Χωρίς πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ η διόρθωση στοιχείων στα ακίνητα

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Χωρίς πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ η διόρθωση στοιχείων στα ακίνητα

Ιούνιος 28, 2022 - 16:35
Τέλος στην υποχρέωση προσκόμισης πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ σε περιπτώσεις επανάληψης ή διόρθωσης συμβολαίου ως προς την περιγραφή των ορίων, του ονόματος ή του αριθμού ακινήτου, εφόσον δεν μεταβάλλεται κανένα άλλο περιγραφικό στοιχείο, η διεύθυνση και οι προσόψεις του ακινήτου βάζει η ΑΑΔΕ με απόφαση του Διοικητή Γιώργου Πιτσιλή.

Με την συγκεκριμένη απόφαση ιδιοκτήτες θα αποφύγουν τη γραφειοκρατία των δικαιολογητικών και θα επιταχύνουν τις διαδικασίες. Με το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι την προηγούμενη 5ετία έχουν πληρωθεί όλοι οι φόροι που αναλογούν στο συγκεκριμένο ακίνητο (ΕΝΦΙΑ και ΦΑΠ), όπως επίσης και ότι τα στοιχεία του ακινήτου είναι σωστά και δεν έχουν απόκλιση τόσο από τα συμβόλαια όσο και τα υπόλοιπα αποδεικτικά έγγραφα.

Το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ εκδίδεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες έχει εκδοθεί πιστοποιητικό με παρακράτηση οφειλόμενου φόρου, δεν εκδίδεται άλλο πριν τη χρησιμοποίησή του, με εξαίρεση την περίπτωση που έχει ήδη εξοφληθεί μέρος ή το σύνολο του οφειλόμενου φόρου, οπότε εκδίδεται νέο πιστοποιητικό.