Η κορδέλα των εγκαινίων και το νήμα της ζωής ενός μικρού μαθητή

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Η κορδέλα των εγκαινίων και το νήμα της ζωής ενός μικρού μαθητή

Δεκέμβριος 06, 2022 - 13:50

Πριν από περίπου έναν χρόνο, αρχές Νοεμβρίου του 2021, 19 μαθητές Δημοτικού στην Πυλαία Θεσσαλονίκης είχαν άγιο, που λέμε. Η δασκάλα τους αντιλήφθηκε ρωγμές στην ψευδοροφή που είχε τοποθετηθεί λίγους μήνες νωρίτερα στην τάξη -εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης...- και φώναξε στα παιδιά να βγουν αμέσως έξω. Η οροφή κατέρρευσε και τα παιδιά σώθηκαν χάρις στην παρατηρητικότητα της δασκάλας τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στις 4/11/21, του Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη, ο Δήμος ζητούσε να αποδοθεί δικαιοσύνη. Το κτίριο ανήκει στην πρώην Νομαρχία και μισθώνεται για να λειτουργεί ως σχολική μονάδα. Δεν γνωρίζουμε τι έγινε με την υπόθεση. Αποδόθηκαν, άραγε, ευθύνες για την κακοτεχνία; Είχε ελέγξει ο δήμος την ψευδοροφή για να παραλάβει το έργο; Κατόπιν... εορτής, η Τεχνική Υπηρεσία έσπευσε να ελέγξει για κακοτεχνίες. 

Κατά την παραλαβή, το καλοκαίρι, όλα ήταν εντάξει;

Όλα στη χώρα μας συμβαίνουν  την κακιά στιγμή; Την κακιά την ώρα; Κανείς δεν ευθύνεται για τίποτα, εκτός από τη μαύρη μας τη μοίρα;..

Χθες το μεσημέρι ένας 11χρονος μαθητής σκοτώθηκε όταν έγινε έκρηξη σε λέβητα δημοτικού σχολείου στις Σέρρες, όπου εκτελούνταν εργασίες ενώ το σχολείο ήταν σε λειτουργία. Δύο μαθητές ακόμα τραυματίστηκαν από τη σφοδρή έκρηξη.

«Στο σχολείο γίνονταν εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης, με ανάθεση, από πετρέλαιο σε γεωθερμία. Δεν τηρήθηκε ο όρος της σύμβασης που απαγορεύει να γίνονται εργασίες εν ώρα λειτουργίας σχολείου», είπε στην τηλεόραση του Star ο Αλέξανδρος Χρυσάφης, δήμαρχος Σερρών.

«Γιατί δεν ζητήθηκε από τον ανάδοχο η σύμφωνη γνώμη από τον Δήμο και γιατί δεν ενημέρωσε τον δήμο για αυτή την εργασία; Γιατί επετράπη από τον διευθυντή του σχολείου η είσοδος;

«Δεν δώσαμε ποτέ άδεια να γίνουν εργασίες εν ώρα λειτουργίας, ο ανάδοχος δεν μας ζήτησε ποτέ άδεια, ο διευθυντής είναι αρμόδιος να μην επιτρέψει την είσοδο», είπε.

Υπογράφει ο Δήμος μια σύμβαση, και δεν γνωρίζει αν τηρούνται οι όροι της σύμβασης, δηλαδή;

«Εμείς δεν κάνουμε εποπτεία του σχολείου», απάντησε ο δήμαρχος.

(Εποπτεία των σχολείων προφανώς δεν κάνουν οι Δήμοι. Εποπτεία των έργων;..)

Η σύμβαση είναι μεταξύ αναδόχου και δήμου. Αν τηρούνται οι όροι, ποιος είναι υπεύθυνος; 

«Αν είχαμε γνώση, θα αποτρέπαμε τον άνθρωπο.»

Μα, η σύμβαση ορίζει οι εργασίες να γίνονται απογεύματα και Σαββατοκύριακα... Έλεγξε κανείς τι γίνεται στην πραγματικότητα;

Ο Δήμος έστειλε τη σύμβαση στον διευθυντή; 

«Ήταν γνώστης, ο διευθυντής σε άλλο σχολείο για την ίδια εργασία δεν άφησε τον ανάδοχο να μπει.»

Ο δήμαρχος έκανε λόγο για αστοχία από τον ανάδοχο.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα της ενεργειακής αναβάθμισης, όπως είπε ο δήμαρχος, η σύμβαση υπεγράφη τον Απρίλιο του 2021, με διάρκεια δέκα μηνών. Ο ανάδοχος πήρε παράταση, εξαιτίας προβλημάτων στη χρηματοδότηση και έλλειψης υλικών. Έπρεπε να παραδώσει, με την παράταση, ως το τέλος του 2022. Η σύμβαση προέβλεπε εργασίες τα Σαββατοκύριακα και μετά το τέλος του ωραρίου λειτουργίας του σχολείου, που είναι ολοήμερο.

Ο εργολάβος δεν ήταν εκεί, την ώρα της έκρηξης, ενώ ο επιβλέπων μηχανικός είπε, σύμφωνα με τα όσα έχουν δημοσιευθεί, ότι έχει κλείσει τις βαλβίδες του καυστήρα πετρελαίου, και έφυγε.

Ο δήμαρχος Σερρών επιμένει ότι δεν έλαβε ποτέ έγγραφο από τον διευθυντή του σχολείου για τις εργασίες και ότι είναι δουλειά του διευθυντή να μην επιτρέπει σε όποιον θέλει, να μπει στο σχολικό κτίριο.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν ο Δήμος είχε στείλει έγγραφο στο σχολείο ως προς το τι προβλέπει η σύμβαση, δηλαδή οι εργασίες να γίνονται το απόγευμα και το Σαββατοκύριακο, είπε ότι θα έπρεπε το σχολείο να το ξέρει.

Παραθέτω τα στοιχεία όπως ακριβώς τα άκουσα.

Δεν ξέρω τι προβλέπουν οι συμβάσεις, αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε για δυστύχημα ή για την κακιά την ώρα όταν ξεκάθαρα κάποιοι δεν κάνουν τη δουλειά τους σωστά και δεν ελέγχονται από κανέναν. Δεν μπορεί να τρέχουν οι ανάδοχοι για να ολοκληρώσουν τις εργασίες εντός χρονοδιαγράμματος τις τελευταίες είκοσι μέρες της προθεσμίας ούτε να κοιμάται ο κάθε Δήμος τον ύπνο του δικαίου και να μην ελέγχει ή να μην στέλνει έγγραφα στα σχολεία επειδή είναι αυτονόητο ότι απαγορεύεται η είσοδος και η εκτέλεση εργασιών εντός ωραρίου λειτουργίας. 

Δεν μπορεί όλοι να ενδιαφέρονται μόνο για την κοπή της κορδέλας των «εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης» που θα οδηγήσουν τη χώρα μας «στην πράσινη ανάπτυξη» και στην «εξοικονόμηση ενέργειας» και να μην αναλαμβάνει κανένας την ευθύνη για το νήμα της ζωής ενός παιδιού που κόπηκε μέσα στο σχολείο του ή να μην τιμωρείται κανείς όταν πέφτουν ταβάνια σε τάξεις, την ώρα που υποτίθεται ότι το έργο έχει παραληφθεί και ότι όλα είναι εντάξει και είναι ασφαλές για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Τι να πρωτοκάνει ο Δήμος; Τι να πρωτοκάνει ο διευθυντής του σχολείου; Τι να πρωτοκάνει ο ανάδοχος που τρέχει να προλάβει την προθεσμία για να πληρωθεί;

Η ζωή ενός παιδιού χάθηκε επειδή η προχειρότητα και η μη τήρηση των τυπικών διαδικασιών ζουν και βασιλεύουν στον τόπο μας.

Δεν είναι η κακιά η ώρα. Είναι η εγκληματική αδιαφορία και η αμέλεια που καλλιεργείται από ένα σύστημα αρμοδιοτήτων στο οποίο όλοι, τελικά, είναι αναρμόδιοι.

 

Γαλανιάδη Εύα