Εκατομμύρια παιδιά απροστάτευτα από την ιλαρά εξαιτίας του κορωνοϊού

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Εκατομμύρια παιδιά απροστάτευτα από την ιλαρά εξαιτίας του κορωνοϊού

Οκτώβριος 24, 2022 - 16:46

Η πανδημία της covid-19 διέκοψε τις εκστρατείες εμβολιασμού κατά της ιλαράς παγκοσμίως το 2020 και το 2021, αφήνοντας εκατομμύρια παιδιά απροστάτευτα έναντι μίας από τις πιο μολυσματικές ασθένειες που μπορεί να προκαλέσει τύφλωση, πνευμονία ακόμη και θάνατο.

Μετά το χειρότερο πισωγύρισμα σε μία γενιά, 26 μεγάλες επιδημίες ιλαράς έχουν ξεσπάσει σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Επιδημία στη Ζιμπάμπουε έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 700 παιδιών φέτος, κυρίως μεταξύ θρησκευτικών αιρέσεων που δεν πιστεύουν στα εμβόλια.

Τώρα τα αφρικανικά συστήματα υγείας είναι ιδιαίτερα ευάλωτα λόγω της έλλειψης πόρων και προσωπικού, κυρίως σε χώρες όπου οι συγκρούσεις και ο υποσιτισμός καθιστούν τα παιδιά πιο ευάλωτα στη μολυσματική ασθένεια, όπως δήλωσαν περισσότεροι από δέκα γιατροί, λοιμωξιολόγοι και υγειονομικοί από όλο τον κόσμο.

«Δεν έχουμε δει ποτέ στο παρελθόν τόσο πολλά ανεμβολίαστα παιδιά όσα τώρα», δήλωσε η δρ Ντεμπλίνα Ντάτα, επικεφαλής της παγκόσμιας προσπάθειας εξάλειψης της ιλαράς των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).