Ανδρ. Λυκουρέντζος στη ΔΕΘ: Λιγότερη γραφειοκρατία για αποζημιώσεις και αποκατάσταση ζημιών

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ανδρ. Λυκουρέντζος στη ΔΕΘ: Λιγότερη γραφειοκρατία για αποζημιώσεις και αποκατάσταση ζημιών

Σεπτέμβριος 15, 2022 - 13:08

O πρόεδρος του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) και πρώην υπουργός, Ανδρέας Λυκουρέντζος, μιλώντας χθες το βράδυ σε εκδήλωση στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, αναφέρθηκε στην Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής (ΚΕΚΑ), ο πρόεδρος του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), χαρακτηρίζοντάς την τον ευφυέστερο θεσμό που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση.

Όπως είπε, πρόκειται για έναν θεσμό που σε περίπτωση ζημιών εξαιτίας θεομηνιών αποφασίζει με ταχύτητα, ενώ ό,τι αποφασίζει , ισχύει και νομοθετείται. Ακόμη, συντονίζει τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, εμπνέει την εμπιστοσύνη στους πολίτες και έχει τη δύναμη και να υπερβαίνει όλα τα γραφειοκρατικά συστήματα, κάτι που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι αποζημιώνονται πολύ γρηγορότερα, αντί να χρειάζεται να περιμένουν ακόμα και χρόνια.

Αν οι αποζημιώσεις για τις ζημίες από τις πυρκαγιές του 2017 εξοφλήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2021, χρόνια αργότερα, αυτό οφειλόταν στο ότι ήταν σε ισχύ το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο.

Όπως επεσήμανε ο προεδρος του ΕΛΓΑ, πλέον αυτό έχει αλλάξει άρδην και, μόνο το 2021, χάρη και στη συντονισμένη συνεργασία και τη συναντίληψη όλων των εμπλεκομένων, δόθηκαν στους δικαιούχους αποζημιώσεις άνω των 451 εκατ. ευρώ, όταν τα έσοδα του ΕΛΓΑ από την ειδική ασφαλιστική εισφορά, ήτοι από τους αγρότες, δεν ξεπερνούν τα 160 εκατ. ευρώ. Κι αυτό, διότι στο πλαίσιο ακριβώς αυτής της συνεργασίας και του συντονισμού, υλοποιήθηκε διάταξη νόμου που επί δέκα χρόνια δεν εφαρμοζόταν και έδωσε αναδρομικά, οφειλόμενα ποσά ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Η φωτογραφία, από τον λογαριασμό του Ανδρέα Λυκουρέντζου στο Facebook.