Τι είναι η Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση που θα βάλει τέλος στο «μπαλάκι ευθυνών» μεταξύ φορέων

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Τι είναι η Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση που θα βάλει τέλος στο «μπαλάκι ευθυνών» μεταξύ φορέων

Οκτώβριος 27, 2022 - 10:55

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης παρουσίασε χθες, κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, το νομοσχέδιο του υπουργείου που στόχο έχει να «ξεμπλέξει» τις αλληλεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες φορέων και υπηρεσιών όταν, για παράδειγμα, συμβαίνει μια φυσική καταστροφή. Έχουμε γίνει μάρτυρες -και θύματα...- σε μια πλημμύρα ή σε έναν σφοδρό χιονιά της «μη αρμοδιότητας» της Περιφέρειας, του Δήμου ή του υπουργείου. Θυμόμαστε όλοι τι έγινε με τον εγκλωβισμό χιλιάδων πολιτών στην Αττική Οδό.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της aftodioikisi.gr κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου παρουσιάστηκε ένας μηχανισμός με στόχο να «χαρτογραφήσει» και να ανακατανείμει τις αρμοδιότητες «νευραλγικών» φορέων της δημόσιας διοίκησης, για να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν πλήρως στο ρόλο τους όταν παραστεί μια έκτακτη ανάγκη.

Φυσικά, ο μηχανισμός αυτός θα λειτουργεί μέσω μιας επιτροπής, υπό την εποπτεία του υπουργείου, θα αξιολογεί τις αρμοδιότητες που προκύπτουν από τη νομοθεσία και που πάντως ανακατανέμονται κάθε φορά που ψηφίζεται ένα καινούριο νομοσχέδιο, και μέσω μιας πλατφόρμας θα ειδοποιείται ποιος φορέας είναι υπεύθυνος για ποιο πράγμα.

Πρόσβαση στην πλατφόρμα θα έχουν οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Φυσικά, επίσης, η επιτροπή αυτή, που θα αναδιανείμει τις αρμοδιότητες, σύμφωνα με τις πληροφορίες της aftodioikisi.gr, θα είναι γνωμοδοτικές και συντονιστικές, όχι επιχειρησιακές.