Στους Σαουδάραβες το 20% της Εθνικής Τράπεζας

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Στους Σαουδάραβες το 20% της Εθνικής Τράπεζας

Οκτώβριος 04, 2022 - 12:02

Ένα βήμα πριν από την εξαγορά του 20% της Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται το fund PIF, σύμφωνα με τη στήλη darkroom του newmoney.gr:

Ξεκινάμε τα νέα της αγοράς από τις τράπεζες, όπου έχουμε ενδιαφέρουσες και σημαντικές εξελίξεις που οδηγούν σε νέες ισορροπίες τον κλάδο. Όλα δείχνουν ότι το ενδιαφέρον του Public Investment Fund (PIF) του κρατικού επενδυτικού οργανισμού της Σαουδικής Αραβίας για την Εθνική Τράπεζα έχει βρει τη δέουσα ανταπόκριση. Και η στήλη σάς παραθέτει διασταυρωμένες και εξακριβωμένες από έγκυρες πηγές πληροφορίες: Α) Ξεκινά και ολοκληρώνεται στο τέλος Νοεμβρίου η περίοδος αποκλειστικότητας που έχει η PIF για τις διαπραγματεύσεις με το ΤΧΣ σχετικά με το 20% της Εθνικής τράπεζας. Β) Εντός του αμέσως επομένου διαστήματος αποφασίζεται από τον ΥΠΟΙΚ ο σύμβουλος του ΤΧΣ που θα διεκπεραιώσει τις διαπραγματεύσεις. Γ) Ο σύμβουλος θα είναι η Goldman Sachs καθώς έχει υποβάλλει προσφορά με μηδενική αμοιβή.

Όπως αντιλαμβάνεστε, μια περίοδος αποκλειστικότητας με έναν αντισυμβαλλόμενο που έχει βαθιά τσέπη, δεν θα οδηγήσει σε αποτέλεσμα μόνον εφόσον προκύψει κάποιο -θεσμικής φύσης- πρόβλημα. Η Κυβέρνηση θέλει το deal γιατί μετά το κρατικό fund της Σιγκαπούρης με το Sani/ikos, να επενδύσει στην ΕΤΕ το fund της Σαουδικής Αραβίας είναι μεγάλη επιτυχία και διαφήμιση για την οικονομία της χώρας, καθώς πρόκειται για δύο από τα 5-6 μεγαλύτερα πορτοφόλια στον κόσμο. Σημειώστε ότι το PIF είναι γνωστό στην αγορά πως δεν μπαίνει ποτέ σε συζήτηση για κάποιο deal κάτω των 200 εκατ. δολαρίων γιατί θεωρεί μικρό το ποσό για να ασχοληθεί. Πιθανόν μάλιστα το 20% να είναι ένα ποσοστό σωστά ζυγισμένο για να μην υπάρξουν αδειοδοτικά ή και αλλά ανάλογα θεσμικά ζητήματα. Με τη ροή των εξελίξεων μην εκπλαγείτε αν η Εθνική μέχρι το τέλος του έτους έχει αποκτήσει βασικό μέτοχο το PIF.