ΠΑΚΟΕ: Η διαδρομή της ρύπανσης στο Άργος και στο Ναύπλιο

Time to read
less than
1 minute
Read so far

ΠΑΚΟΕ: Η διαδρομή της ρύπανσης στο Άργος και στο Ναύπλιο

Οκτώβριος 09, 2022 - 16:21

Επιστημονικό συνεργείο του ΠΑΚΟΕ πραγματοποίησε την 28/09/2022, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του στην 43χρονη λειτουργία του, ενδεικτικές δειγματοληψίες και μετρήσεις νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, νερού βιολογικού καθαρισμού καθώς και ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή της Αργολίδας και ειδικότερα από το Άργος μέχρι το Ναύπλιο.

Οι διαπιστώσεις από τα αποτελέσματα των μετρήσεων στο παραλιακό αυτό μέτωπο είναι απογοητευτικά, καθώς τα δείγματα στην πλειοψηφία τους βοούν ότι τόσο η ατμόσφαιρα όσο και ο υδροφόρος ορίζοντας είναι μολυσμένα και συνεπώς επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, αφού είναι πάνω από τα επιτρεπτά όρια που έχουν τεθεί από την Ευρωπαική Ένωση.

Ειδικότερα από τα 8 σημεία στις πόλεις του Άργους και του Ναυπλίου (Άργος: Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, Ι.Ν. Αγ. Πέτρου, Πλατεία Δικαστηρίων, Πάρκο του Μπόνη, διασταύρωση Εθν. Αντιστάσεως και Λεωφόρου Παραλίας, Ναύπλιο: ΚΤΕΟ, Ακτή Μιαούλη αρ. 37, Πλατεία Συντάγματος) που έγιναν επιτόπιες μετρήσεις ατμοσφαιρικών ρύπων, τα 6 βρέθηκαν να ξεπερνούν τα ανώτερα όρια, κατά το διπλάσιο τουλάχιστον, όσον αφορά το ποσοστό της φορμαλδεύδης, των πτητικών οργανικών ενώσεων αλλά και της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (συνημμένοι πίνακες διαγραμμάτων).

Από τα 18 (σε κεντρικά σημεία του Άργους και του Ναυπλίου) δείγματα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, η τιμή των ολικών αιωρούμενων σωματιδίων (TSS) στο σύνολό τους ήταν υπερδιπλάσια των ορίων ασφαλείας, σε 3 δείγματα βρέθηκαν εντερόκοκκοι και ecoli, ενώ σε 6 διαπιστώθηκε η ύπαρξη θειικών ιόντων (SO4) καθ΄ υπέρβαση του ανώτερου ορίου.

Τέλος από τα 13 δείγματα που λήφθηκαν από το Βιολογικό Καθαρισμό Αργολίδας, 3 στην έξοδό του στη θάλασσα (Autovision Κτεο ΑΕ) και τα υπόλοιπα στην θαλάσσια ακτογραμμή πλησίον αυτού (Νέα Κίος, στη γέφυρα ποταμού Ίναχου, Hotel Ignatia, ταβέρνα Φωλιά, Avin, Δαλαμανάρα) διαπιστώθηκε έντονη ρύπανση. Σε 10 σημεία ήταν μολυσμένη η θάλασσα με κωλοβακτηρίδια, σε 9 με ecoli, σε 4 με εντερόκκοκους, σε 6 με χρώμιο, ενώ σε όλα τα θειικά άλατα είχαν εκτοξευτεί στα ύψη! (συνημμένοι πίνακες αποτελεσμάτων).

Η περιοχή αυτή, από το Άργος μέχρι το Ναύπλιο, συγκεντρώνει όλο το χρόνο πληθώρα κόσμου, έχει τεράστια τουριστική και εμπορική κίνηση και τα ενδεικτικά ευρήματά μας θα έπρεπε να κινητοποιήσουν τους κρατικούς και τοπικούς άρχοντες, αφού η δημόσια υγεία τίθεται υπό τεράστια διακινδύνευση.

Επειδή το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό η έρευνα αυτή θα κοινοποιηθεί στη περιφέρεια και στο Υπουργείο Υγείας και ελπίζουμε οι αρμόδιοι πάρουν τα κατάλληλα μέτρα ούτως ώστε να λυθεί αυτό το πρόβλημα.

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ

 

pakoe.gr