Πύραυλος στην Πολωνία: Ανησυχητική δήλωση Μεντβέντεφ για παγκόσμιο πόλεμο, αποχώρηση της Ρωσίας από την Ουκρανία ζητούν οι G20

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Πύραυλος στην Πολωνία: Ανησυχητική δήλωση Μεντβέντεφ για παγκόσμιο πόλεμο, αποχώρηση της Ρωσίας από την Ουκρανία ζητούν οι G20

Νοέμβριος 16, 2022 - 12:42

Διπλωματικό θρίλερ είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες καθώς η Πολωνία ανακοίνωσε ότι ένας ρωσικής κατασκευής πύραυλος έπεσε στα ανατολικά της χώρας, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους, αν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι είναι «απίθανο» να εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία.

Η έκρηξη, την οποία ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε «μια πολύ σημαντική κλιμάκωση», ώθησε τον Μπάιντεν να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών της G7 και του ΝΑΤΟ. Στο νυχτερινό του διάγγελμα, ο Ουκρανός ηγέτης είπε ότι το χτύπημα στην Πολωνία προσέφερε την απόδειξη ότι “η τρομοκρατία δεν περιορίζεται από τα κρατικά σύνορα“.

Η Πολωνία πάντως δεν ζήτησε την ενεργοποίηση του Άρθρου 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, που προβλέπει διαβουλεύσεις για ζήτημα ανησυχίας σχετικά με την ασφάλεια ενός κράτους-μέλους, ανέφεραν στο ΑΜΠΕ νατοϊκές πηγές. Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ συνεδριάζει σήμερα σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων με θέμα τις εκρήξεις στην Ανατολική Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Η συνεδρίαση αποδραματοποιείται μετά τις πρώτες ενδείξεις ότι ο πύραυλος που χτύπησε πολωνικό έδαφος ήταν ουκρανικός, εκτιμούν διπλωμάτες.

 Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και μακροπρόθεσμος σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι η έκρηξη σε πολωνικό έδαφος έδειξε ότι η Δύση πλησιάζει σε έναν Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Το περιστατικό με το υποτιθέμενο «πυραυλικό χτύπημα» σύμφωνα με την Ουκρανία σε πολωνική φάρμα αποδεικνύει μόνο ένα πράγμα: διεξάγοντας έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, η Δύση πλησιάζει πιο κοντά στον παγκόσμιο πόλεμο», έγραψε ο Μεντβέντεφ στο Twitter.

 

dikaiologitika.gr