Υπόθεση Πάτση όπως... υποκλοπές: Αγωνία μην καταρρεύσει το αφήγημα του «επιτελικού κράτους»

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Υπόθεση Πάτση όπως... υποκλοπές: Αγωνία μην καταρρεύσει το αφήγημα του «επιτελικού κράτους»

Οκτώβριος 26, 2022 - 11:51

Δύο χρόνια στην κυβέρνηση δεν ήξεραν για τη δράση του βουλευτή Γρεβενών Ανδρέα Πάτση, αλλά αναφορές στον Τύπο και καταγγελίες είχαν γίνει ήδη από το 2020. Ουδείς, όμως, ασχολήθηκε, έστω και για τα μάτια του κόσμου.

Στη χώρα μας, βεβαίως, δεν περιμένουμε οι πολίτες κάτι καλύτερο, ιδίως τα τελευταία χρόνια που τα Μέσα έχουν χωριστεί στα αγαπημένα και «στα άλλα», στα οποία υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν τη δουλειά τους ευσυνείδητα, αλλά δεν τους ακούει κανείς.

Όλα κρύβονται κάτω από το χαλί, ώσπου το χαλί να γίνει βουνό.

Ο βουλευτής Ανδρέας Πάτσης διεγράφη χθες από την ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, μετά τις καταγγελίες που πάντως έχουν γίνει εδώ και δύο χρόνια, αλλά χθες είδαν το -μεγάλο- φως της δημοσιότητας. Ο ίδιος επέλεξε να μην παραδώσει την έδρα και να ανεξαρτητοποιηθεί, ανακοινώνοντας την απόφασή του μέσω Facebook. Οι αποκαλύψεις κάνουν λόγο για πλουτισμό του από «κόκκινα δάνεια» ύψους 65 εκατ. ευρώ που αγόρασε στο 1/4 της αξίας τους, αλλά και για απευθείας αναθέσεις κοντά στο 1 εκατ. ευρώ που εμφανίζεται να έχει εισπράξει μέσω ΕΛΤΑ για νομικές συμβουλές.

Ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να διαγράψει τον βουλευτή, προκειμένου να προστατεύσει τον εαυτό του, αλλά και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος είναι κουμπάρος του κ. Πάτση.

Ο ίδιος ο βουλευτής, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον ANT1, είπε: «Η πρώτη καταγγελία είχε να κάνει με τη συμμετοχή μου σε εξωχώρια εταιρία. Είναι δική μου. Ελέγχθηκε από τη Βουλή. Δεν ήταν τίποτα μυστικό. Γιατί δεν ανατρέχετε στο πόρισμα της Βουλής; Ήταν απαλλαχτικό για εμένα. Δόθηκαν όλα τα στοιχεία. Όλη η Ελλάδα το ήξερε, το κόμμα δεν το ήξερε;». Και συμπλήρωσε: «Ομολογώ ότι δεν γνώριζα (σ.σ.: για το ασυμβίβαστο). Διότι το 2020 κανείς δεν το είπε στον νέο βουλευτή που εξελέγη».

Είπαμε ότι η υπόθεση ήταν γνωστή εδώ και δύο χρόνια. Αλλά για δύο χρόνια το κυβερνών κόμμα δεν είχε ασχοληθεί με τις καταγγελίες.

Τις καταγγελίες είχε κάνει ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, ο οποίος, αν θυμάστε, ανακάλυψε πριν από λίγους μήνες ότι παρακολουθείτο μέσω κακόβουλου λογισμικού από την ΕΥΠ, και η παρακολούθηση του οποίου σταμάτησε ως διά μαγείας όταν ο ίδιος πήγε και έκανε την καταγγελία στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Να θυμίσουμε ότι οι καταγγελίες του δημοσιογράφου περί παρακολούθησής του δεν είχαν λάβει την ανάλογη δημοσιότητα ώσπου ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΠαΣοΚ - Κίνημα Αλλαγής, κατήγγειλε ότι και ο ίδιος έχει πέσει θύμα παρακολούθησης. Τότε, ο Πρωθυπουργός είπε ότι δεν γνώριζε, αλλά ζήτησε συγγνώμη για τις «νόμιμες επισυνδέσεις»(;) και καρατόμησε τον επικεφαλής της ΕΥΠ και τον υπεύθυνο του Γραφείου του. Χθες, παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, για λόγους ευθιξίας.

(«Καίγονται» θέλουν - δεν θέλουν, είναι - δεν είναι υπεύθυνοι οι γύρω - γύρω, για να μην αμαυρωθεί το προφίλ του επιτελάρχη και των στενότατων συνεργατών του υπουργών.)

Η εφημερίδα «Δημοκρατία» στις 23.2.2020 φιλοξενούσε δημοσίευμα με τίτλο «Βουλευτής με εταιρεία εισπρακτική», το οποίο κάνει λόγο για «μείζον πολιτικό και αξιακό ζήτημα με τον Ανδρέα Πάτση. Εξακολουθεί να εμφανίζεται επτά μήνες μετά τις εκλογές επικεφαλής εταιρείας “διεκδίκησης ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων”». Ακόμα, το «Documento» στις 18.5.2020 είχε αναφερθεί στο θέμα σε άρθρο με τίτλο «Ανδρέας Πάτσης: Διάτρητο το πόθεν έσχες του βουλευτή της ΝΔ».

Ωστόσο, στη Νέα Δημοκρατία δεν γνώριζαν. Εξάλλου, ό,τι γράφουν οι αντιπολιτευόμενες εφημερίδες, δεν γίνεται σεβαστό ούτε λαμβάνεται σοβαρά υπόψη...

Ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης γράφει σε ανάρτησή του: «Το 2020 είχα υποβάλει επώνυμη αναφορά στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής αναφορικά με τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του Ανδρέα Πάτση. Παρά τα στοιχεία που είχα προσκομίσει, δεν επιβλήθηκε καμία κύρωση».

Στην αναφορά του αυτή στις 15.5.2020 ο κ. Κουκάκης είχε αναφέρει ότι μεταξύ των άλλων παραλείψεων στο «Πόθεν έσχες» του Ανδρ. Πάτση, υπάρχει η ELITE EXECUTIVE TRANSPORTATION και ότι η ίδια εταιρεία παραλείπεται από τον «Πόθεν έσχες» του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, παρά το γεγονός ότι το 30% της εταιρείας ανήκει στη σύζυγό του μέσω της εταιρείας STAGG.

Γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του επισημαίνει: «Ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε ότι ο κ. Πάτσης είχε εισπρακτικές και πλούτιζε από “κόκκινα” δάνεια από τον Φεβρουάριο του 2020. [...] Γνώριζε ότι είχε ρημάξει στις απευθείας αναθέσεις τα ΕΛΤΑ από τον Ιούνιο του 2021, όταν και κατέθεσε σχετική επίκαιρη ερώτηση στον κ. Πιερρακάκη ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., κ. Κάτσης, χωρίς να λάβει ποτέ απάντηση. Δύο χρόνια γνώριζε και επικροτούσε το πλιάτσικο, αφού δεν έκανε τίποτα. Πολύ απλά γιατί το πλιάτσικο στα ταμεία είναι η κανονικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη», ρωτώντας: «Αφού ο κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει την παρανομία και την ανηθικότητα των πρακτικών του κ. Πάτση, τον κ. Πιερρακάκη που έδωσε μέσω των ΕΛΤΑ 1 εκατ. ευρώ απευθείας αναθέσεις στον βουλευτή της Ν.Δ. γιατί δεν τον αποπέμπει;».

Οι διαρροές καλά κρατούν... Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρνείται την εμπλοκή Πιερρακάκη στην υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι της αρμοδιότητάς του ως εποπτεύοντος υπουργού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το δεύτερο οικονομικό σκάνδαλο το οποίο βλέπει το φως της δημοσιότητας και αφορά βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος. Και, επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης «οχυρώνεται» πίσω από διαγραφές και «παραιτήσεις», και μάλιστα για μία υπόθεση η οποία είχε δημοσιευθεί από το 2020, από έναν δημοσιογράφο που έκανε τη δουλειά του, αρέσει - δεν αρέσει στην κυβέρνηση. Μια υπόθεση για την οποία οι καταγγελίες υπήρχαν, αλλά ουδείς στην κυβέρνηση την διερεύνησε.

Το αφήγημα περί αριστείας και περί «επιτελικού» κράτους, όπως ήταν αναμενόμενο, εφόσον χτίστηκε γύρω από μία προσωπικότητα, εκείνη του Πρωθυπουργού, το επικοινωνιακό επιτελείο του οποίου τον ανέδειξε στον απόλυτο ρυθμιστή των πάντων, παρουσιάζει πλέον ρωγμές. Διότι δεν είναι δυνατόν ο κ. Μητσοτάκης να πιστώνεται όλα τα θετικά αποτελέσματα και να μην είναι ποτέ ο ίδιος υπεύθυνος για όλα όσα συμβαίνουν και είτε δεν συμφέρουν είτε πλήττουν πρωτίστως τη χώρα και δευτερευόντως την κυβέρνησή του, το κόμμα και τέλος τον ίδιο.

Γαλανιάδη Εύα