελπίζω να μην χρειαστεί.

Δουλεύουμε ώστε το επόμενο ΕΣΠΑ να περάσει ανταποδοτικά και αποτελεσματικά. Να είμαστε από τους πρώτους που θα χρησιμοποιήσουν πόρους, καθώς οι προσκλήσεις θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο, και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.

Arcadiaportal.gr Λαμπρόπουλος για ΕΣΠΑ (Σίταινα 25/6/22)