Σεισμικές έρευνες στην Πελοπόννησο: Άλλα λέει ο Σκρέκας, άλλα λέει ο Νίκας;..

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Σεισμικές έρευνες στην Πελοπόννησο: Άλλα λέει ο Σκρέκας, άλλα λέει ο Νίκας;..

Νοέμβριος 10, 2022 - 11:29

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου, που μεταδόθηκε τη Δευτέρα, ανακοίνωσε ότι αρχίζουν οι σεισμικές έρευνες στα θαλάσσια οικόπεδα ανοιχτά της Κρήτης και της Πελοποννήσου.

Τόσο χθες, ημέρα γενικής απεργίας, όσο και σήμερα, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων δημοσιεύουν λεπτομέρειες για τις έρευνες, οι οποίες, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας το πρωί της Πέμπτης 10 Νοεμβρίου, έχουν ήδη ξεκινήσει. Το πλοίο της ExxonMobil «Sanco Swift», σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός, έχει απλώσει τα καλώδια. «Το κοίτασμα το οποίο πιθανολογούμε ότι υπάρχει νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου ίσως είναι η τελευταία ελπίδα που έχει η εξορυκτική βιομηχανία για να να βρει μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης» αποκάλυψε στην ΕΡΤ ο υπουργός, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «μέχρι να τρυπήσουμε και να δούμε τι υπάρχει πραγματικά όλα είναι σε επίπεδο εκτιμήσεων».

Δυο μέρες νωρίτερα, ωστόσο, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας είχε... άλλη άποψη, την οποία εξέφρασε και δημόσια.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου (δείτε ΕΔΩ), ο κ Νίκας απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε: «Σε αυτή τη φάση δεν αφορούν στην Πελοπόννησο οι υποθαλάσσιες έρευνες για υδρογονάνθρακες που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή του συνέντευξη».

«Σε αυτή τη φάση οι έρευνες δεν αφορούν στην Πελοπόννησο, ίσως σε μια επόμενη, αλλά σε αυτή τη φάση όχι», είπε ο περιφερειάρχης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Σκρέκα, οι έρευνες αφορούν την περιοχή στον χάρτη:

Η NAVTEX που εξέδωσε ο Σταθμός Ηρακλείου προβλέπει ότι από 8 Νοεμβρίου 2022 δεσμεύονται περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος, το Δυτικό Πέλαγος και δυτικά και ανατολικά της Κρήτης, προκειμένου το πλοίο να πραγματοποιήσει ανάπτυξη εξοπλισμού και στη συνέχεια να αρχίσουν οι έρευνες για το φυσικό αέριο.

Οι σεισμικές έρευνες θα διαρκέσουν δύο χρόνια. Βάσει των αποτελεσμάτων τους, η κοινοπραξία θα κρίνει εάν θα προχωρήσουν σε ερευνητική γεώτρηση ή αν θα αποχωρήσει. Αν οι έρευνες κριθούν ικανοποιητικές, η ΕΔΕΥ εκτιμά ότι μέσα στο 2027 θα ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου.  

Το χρονοδιάγραμμα των ερευνών:

2022- 2024: Σεισμικές έρευνες
2024-2026: Διερευνητικές γεωτρήσεις
2026-2027: Ανάπτυξη κοιτάσματος
2027-2028: Παραγωγή Φυσικού Αερίου

Δύο μέρες νωρίτερα, δεν είχαν ανακοινωθεί λεπτομέρειες για τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός, βέβαια, ώστε να έχει ο κ. Νίκας ακριβή πληροφόρηση.

Οι έρευνες, πάντως, φαίνεται ότι αφορούν και στην Πελοπόννησο.