Ρωσικός ή ουκρανικός ο πύραυλος που έπληξε την Πολωνία; - Τι λένε οι ΗΠΑ

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ρωσικός ή ουκρανικός ο πύραυλος που έπληξε την Πολωνία; - Τι λένε οι ΗΠΑ

Νοέμβριος 16, 2022 - 09:42

Η Ελλάδα παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στην Πολωνία. Χθες το βράδυ πύραυλος χτύπησε το Πρεζέβοντο στην επαρχία Λούμπλιν, στα ουκρανικά σύνορα, προκαλώντας δύο θανάτους.

Σε ανάρτησή του στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την ανησυχία του έπειτα από την πυραυλική επίθεση στην πολωνική επικράτεια.

«Παρακολουθούμε στενά τις πολύ ανησυχητικές εξελίξεις στην Πολωνία μετά την πυραυλική επίθεση στο έδαφός της», σημειώνεται.

Ειλικρινή συλλυπητήρια στην πολωνική κυβέρνηση και στον λαό. Είμαστε πλήρως αλληλέγγυοι με την Πολωνία, εταίρο μας στην ΕΕ και σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ.

Όπως μετέδωσε το Associated Press, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν περιέλθει σε γνώση τους, ο πύραυλος ήταν αντιαεροπορικός κι εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για την κατάρριψη ρωσικού εισερχόμενου πυραύλου. Αυτό ανέφερε μέσω Twitter ρεπόρτερ του AP.

Σύμφωνα μάλιστα με το Γερμανικό Πρακτορείο, το ίδιο φέρεται να διεμήνυσε και ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων με τους οποίους συναντήθηκε εκτάκτως στο περιθώριο της G20 στο Μπαλί.

Ο Μπάιντεν ερωτηθείς σχετικά – μετά την έκτακτη συνάντηση -, δήλωσε πως «υπάρχουν προκαταρκτικές πληροφορίες που το θέτουν υπό αμφισβήτηση (το σενάριο ο πύραυλος να προήλθε από τη Ρωσία). Δεν θέλω να το πω προτού ολοκληρώσουμε την έρευνα, αλλά είναι απίθανο, από τη τροχιά, να βλήθηκε από τη Ρωσία — πάντως θα το δούμε». Οι ΗΠΑ και το NATO θα διενεργήσουν πλήρη έρευνα προτού ενεργήσουν, είχε πει ο κ. Μπάιντεν.