Οι δήμοι που δεν πληρώνουν, οι ΧΑΔΑ και οι γωνιές ανακύκλωσης στην ημερίδα του ΦΟΔΣΑ στην Τρίπολη (pics,vid)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Οι δήμοι που δεν πληρώνουν, οι ΧΑΔΑ και οι γωνιές ανακύκλωσης στην ημερίδα του ΦΟΔΣΑ στην Τρίπολη (pics,vid)

Νοέμβριος 16, 2022 - 13:42

Την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης σχετικά με την κυκλική οικονομία και τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου από τον ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου σε συνεργασία με την περιφέρεια.

Δήμαρχοι από τους περισσότερους δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου παραβρέθηκαν σε αυτή την επιμορφωτική δράση, για να ενημερωθούν σχετικά με τα επόμενα βήματα που αφορούν την διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας τόνισε το πρόβλημα που υπάρχει με την πληρωμή από την πλευρά μεγάλων  δήμων της περιφέρειας και το πώς η εταιρεία που έχει αναλάβει την διαχείριση μπορεί λόγω των χρεών να σταματήσει ή να καθυστερήσει την διαχείριση.
 

Το επισημαίνω γιατί η συλλογική έκφραση των δήμων είτε είναι η ΠΕΔ είτε ο ΦΟΔΣΑ πρέπει να το δει με μεγάλη σοβαρότητα

Ο κ. Νίκας κρούει τον κώδωνα κινδύνου, θέτοντας στο τραπέζι το γεγονός ότι αν οι δήμοι συνεχίζουν να μην πληρώνουν, θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο και θα αρχίσουν τότε να αναζητούνται ευθύνες.
 

Να κουβεντιάσετε το συγκεκριμένο πρόβλημα της φερεγγυότητας και της ανταπόκρισης όσον αφορά την πληρωμή. Ειδάλλως πρέπει να δούμε τι θα  κάνουμε

 
Στη συνέχεια ευχαρίστησε θερμά τον δήμαρχο Τρίπολης Κ. Τζιούμης, τόσο για το γεγονός ότι καταβάλλει το αντίτιμο του Δήμου για την διαχείριση στην ώρα του όσο και για την συμβολή του στην δημιουργία της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη.

Επιπλέον έθιξε και το θέμα των χωματερών, που εντάσσονται στα όρια της περιφέρειας. Η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ στην Περιφέρειά μας είναι ένα ζήτημα για το οποίο περιμένει απάντηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εδώ και 14 μήνες.
 

Εγώ έστειλα την επιστολή αυτή σε ανώτατο επίπεδο διότι εν πάση περιπτώσεις έχουμε ένα ρόλο εδώ πέρα και δεν είμαστε υπηρέτης κανενός ούτε υπάλληλοι κανενός

Στη συνέχεια χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου του  κ. Σταύρος Αργειτάκος, ο οποίος ανέφερε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και μίλησε για τα έργα που έχει αναβάλει υπό την αιγίδα του ο ΦΟΔΣΑ.
Όσον αφορά τις καθυστερημένες πληρωμές από τους δήμους, επεσήμανε ότι το αυξημένο ενεργειακό κόστος είναι αυτό που έχει «γονατίσει» πολλούς δήμους και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Επιπλέον αναφορά έγινε και στις 58 «γωνιές ανακύκλωσης» που θα τοποθετηθούν σε πολλούς δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία θα καταφέρει να ενισχύσει την ανακύκλωση στην περιφέρειά μας .

Έπειτα τον λόγο έλαβε ο κ. Αθανάσιος Βασιλόπουλος, Δήμαρχος Καλαμάτας, Αντιπρόεδρος Π.Ε.Δ Πελοποννήσου, ξεκινώντας με την  1η θεματική ενότητα της ημερίδας «Διαχείριση απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου – παρόν και μέλλον ενώ ακολούθησαν και οι υπόλοιπες εισηγήσεις των ομιλητών».

ArcadiaPortal.gr Ημερίδα για την κυκλική οικονομία και τη διαχείριση των απορριμμάτων από τον ΦΟΔΣΑ