Φεστιβάλ Ναυπλίου: Η αναπαράσταση της δίκης του Κολοκοτρώνη στην Πλατεία Συντάγματος (φωτο)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Φεστιβάλ Ναυπλίου: Η αναπαράσταση της δίκης του Κολοκοτρώνη στην Πλατεία Συντάγματος (φωτο)

Ιούλιος 10, 2022 - 18:20

φωτογραφία Eurokinissi

Η δίκη του Κολοκοτρώνη και του Πλαπούτα που διεξήχθη το 1834 στο Βουλευτικό του Ναυπλίου και διήρκεσε έξι εβδομάδες παρουσιάστηκε σε θεατρική αναπαράσταση στην πλατεία Συντάγματος το Σάββατο 9 Ιουλίου 2022, στα πλαίσια του 31ου Φεστιβάλ Ναυπλίου.

Πρόκειται για την πρώτη «μεγάλη» δίκη της νεότερης Ελλάδας .

Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η ανάδειξη της ιστορικής-πολιτικής και νομικής σημασίας της δίκης των Θ. Κολοκοτρώνη και Δ. Πλαπούτα, που κατηγορήθηκαν για συνωμοσία κατά του βασιλιά. Η θεατρική παράσταση αναδεικνύει τη δύναμη του δικανικού λόγου και της ελεύθερης συνείδησης, ενώ παράλληλα σημαίνει το μήνυμα της ενότητας στη μακρά πορεία του κράτους για την εθνική ολοκλήρωση.

Συντελεστές:

Ένα θεατρικό έργο των Μ. Ρέππα & Θ. Παπαθανασίου
Σκηνοθεσία: Σταύρος Καραγιάννης
Σκηνογραφία-Επιμέλεια κίνησης: Σταύρος Λίτινας
Ενδυματολόγος: Ντένη Βαχλιώτη
Μουσική-Στίχοι: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Τραγούδι: Κώστας Μακεδόνας & Βερόνικα Δαβάκη
Τους ρόλους υποδύονται δικηγόροι των παραπάνω Ενώσεων

Την εκδήλωση παρακολούθησαν  ο Μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος, οι βουλευτές Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός και Ανδρέας Πουλάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Δημήτρης Σχοινοχωρίτης, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος,  ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων Ηλίας Αναγνωστόπουλος, ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ναυπλίου Γιάννης Βακαρέλης, ο Νικόλας Γλύξμπουργκ και πλήθος κόσμου που κατέκλυσε την Πλατεία Συντάγματος στο Ναύπλιο.

(φωτογραφίες Eurokinissi)