Η κοντή μνήμη πολιτικών και δημοσιογράφων και η αμφισβήτηση του ξένου Τύπου στη χώρα μας

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Η κοντή μνήμη πολιτικών και δημοσιογράφων και η αμφισβήτηση του ξένου Τύπου στη χώρα μας

Οκτώβριος 10, 2022 - 12:16

Γέλασα πολύ σήμερα το πρωί καθώς το μάτι μου έπεσε στην πρωινή εκπομπή του Mega, όπου την ανάλυση της επικαιρότητας κάνει η δημοσιογράφος Χριστίνα Κοραή. Θέμα, αυτή τη φορά, ο τσακωμός σε πλατό άλλης εκπομπής του Άδωνι Γεωργιάδη με τον Γιώργο Τσίπρα για το δημοσίευμα των Financial Times που εξυμνεί ως ένα από τα επτά οικονομικά θαύματα την ελληνική οικονομία, άρθρο το οποίο αναφέρει, μάλιστα, ότι στην Ελλάδα έχουμε... αποπληθωρισμό.

Ο Γιώργος Τσίπρας είπε, προκαλώντας την αντίδραση του Γεωργιάδη, ότι ο αρθρογράφος είτε έχει πάρει χρήματα για το άρθρο, είτε έχει πάρει... ναρκωτικά.

Ιδού ο διάλογος:

Α. Γεωργιάδης: Οι Financial Times μάς έβαλαν στα 7 θαύματα του πλανήτη, ξέρετε εσείς καλύτερα από τους FT;

Γ. Τσίπρας: Πόσα πήρε;

Α. Γεωργιάδης: Μη φύγετε από δω (σ.σ. προς τους δημοσιογράφους), είπε κάτι σοβαρό, μην το κόψετε. Λέει ότι η κυβέρνηση πλήρωσε τους Financial Times για να γράψουν το άρθρο; Αυτό είπατε;

Γ. Τσίπρας: Το 'χετε διαβάσει; Ο άνθρωπος ή παίρνει ναρκωτικά ή είναι πληρωμένος.

A. Γεωργιάδης: Ένα λεπτό, αυτό είναι διεθνές θέμα τώρα.

Γ. Τσίπρας: Το 'χετε διαβάσει; Συμφωνείτε; Έχουμε αποπληθωρισμό στην Ελλάδα;

Α. Γεωργιάδης: Άρα η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, θα κάνω ερώτηση αύριο τους FT, είναι ότι πληρώθηκαν;

Γ. Τσίπρας: Συμφωνείς με το άρθρο;

Α. Γεωργιάδης: Συμφωνώ προφανώς. Πληρώθηκαν;

Γ. Τσίπρας: Λέει μέσα ότι έχουμε αποπληθωρισμό και έχουμε 12% πληθωρισμό, τι να συζητάμε;

Α. Γεωργιάδης: Πληρώθηκαν; Πληρώθηκαν; Είπατε «τα πήρε»;

Γ. Τσίπρας: Ή ναρκωτικά παίρνει ή τα πήρε.

Α. Γεωργιάδης: Α, μπράβο. Αύριο θα κάνω εγώ επιστολή στους FT να ρωτήσω αν έχουν κάνει τεστ ναρκωτικών στο δημοσιογράφο ή αν τα πήρε.

Η κυρία Κοραή, από την άλλη, αναρωτιόταν πώς είναι δυνατόν να αμφισβητούνται αρθρογράφοι τέτοιου μεγέθους (πρόκειται για τον Ruchir Sharma, πρόεδρο στο Rockefeller International).

Αλήθεια τώρα; Η κυρία Κοραή δεν έχει ματαδεί να αμφισβητούνται άρθρα του ξένου Τύπου;..

«Η χώρα ανακάμπτει και έχει λάβει ιδιαίτερα μεγάλη ώθηση από τις ξένες επενδύσεις και τον τουρισμό, ο οποίος λόγω Covid είχε φτάσει στο 15% του ΑΕΠ, από 20%. Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είχαν φτάσει στο 50%, ενώ πλέον το ποσοστό αυτό έχει καταγράψει απίστευτη μείωση και διαμορφώνεται σε λιγότερο από 10%. Η ανάπτυξη της χώρας ξεπερνά το 4%, ενώ ο πληθωρισμός υποχωρεί γρήγορα, γεγονός που οδηγεί τη χώρα σε γρήγορη οικονομική ανάκαμψη», γράφει ο κ. Sharma. 

Τώρα, ποια στοιχεία δείχνουν αποπληθωρισμό στη χώρα, δεν ξέρω, όταν ο πληθωρισμός ανεβαίνει συνεχώς, αλλά ας μην σταθούμε εκεί, αν και η εικόνα που δίνει ο συγγραφέας είναι προβληματική για στοιχεία που μπορεί να τα βρει κάποιος παντού, και δεν είναι ανάγκη να είναι πρόεδρος σε ίδρυμα Rockefeller.

Να θυμίσω απλώς ότι όταν ο Alexander Clapp, δημοσιογράφος που έχει γράψει, ανάμεσα στα άλλα, για τα έντυπα The London Review of Books, Foreign Policy and The Economist, δημοσίευσε το άρθρο γνώμης στους New York Times «The rot in the heart of Greece is now clear for everyone to see» («Η σήψη στην καρδιά της Ελλάδας είναι πλέον ξεκάθαρη για όλους»), το άρθρο αμφισβητήθηκε ως πληρωμένο (με 28.000 δολάρια, κιόλας) διότι, όπως έσπευσαν να αφεθεί να διαρρεύσει, αυτή είναι η τιμή των guest άρθρων στο συγκεκριμένο έντυπο. Σε εκείνο το άρθρο (22.8.22), να θυμίσουμε, ο κ. Clapp είχε επισημάνει:

«Η διαφθορά και οι συγκρούσεις συμφερόντων που δεσμεύτηκε να πατάξει ο κ. Μητσοτάκης, όχι μόνο εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά, από πολλές απόψεις, φαίνεται πως έχουν ενταθεί. Το ελληνικό κράτος όχι απλά δεν έχει αναδιαμορφωθεί, αλλά έχει λάβει μόνο έναν επιφανειακό καλλωπισμό, ένα διοικητικό στόλισμα βιτρίνας», προτού κάνει λόγο για το «Ελληνικό Watergate», το οποίο, όπως αναφέρει, «έχει αποκαλύψει το επίπεδο παρακολουθήσεων κάτω από την αστραφτερή επιφάνεια».

Οπότε, η κυρία Κοραή δεν μπορεί να πέφτει από τα σύννεφα, επειδή αμφισβητήθηκε το άρθρο που εξυμνεί την ελληνική οικονομία. Έχει ξαναγίνει, από εκπροσώπους της κυβέρνησης, όταν οι New York Times δημοσίευσαν το άρθρο του Clapp, που δεν εξυμνούσε την ελληνική κυβέρνηση.

Στο διά ταύτα: Δυο μέτρα και δυο σταθμά όταν γράφουν οι ξένοι για μας. 

Να θυμίσουμε ποια είναι η θέση της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα; 

Να πούμε ότι όλα τούτα, και από τις δύο πλευρές, το μόνο αποτέλεσμα που έχουν, είναι να στοχοποιούνται δημοσιογράφοι και εκείνοι που τοποθετούνται δημόσια;

Να πούμε, επίσης, ότι και η... κοντή μνήμη Ελλήνων δημοσιογράφων κάποιου κύρους καταντάει αηδία και τελικά έχει το ίδιο αποτέλεσμα με τη στάση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης πάνω στα ξένα δημοσιεύματα, που ό,τι βολεύει εξυμνείται και ό,τι δεν βολεύει αμφισβητείται;

Άντε και τα είπαμε.

Ακούει κανείς;..

 

Γαλανιάδη Εύα