Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Εσείς δώσατε εντολή για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Εσείς δώσατε εντολή για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη

Αύγουστος 26, 2022 - 17:33

Ομιλία στην προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις από την υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό ΕΥΠ πολιτικών αντιπάλων του και δημοσιογράφων.

Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την αγόρευση του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για τις υποκλοπές.

Αναλυτικά είπε:

Όχι μόνο γνωρίζατε, κ. Μητσοτάκη, αλλά είστε ο ιθύνων νους των παρακρατικών παρακολουθήσεων

Κύριε Μητσοτάκη, δεν ξέρω αν το έχετε αντιληφθεί, αλλά σήμερα δεν έρχεστε στο κοινοβούλιο ως τιμητής, έρχεστε ως υπόλογος για ένα βαρύτατο θεσμικό παράπτωμα.

Είστε κατηγορούμενος για μια πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικά χρονικά θεσμική, αντιδημοκρατική εκτροπή.
Είστε κατηγορούμενος για υπονόμευση της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και κατάλυση στοιχειωδών εγγυήσεων του κράτους δικαίου.

Οι υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων κατά παράβαση του Άρθρου 19 παρ. 1 του Συντάγματος, δεν είναι απλά ένα «πολιτικό σφάλμα». Είναι αξιόποινη πράξη.

Ακόμη περισσότερο, όταν πρόκειται για παρακολούθηση αρχηγού πολιτικού κόμματος, δε νοείται καμία επίκληση νομιμότητας ή νομιμοφάνειας.

Γιατί παρακολουθούσατε τον ευρωβουλευτή, τότε υποψήφιο και σήμερα αρχηγό του τρίτου σε δύναμη κοινοβουλευτικού κόμματος;
Είστε υποχρεωμένος κ. Μητσοτάκη να δώσετε μία απάντηση:

Ποιος ήταν ο «εθνικός λόγος»;
Είναι «πράκτορας ξένων συμφερόντων» ο κ. Ανδρουλάκης;
Είναι «κατάσκοπος ξένων δυνάμεων»;
Είναι «επικίνδυνος για τα εθνικά μας συμφέροντα»;

Η μη απάντηση, κ. Μητσοτάκη, αποτελεί την ισχυρότερη απόδειξη της ενοχής σας.
Να δεχτούμε, για την οικονομία της συζήτησης, την ανευθυνότητα και την ανεπάρκεια την οποία επικαλείστε. Να σας αναγνωρίσουμε μειωμένη δυνατότητα αντίληψης.
Γιατί αυτό επικαλείστε.

Ότι είστε τόσο ανεύθυνος και τόσο ανεπαρκής που ακόμα και ο πιο στενός σας συνεργάτης και ο στενός σας συγγενής, λειτουργούσαν σε τόσο σοβαρά ζητήματα εν αγνοία σας.
Όταν το μάθατε, δεν ρωτήσατε τον εκλεκτό σας Διοικητή της ΕΥΠ και τον ανιψιό σας που παραιτήθηκε γιατί «δεν μπορούσε να αντέξει την τοξικότητα», όπως διατείνονταν οι διαρροές σας, να μάθετε ποιος ήταν ο λόγος «εθνικής ασφάλειας»;
Σήμερα, τώρα που συζητάμε, τον γνωρίζετε τον λόγο «εθνικής ασφάλειας»;
Δεν καταλαβαίνετε ότι οφείλετε να ενημερώσετε την εθνική αντιπροσωπεία;
Πώς αφήνετε να σέρνεται μια τέτοιου είδους υποψία για κάποιο «εθνικό κίνδυνο» ή «εθνική μειοδοσία», που προσβάλλει ένα ολόκληρο κόμμα και τον Πρόεδρο του;
Τη μία μιλήσατε για την Κίνα, την άλλη για την Αρμενία, την τρίτη για την Ουκρανία.

Η πρώτη δεν αξίωσε καν να ασχοληθεί, οι πρεσβείες των δυο άλλων χωρών διέψευσαν με οργίλο τρόπο.
Με δυο λόγια κάνατε τη χώρα ρεζίλι διεθνώς, από τον πανικό σας να κρύψετε αυτήν την πρωτοφανή εγκληματική πράξη.

Για τον δημοσιογράφο, Θανάση Κουκάκη, και για το λόγο που ετέθη υπό παρακολούθηση, ούτε για αυτό γνωρίζατε; Πείτε μας έστω, για ποιο λόγο ετέθη υπό παρακολούθηση. Και αυτός «πράκτορας ξένων μυστικών υπηρεσιών»;
Για τη σύμπτωση των παρακολουθήσεων με συμβατικά μέσα, επισήμως από την ΕΥΠ και διαδοχικώς -όταν αυτό δεν ήταν επαρκές- από το σύγχρονο και παράνομο λογισμικό predator, γνωρίζατε κάτι;
Όταν, αμέσως μετά την καταγγελία Κουκάκη στην ΑΔΑΕ ότι παρακολουθείται, νομοθετήσατε να μην ενημερώνεται ο πολίτης για τυχόν παρακολούθησή του, δε γνωρίζετε τι νομοθετούσατε; Πάλι δεν ξέρατε; Δεν ήσασταν εσείς ο πρωθυπουργός αν δεν ξέρατε, να ψάξουμε να βρούμε ποιος ήταν.
Αφού δεν απαντάτε, στο όνομα της Δημοκρατίας και του Συντάγματος, είμαι υποχρεωμένος να δώσω εγώ απαντήσεις:

Τον κ. Ανδρουλάκη δώσατε εσείς εντολή, κ. Μητσοτάκη, να τον ακούνε.
Γιατί, μέσα στην αλαζονεία σας, δε σας έφτανε να είστε αρχηγός του πρώτου κόμματος, θέλατε να ελέγξετε και τις εξελίξεις στο τρίτο κόμμα, ώστε να διασφαλίσετε τις πολιτικές εξελίξεις, ενόψει του νέου εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής που απαιτεί κυβερνήσεις συνεργασίας. Γι' αυτό δώσατε εντολή να ακούτε τον κ. Ανδρουλάκη.

Αυτός είναι ο λόγος.
Και είναι τόσο ποταπός όσο και οι προθέσεις σας.
Και τον κ. Κουκάκη, που πολύ καλά γνωρίζατε ότι παρακολουθείται, δεν τον παρακολουθούσατε επειδή είχατε λόγους «εθνικού συμφέροντος», αλλά επειδή τόλμησε να ασχοληθεί και να ερευνήσει εξονυχιστικά τη νομοθετική σας πρωτοβουλία -μία από τις πρώτες- να δώσετε ασυλία σε υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών για ανοιχτές ποινικά υποθέσεις θαλασσοδανείων με κατηγορίες κακουργηματικής απιστίας.

Και να προχωρήσετε στην αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών εκατοντάδων εκατομμυρίων για όσους ελέγχονται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Αυτά, τα πολύ ενοχλητικά για εσάς, ερευνούσε εκείνη την περίοδο ο κ. Κουκάκης.
Αν παρακολουθείται ένας ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την Προεδρία ενός κόμματος και ένας δημοσιογράφος που ερευνά οικονομικά σκάνδαλα, τότε ποιος πολίτης μπορεί να κοιμάται ήσυχος ότι δε θα συμβεί το ίδιο και με αυτόν;
Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, κ. Δεμίρης, όταν ρωτήθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για το εάν παρακολουθούνται πολιτικοί και δημοσιογράφοι, απάντησε ότι «a priori κανείς δεν εξαιρείται».

Κύριε Μητσοτάκη, αυτά είναι ανήκουστα, ανατριχιαστικά πράγματα.

Οι βουλευτές της ΝΔ, με τη στάση τους θα αποφασίσουν αν αυτό το πρωτοφανές σκάνδαλο στα χρονικά της μεταπολίτευσης, θα καταγραφεί στην ιστορία ως ένα σκάνδαλο επιτελικού παρακράτους του κ. Μητσοτάκη προσωπικά, ή αν θα καταγραφεί στην ιστορία ως ένα σκάνδαλο επιτελικού παρακράτους της ΝΔ συνολικά.

Για μας δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον ανένδοτο θεσμικό αγώνα.
Για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου, των δικαιωμάτων και της ασφάλειας του πολίτη.
Για να χυθεί άπλετο φως στο παρασκήνιο της εκτροπής.
Για να διασφαλιστούν οι όροι δημοκρατικής διεξόδου.

Για να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα.
Για να απαλλαγεί η χώρα από το τοξικό νέφος της ανηθικότητας και του ψέματος και να επιστρέψει η σταθερότητα.

Τα υπόλοιπα, πολύ σημαντικά για το αύριο της κοινωνίας και της χώρας, θα τα κρίνει η ψήφος του λαού. Που εδώ που φτάσαμε αποτελεί μοναδική διέξοδο.