Διεθνής έκθεση σύγχρονης τέχνης «Η αναβίωση των λίθων»

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Διεθνής έκθεση σύγχρονης τέχνης «Η αναβίωση των λίθων»

Αύγουστος 22, 2022 - 11:21

Μια νέα φιγούρα χαρτογράφησης στο λίθινο τοπίο της Μάνης έρχεται να σκιαγραφήσει η διεθνής έκθεση σύγχρονης τέχνης «Η αναβίωση των λίθων», στο Οχυρό Συγκρότημα Τρουπάκηδων-Μούρτζινων στην Παλιά Καρδαμύλη από 27 Αυγούστου έως 28 Οκτωβρίου 2022.Η έκθεση πραγματοποιείται σε διοργάνωση και επιμέλεια της Στέλλας Χριστοφή και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια και του Ιδρύματος Κάπτεν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου συστήνοντας μία συλλογικότητα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. 

Η έκθεση αναπτύσσεται σε όλους τους χώρους του μεταβυζαντινού οχυρού συγκροτήματος της Καρδαμύλης, που συνιστά ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της μανιάτικης χερσονήσου και ένα από τα καλύτερα σωζόμενα του είδους του σε όλη τη Μάνη. Η ανέγερση των πρώτων κτηρίων ανάγεται στα τέλη του 17ου αι., ενώ συνεχείς ανακατασκευές και προσθήκες πραγματοποιούνται έως τις αρχές του 19ου αι. Πλήρως αποκατεστημένο από το έτος 2015προσελκύει πλήθος επισκεπτών και ήδη έχει καθιερωθεί ως χώρος φιλοξενίας ποικίλων εκθέσεων σύγχρονης τέχνης κατά τα προηγούμενα έτη.

Τόσο οι καλλιτέχνες και θεωρητικοί που κατάγονται από την περιοχή, όπως οι Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Αντώνης Κανέλλος, Ελένη Ρήγα, όσο και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες που συνδέονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον με τον τόπο αναπτύσσουν μέσα από μελέτες αρχείου και σημειολογικές αναφορές πειραματικές μεθόδους έρευνας και καλλιτεχνικών πρακτικών που διηγούνται στιγμές προσωπικών μαρτυριών ή γνήσιων εμπειριών ώστε να αναβιώσει το τοπίο και να γίνει αντιληπτό σε μας σήμερα. Τα εικαστικά έργα συνδιαλέγονται με τα σημεία του χώρου, της ιστορίας, της μνήμης, της βιοπολιτικής και της γεωλογίας του τόπου. Σκοπός είναι η ανάπτυξη μιας ανθρωπολογικής συζήτηση γύρω από το πεδίο αναφοράς, επαναφέροντας εκφάνσεις της μανιάτικης κουλτούρας μέσω μιας κινητικής ενέργειας που υπήρχε ήδη στο παρελθόν και κινείται μέχρι σήμερα, έστω κι αν ο χρόνος υπήρξε νεκρός. Παράλληλα θα διεξαχθούν κοινοτικά πρότζεκτ και υπαίθριες διαλέξεις, ενώ στην ομώνυμη έκδοση συμπεριλαμβάνονται κείμενα από επιστήμονες διαφόρων πεδίων.

Το κοινό καλείται να προβληματιστεί μέσα σε ένα υβριδικό περιβάλλον με έργα ζωγραφικής, sitespecificinstallations, γλυπτικής, insitu εγκαταστάσεων, 3dprintings, video, φωτογραφίας, λέξεωνπου δίνουν ηχώ στο επιβλητικό αρχαιολογικό συγκρότημα. Συμμετέχουν τόσο καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες, όπως οι Κωστής Βελώνης, Ηλίας Παπαηλιάκης αλλά και νεότερης γενιάς όπως και ξένοι καλλιτέχνες με έργα που δημιουργούν ειδικά για την έκθεση.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, παρουσία των καλλιτεχνών και των θεωρητικών θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 27/8/22 και ώρα 19:30μ.μ., με την sitespecificperformance«Ανάπαυση V», των Αγγελικής Χατζή (GR) και ΒάσιαςΠασπάλη (GR).

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Μαρία Βαρελά (GR),Κωστής Βελώνης (GR),Mαρία Γεωργούλα (GR),Αναστασία Δούκα (GR), Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος (GR), Γιώργος Καζάζης (GR),Αντώνης Κανέλλος (GR), Αλεξάνδρα Κουμαντάκη (GR), Παύλος Νικολακόπουλος (GR), Ηλίας Παπαηλιάκης (GR),Γιώργος Παπαφίγκος (GR), Χαρά Πιπερίδου (GR), Πάνος Προφήτης (GR), Αντρέας Ragnar Κασάπης (GR), Αλέξης Φιδετζής (GR), Κώστας Χριστόπουλος (GR), Στέλλα Χριστοφή (CY/GR), JoanAyrton (BR), ΜάριονInglessi (GR),AlexandraRoussopoulos (FR/GR/SW),VASKOS(Βασίλης Νούλας-ΚώσταςΤζημούλης) (NY/GR).

Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσση έκδοση με θεωρητικά διευρυμένες προσεγγίσεις (αρχαιολόγων, κοινωνιολόγων, αρχιτεκτόνων, θεωρητικών τέχνης) μέσα από την γραφή των:Δρ. ΣωζήταςΓκουντούνα, Τάκη Κουμπή, Δρ. Άννας Μιχελή, Ελένης Ρήγα, Δρ. Σωτήρη Χτούρη, Δρ. Βασίλη Ψαρρά.

 

Οχυρό Συγκρότημα Τρουπάκηδων - Μούρτζινων, Παλιά Καρδαμύλη

27/8/2022-28/10/2022

Εγκαίνια: 27/8/2022, 19:30μ.μ.

Διάρκεια: 27/8/2022-28/10/2022

Καθημερινά εκτός Τρίτης, 8:00 π.μ.-8:00μ.μ.

 

 

Παράλληλεςδράσεις

28/8/2022, 10:30 π.μ.

Υπαίθρια διάλεξη:Ομιλητής: Σωτήρης Χτούρης, Κοινωνιολόγος, Καθηγητής Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

29/8/2022, 17:30 μ.μ.

Ξενάγηση στην έκθεση από την επιμελήτρια κ. Στέλλα Χριστοφή.

 

Αντώνης Κανέλλος, Το καταφύγιο, 2011, Πέτρα, βαφή, μεικτός κόκκος. Μεταβλητές διαστάσεις. Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη

Γιώργος Παπαφίγκος

Άτιτλο Ι, 2022

Τριασδιάστατη εκτύπωση (SLS), φωτοπολυμεριζόμενη ριτίνη, ανοξείδωτο ατσάλι, βελόνα αλουμινίου, ανθρακόνημα, διαστάσεις μεταβλητές. Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη

Κωστής Βελώνης, You Clod! 2021-22, Πέτρα, γύψος, πηλός, stucco

48 x 20 x 16 εκ. Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη

Χαρά Πιπερίδου, Reversal... and severance, 2022, Εγκατάσταση, μικτή τεχνική (σύρμα, χαρτοπολτός, σοβάς, ρητίνη, αλουμινόφυλλο, μεταλλικός ιμάντας), διαστάσεις μεταβλητές: κατά προσέγγιση 300 x 50 x 27.50 εκ. Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδος