Στεγαστικά δάνεια ΔΥΠΑ: Θα προπληρώνεται το 10% της αξίας του ακινήτου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Στεγαστικά δάνεια ΔΥΠΑ: Θα προπληρώνεται το 10% της αξίας του ακινήτου

Σεπτέμβριος 23, 2022 - 10:34

Ανάλογα με το ύψος του δανείου και τα εισοδηματικά κριτήρια, οι τράπεζες θα ορίσουν το ύψος του αρχικού κεφαλαίου που θα απαιτείται κατά περίπτωση για τη χορήγηση των χαμηλότοκων δανείων που θα δίνει η ΔΥΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews, για τη λήψη στεγαστικού δανείου θα απαιτείται η ίδια συμμετοχή του δανειολήπτη 10% επί της αξίας του ακινήτου.

Η χορήγηση δανείων θα ξεκινήσει εντός του πρώτου τριμήνου του 2023 για ποσά έως 150.000 ευρώ με μηδενικό ή λίγο πιο πάνω από 1% επιτόκιο σε 10.000 νέους ή ζευγάρια 25-39 ετών για την αγορά κατοικίας έως 120 τ.μ.

Αίτηση για την λήψη μπορούν να υποβάλλουν 10.000 νέοι και ζευγάρια 25-39 ετών. Το ηλικιακό όριο μπορεί να καλύπτεται και μόνο από το ένα μέλος. Το επιτόκιο εξαγγέλθηκε ότι θα είναι 1% και μηδενικό για τους πολύτεκνους (άνω των τριών παιδιών) ακόμη κι αν τα τέκνα αποκτηθούν κατά την διάρκεια εξόφλησης του δανείου.

Τα χαμηλότοκα δάνεια θα καλύπτουν έως και το 90 % της εμπορικής αξίας του ακινήτου με ανώτατο όριο τις 150.000 ευρώ, για αγορά πρώτης κατοικίας.

Υψηλότερο του 1% αναμένεται να είναι το τελικό επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρυνθούν τα νέα ζευγάρια για την λήψη στεγαστικού δανείου και την αγορά κατοικίας μέσω του νέου προγράμματος χορήγησης άτοκων ή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων.