Τι είπε ο Γεωργαντάς για τις επιδοτήσεις λιπασμάτων και ζωοτροφών

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Τι είπε ο Γεωργαντάς για τις επιδοτήσεις λιπασμάτων και ζωοτροφών

Οκτώβριος 06, 2022 - 17:07

Η αγροτική παραγωγή στη χώρα εγγυάται την επάρκεια, είναι το μήνυμα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Γεωργαντά.

Ο υπουργός μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ δίνοντας εξηγήσεις για όλες τις επιδοτήσεις που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις 60 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση για τα λιπάσματα ενώ για τις ζωοτροφές τα 89 εκατ. ευρώ που θα δοθούν, συνδέονται με την Κομισιόν, οπότε αναμένεται μικρή καθυστέρηση, εξήγησε ο υπουργός.

Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα αυτονομίας των αγροτών με φωτοβολταϊκά, το πρόγραμμα επιδότησης οικίσκων, αλλά και την έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Στα λιπάσματα η επιδότηση θα γίνει με βάση τα τιμολόγια αγοράς, ενώ στην κτηνοτροφία θα δοθεί επιστροφή λαμβάνοντας υπ ‘όψη και τον αριθμό του ζωικού κεφαλαίου και την παραγωγικότητα, είπε ο κ. Γεωργαντάς.

H ελληνική παραγωγή, δημιουργεί ασφαλείς προϋποθέσεις για επάρκεια, άρα οι ανησυχίες των πρώτων μηνών Απριλίου – έχουν λήξει. Ωστόσο παραμένει το ζήτημα της ακρίβειας, πρόσθεσε.

«Πρέπει να ενισχυθεί ο πραγματικός παραγωγός και όλοι συμφωνούμε σε αυτό», πρόσθεσε υπενθυμίζοντας την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο και την ενίσχυση επί των ζωοτροφών με το 2% του τζίρου», πρόσθεσε ο υπουργός.