Οι μεγάλες μάχες στην ιστορία του σκακιού

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Οι μεγάλες μάχες στην ιστορία του σκακιού

Οκτώβριος 05, 2022 - 10:59

Ο κόσμος του σκακιού έχει χωριστεί στα δύο εξαιτίας μίας κόντρας που δεν έχει ξαναγίνει. Ένας 19χρονος έχει αλλάξει τη σύγχρονη ιστορία του αθλήματος, αφού κάνει μία μοναδική πορεία στο δρόμο προς την κορυφή και τουρνουά με το τουρνουά δείχνει ότι αποτελεί το μέλλον στο σπορ. Είναι, όμως, ο αμερικανός Χανς Νίμαν αυτό που φαίνεται ή πρόκειται για μία απάτη όπως πολλοί διατείνονται;

Πρώτος και καλύτερος ο Μάγκνους Κάρλσεν, ο παγκόσμιος πρωταθλητής που έχει αρχίσει μία προσωπική σταυροφορία απέναντι στο παιδί-θαύμα. Στο πλευρό του βρίσκονται πολλοί grand masters, όπως ο Χικάρου Νακαμούρα που θεωρούν ότι ο Νίμαν έχει κάνει ανεπίτρεπτα πράγματα στη σύντομη καριέρα του. Ο Κάρλσεν συναντήθηκε με τον Νίμαν στον τρίτο γύρο του φετινού Sinquefield Cup και μετά την ήττα του από τον 19χρονο, αποσύρθηκε από το τουρνουά. Στο πρόσφατο τουρνουά Julius Baer Generation Cup, έπαιξε την πρώτη κίνηση κι έπειτα παραιτήθηκε από την αναμέτρηση, αφού έκλεισε τον υπολογιστή του χωρίς να χαιρετίσει.

Η διαμάχη μεταξύ των δύο είναι έντονη και μόλις ξεκίνησε. Το σκάκι είναι ένα άθλημα που βοηθάει την πολυεπίπεδη πρόοδο. Ένας μετριοπαθής χαρακτήρας όπως ο Νακαμούρα, έγινε ο καλύτερος online παίχτης όλων των εποχών και η κριτική σκέψη τον βοήθησε να γίνει επενδυτής σε μετοχές. Μία συγγραφέας όπως η Τζένιφερ Σαχάντε μετά από δύο πρωταθλήματα των ΗΠΑ, δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα να μάθει τα χέρια του πόκερ και να αποτελεί μέλος της ομάδας της PokerStars σε τουρνουά ανά τον πλανήτη. Ένας ιδιοφυής σκηνοθέτης όπως ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ χαλάρωνε με μία παρτίδα σκάκι μεταξύ των γυρισμάτων και έπαιρνε έμπνευση για τις δημιουργίες του.

Παρά τις όποιες διαφωνίες υπήρχαν και θα υπάρχουν όμως, το σκάκι είναι και παραμένει ένα σπορ που παίζεται παντού, από όλους και προσφέρει ηρεμία. Είναι τέτοια η φύση του που αργά ή γρήγορα έρχεται η ισορροπία. Μία ισορροπία που έχει φανεί μπροστά στην σκακιέρα, σε μερικές από τις πιο συγκλονιστικές κόντρες και αναμετρήσεις που έχουν καταγραφεί στην ιστορία. Σας παρουσιάζουμε τις κυριότερες από αυτές, λίγες μόλις εβδομάδες μετά το φινάλε της 44ης Ολυμπιάδας Σκακιού, όπου συμμετείχαν 67 grand masters!

Η μεγαλύτερη από αυτές τις ιστορικές μάχες θεωρείται εκείνη μεταξύ του Μπόμπι Φίσερ και του Μπόρις Σπάσκι, στο Ρέικιαβικ το 1972. Το τρόπαιο του παγκόσμιου πρωταθλητή κρινόταν ανάμεσα στον ανερχόμενο αμερικανό διεκδικητή και τον σοβιετικό κάτοχο του τίτλου, στον πιο διάσημο αγώνα σκακιού όλων των εποχών. Ο ψυχρός πόλεμος είχε αφήσει το σημάδι του στην αναμέτρηση και η νίκη του Φίσερ έπειτα από 24 χρόνια κυριαρχίας της Σοβιετικής Ένωσης είχε αλλάξει ήδη τη ροή της ιστορίας.

Ο Ανατόλι Καρπόφ και ο Γκάρι Κασπάροφ είχαν υπηκοότητα Σοβιετικής Ένωσης, όμως η δική τους κόντρα ήταν διαφορετική. Η αναμέτρηση της Μόσχας το 1985 έκρινε τον τίτλο, με τον Καρπόφ να χρειάζεται μόνο τη νίκη για να μείνει στην κορυφή του αθλήματος, αφού ήδη ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής για 10 συνεχή χρόνια. Ο Κασπάροφ αποκαλεί εκείνη τη μονομαχία ως «το παιχνίδι της ζωής μου», αφού υποχρέωσε τον Καρπόφ σε συνεχή λάθη πριν τελικά ο τελευταίος χάσει το στέμμα του.

Ο Κασπάροφ έπαθε κάτι ανάλογο το 1997 στη Νέα Υόρκη, αλλά εκεί δεν είχε να αντιμετωπίσει το τετραπέρατο μυαλό ενός ανθρώπου, αλλά την ψυχρή λογική ενός υπολογιστή. Η μάχη με τον Deep Blue έγραψε ιστορία, αφού ήταν η πρώτη όπου ο άνθρωπος νικήθηκε από τη μηχανή. Ο υπερυπολογιστής της ΙΒΜ είχε προγραμματιστεί για τη ρεβάνς του αγώνα με τον ίδιο αντίπαλο στη Φιλαδέλφεια το 1996. Τότε είχε ηττηθεί, αλλά στη Νέα Υόρκη ο Deep Blue με 19 κινήσεις επικράτησε.

Δύο χρόνια αργότερα στην Ολλανδία, ο Κασπάροφ αντιμετώπισε τον Βεσέλιν Τοπάλοφ, στον αγώνα που θεωρείται ο αρτιότερος τεχνικά στην ιστορία του σκακιού. Οι επιθέσεις των δύο παικτών στα αντίπαλα πιόνια ήταν μοναδικές, με τον Κασπάροφ να θυσιάζει τα κομμάτια του σε 15 κινήσεις πριν τελικά επικρατήσει του βούλγαρου Τοπάλοφ σε 44 κινήσεις. Η μονομαχία έχει γίνει σημείο αναφοράς, έχει αναλυθεί περισσότερο από κάθε άλλο στην ιστορία από ειδικούς και μη, ενώ εδραίωσε τη φήμη του Κασπάροφ ως έναν παίκτη-θρύλο, με μία μοναδική διορατικότητα να βλέπει πράγματα σε λεπτομέρειες που οι άλλοι αθλητές παραβλέπουν.

Tags: