Ρεύμα: Πάνω από 1 δισ. ευρώ χρωστούν οι πολίτες στους παρόχους

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ρεύμα: Πάνω από 1 δισ. ευρώ χρωστούν οι πολίτες στους παρόχους

Αύγουστος 08, 2022 - 10:52

φωτογραφία Eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Εικόνα αποσταθεροποίησης της αγοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της εκτίναξη των διεθνών τιμών φυσικού αερίου αλλά και των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αποτυπώνουν τα στοιχεία που συνέλεξε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στο πλαίσιο εποπτείας της αγοράς ηλεκτρισμού.

Συγκεκριμένα, τα χρέη από τους ανείσπρακτους λογαριασμούς ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο 1 δισ. ευρώ που υπολογίζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές καταναλωτών σε προμηθευτές, περιλαμβάνονται και ιστορικά χρέη.

Οφειλές δηλαδή που προϋπήρχαν της γεωπολιτικής αστάθειας και της ενεργειακής κρίσης λόγω του φαινομένου του ενεργειακού τουρισμού και των στρατηγικών κακοπληρωτών, οι οποίες διογκώνονται τους τελευταίους μήνες από την εικόνα ασφυξίας που εμφανίζει η αγορά.

Σύμφωνα με την ΡΑΕ, στα ληξιπρόθεσμα συνυπολογίζονται οι διευκολύνσεις που παρέχουν ευρύτατα οι προμηθευτές προς τους πελάτες τους για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αλλά και η ραγδαία αύξηση των διακανονισμών οφειλόμενων ποσών και της καταβολής τους σε δόσεις, κατά κύριο λόγω άτοκα.

Με τον τρόπο αυτό «παρά την ουσιώδη επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, τα χρέη συνεχίζουν να αυξάνονται καθότι οι Έλληνες καταναλωτές διαθέτουν υψηλή ευαισθησία σε οποιαδήποτε διακύμανση τιμών» σημειώνεται στην επιστολή.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.