«Άραγε το πάθημα, έγινε... μάθημα;»

Time to read
less than
1 minute
Read so far

«Άραγε το πάθημα, έγινε... μάθημα;»

Οκτώβριος 23, 2022 - 09:42

Μετά τα όσα συνέβησαν τελευταία στο Πελοποννησιακό Περιφερειακό σκηνικό, με επίκεντρο: 

*το αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας, 
*τη διγλωσσία της Περιφερειακής Αρχής Νίκα για το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, 
*την απουσία πρωτοβουλιών και ενδιαφέροντος για τα αγροτικά ζητήματα του τόπου, 
*την κατασπατάληση δημοσίων πόρων σε απ΄ευθείας αναθέσεις χωρίς στοιχειώδη δημοκρατικό και αναγκαίο απολογισμό και χρησιμότητα υπέρ του δημοσίου συμφέροντος,
*την απαξιωτική συμπεριφορά με λόγο και έργο απέναντι σε θεσμικούς εκπροσώπους πχ στο Δήμαρχο Καλαμάτας, στο Δήμαρχο Άργους-Μυκηνών, σε αιρετούς του Β΄ βαθμού, ακόμη και σε Κυβερνητικά στελέχη και
*μετά από δηλώσεις του νυν Περιφερειάρχη σχετικά με τη δική του επόμενη ημέρα,
εγείρονται πολλά και σημαντικά ζητήματα που άπτονται της δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών και κυρίως των όσων ορίζει στο άρθρο 102 το ισχύον Σύνταγμα 1975/1986/2001, για την Αυτοδιοίκηση δηλ:

«1. Η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων ανήκει στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού. Υπέρ των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης συντρέχει τεκμήριο αρμοδιότητας για τη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων. Νόμος καθορίζει το εύρος και τις κατηγορίες των τοπικών υποθέσεων…… 

2. Oι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. 
Oι αρχές τους εκλέγονται με καθολική και μυστική ψηφοφορία, όπως νόμος ορίζει.

3. Με νόμο μπορεί να προβλέπονται ………

4. Το Κράτος ασκεί στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης εποπτεία που συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας και δεν επιτρέπεται να εμποδίζει την πρωτοβουλία και την ελεύθερη δράση τους …κλπ ».

Δυστυχώς η άκομψη εμπλοκή του Κράτους και των πολιτικών κομμάτων στην Αυτοδιοίκηση με τις  αδύναμες πολιτικές προσωπικότητες που ενίοτε επιλέγουν να στηρίξουν, αλλοιώνοντας τη φιλοσοφία και τη δυναμική της αυτοδιοίκησης, αποτελεί τροχοπέδη ανάπτυξης και προόδου στην Περιφέρεια της Χώρας μας και αντίκειται στη Συνταγματική επιταγή.

Χαρακτηριστική της άμεσης εμπλοκής, επιθυμιών και ανάμειξης πολιτικών κομμάτων, είναι η περίπτωση της Πελοποννήσου, όπου τόσο ο επικεφαλής, όσο και τα μέλη του συνδυασμού που υπερίσχυσε τη Β΄ Κυριακή στην Πελοπόννησο, απευθύνονται για τις μελλοντικές κινήσεις τους, όχι στους πολίτες της Πελοποννήσου που είναι η κυρίαρχη δύναμη στην οποία πρέπει να δίνουν λόγο, αλλά στο πρόσωπο του κ. Πρωθυπουργού, ο οποίος άγνωστο γιατί, άσκησε όλη την εξουσία και δύναμη που διέθετε, για να επιβάλλει αυτήν την αποτυχημένη ομάδα, στους πολίτες. 
Δυστυχώς 3 χρόνια μετά, διαφάνηκε πως έγινε ένα μεγάλο λάθος που καθήλωσε τον τόπο και βλέπουμε, πως  με διαφόρους τρόπους, όλοι προσπαθούν να διασωθούν από την οργή της κοινωνίας.  Το κόμμα της Ν.Δ., αναζητώντας σε …άφθαρτους επιγόνους τη διάσωση, τα στελέχη του νικηφόρου συνδυασμού προβάλλουν τις ευθύνες μόνο του επικεφαλής, αποκρύπτοντας τις δικές τους , ενώ ο επικεφαλής της παράταξης σιωπά, αναμένοντας το νεύμα του Πρωθυπουργού.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους ο κ.Περιφερειάρχης απαντά το άτοπον, πως….δεν είχα ποτέ ενδιαφέρον να είμαι Περιφερειάρχης, ούτε με ενδιαφέρει νέα υποψηφιότητα!
Τότε γιατί γέμισε με τόση τοξικότητα η Πελοπόννησος; Γιατί ειπώθηκαν τόσα ψέματα και στήθηκε τέτοια προβοκάτσια; 

Μετά αναρωτιόμαστε, γιατί έχει αποτύχει οικτρά η Περιφέρεια στην Πελοπόννησο, αφού δεν υπάρχει όραμα, μεράκι, σχέδιο και έργο, ενώ οι απ΄ευθείας αναθέσεις σε άσχετα , πανάκριβα και μη χρήσιμα έργα και πρωτοβουλίες, προκαλούν συνεχώς. Συνεχίζοντας, αναφέρει…το αν θα είμαι πάλι υποψήφιος θα κριθεί από τον….Πρωθυπουργό!!!
Δηλαδή αν ο Πρωθυπουργός πει ναι, ξαφνικά θα ενδιαφερθεί ; Μα…αυτός ο αυτοδιοικητικός θεσμός, έχει αναφορά μόνο στους πολίτες και όχι πόσο πειθήνιος είναι κάποιος στον εκάστοτε Πρωθυπουργό της Χώρας, που θα τον επιβάλλει στην κοινωνία!!

Και αφού δηλώνει πειθήνιος, γιατί έβαλε τροχοπέδη στο μεγάλο και αναγκαίο έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης της Καλαμάτας προϋπολ. 80 εκατ, ευρώ και εξέθεσε και τον Πρωθυπουργό που επικαλείται, τη στιγμή που αναμένει και επιθυμεί να τον ξαναπάρει από το χέρι στις εκλογές; 

Βέβαια το ερώτημα ίσως πρέπει να απευθυνθεί και στον κομματικό μηχανισμό της Ν.Δ., που «έδωσε τα ρέστα του» με διαγραφές, αποκλεισμούς, πρωτοφανή κομματικοποίηση του θεσμού κλπ ενέργειες που αλλοιώνουν την ουσία της αυτοδιοίκησης, δηλ. γιατί επέλεξαν να στηρίξουν μανιωδώς κάποιον, ο οποίος τόσο από τη θέση του Περιφερειάρχη, όσο και από την προγενέστερη θέση του Δημάρχου, δεν προσέφερε και τα άριστα στην πόλη του και κατέγραψε πολλές αποτυχίες, διότι αποτυχία είναι:

*Όταν ως Δήμαρχος έχασε την Πολιτιστική Πρωτεύουσα τη Ευρώπης που διεκδίκησε, αντίθετα επιτυχία είναι το ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, κέρδισε την  πρόκληση και εντάχθηκε στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030. 

*Αποτυχία είναι η αδυναμία του να συνεργαστεί, διεκδικώντας τα καλύτερα για την πόλη του, με αποτέλεσμα να μην εκμεταλλευθεί το ενδιαφέρον της Περιφ. Αρχής Τατούλη, να εντάξει στο ΕΣΠΑ, ως σύγχρονο προπονητικό κέντρο, με προϋπολ. 5.000.000 ευρώ το Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας ή αποτυχία είναι να πασχίζει να αποκρύψει τα έργα που έκανε ο προκάτοχός του Περιφερειάρχης που βοήθησαν ουσιαστικά την πόλη πχ Αλλαγή αμιαντοσωλήνων δικτύου ύδρευσης Καλαμάτας 55 χιλιομ. προϋπολ.10 εκατ. ευρώ, εκσυγχρονισμός Βιολογικού καθαρισμού Καλαμάτας προϋπολ. 5,5 εκατ, ευρώ, Μέγαρο Χορού, προστασία ακτών Αβίας και προστασία ακτών Μικράς Μαντίνειας  προϋπολ. 12 εκατ.ευρώ κ.α πολλά.
*Αποτυχία είναι η τακτική των απεντάξεων- καθυστερήσεων ώριμων μελετητικά και χρηματοδοτικά έργων, επειδή φέρουν τη σφραγίδα του προκατόχου του.
*Αποτυχία είναι να αναλώνεται στο  να εμφανίσει πως το πρόγραμμα Β.Α.Α.(Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης Καλαμάτας) προϋπολογισμού 9,3 εκατ. ευρώ, βάσει των οποίων γίνονται σήμερα ΟΛΕΣ οι αναπλάσεις στο Δήμο Καλαμάτας, είναι δήθεν δικός του σχεδιασμός και πρωτοβουλία. 
*και φυσικά αποτυχία τόσο δική του, όσο και των συνεργατών του είναι να μην έχουν οραματιστεί και ωριμάσει κανένα μεγάλο έργο τόσο για την πόλη της Καλαμάτας, όσο και για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. 

Ελπίζω το πάθημα να έγινε μάθημα στα κόμματα και να αφήσουν  επιτέλους ελεύθερη την κοινωνία να εκφραστεί χωρίς ταμπέλες και πάτρονες και να επιλέξει τους εκπροσώπους της, με βάση την ικανότητα , το όραμα , την καινοτομία , τη διάθεση προσφοράς και όχι την καλύτερη … οσφυοκαμψία!

ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΣΥΠ 
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΝΕΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ