Κορωνοϊός: Η μάσκα... επιστρέφει;

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Κορωνοϊός: Η μάσκα... επιστρέφει;

Ιούλιος 06, 2022 - 13:04

φωτογραφία Eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει κατηγορηματικά αποκλείσει τη λήψη μέτρων εντός του καλοκαιριού, όλο και πληθαίνουν οι προτάσεις από τους επιστήμονες να επιστρέψει η χρήση της μάσκας, για την οποία υπάρχει μεν ισχυρή σύσταση, αλλά η χρήση της δεν είναι υποχρεωτική.

Χθες Τρίτη, οι νέες λοιμώξεις και επαναλοιμώξεις ήταν περίπου 30.000.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, περίπου 150.000 με 200.000 άτομα έχουν ενεργή λοίμωξη covid-19 και ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου, Rt, βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, στο 1,3 -αυτό σημαίνει ότι τα 100 θετικά στον κορωνοϊό άτομα μολύνουν τουλάχιστον άλλα 130, αυξάνοντας ταχέως την αλυσίδα των μεταδόσεων.

Η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων εντοπίζεται σε τουριστικές περιοχές λόγω του κλίματος χαλάρωσης κατά την περίοδο διακοπών.

Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι φωνές των επιστημόνων που θέτουν και πάλι την υποχρεωτικότητα της χρήσης της μάσκας στους κλειστούς χώρους, περίπου πέντε εβδομάδες μετά την αναστολή της. Υπενθυμίζεται ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική σε συγκεκριμένους εσωτερικούς χώρους, όπως τα ΜΜΜ, τα νοσοκομεία, τα πλοία.

Όπως επισημάνθηκε στο πλαίσιο της ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τον πρόεδρο και τους δύο αντιπροέδρους του ΕΟΔΥ την περασμένη Δευτέρα, η επαναφορά της μάσκας θα επανεξεταστεί από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων βάσει και των επιδημιολογικών δεδομένων -δεν αποκλείεται να συζητηθεί και κατά τη σημερινή τακτική συνεδρίαση.