Αντώνης Σαμαράς: Μήνυμα ενότητας για το κόμμα, αλλά «αποστάσεις» από την κυβέρνηση για τις υποκλοπές

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Αντώνης Σαμαράς: Μήνυμα ενότητας για το κόμμα, αλλά «αποστάσεις» από την κυβέρνηση για τις υποκλοπές

Δεκέμβριος 08, 2022 - 11:55

φωτογραφία Eurokinissi-Γιώργος Κονταρίνης

Η Νέα Δημοκρατία χθες, στην εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια του Ιδρύματος «Αντώνη Σαμαρά», έστειλε «μήνυμα ενότητας» προς τους πολίτες εν όψει των εκλογών που δεν θα αργήσουν να έρθουν.

Παρόντες, άπαντες. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τρεις πρώην πρωθυπουργοί, οι  Κώστας Καραμανλής, Λουκάς Παπαδήμος και ο Παναγιώτης Πικραμμένος, και πλήθος υπουργών, βουλευτών, δημάρχων, αλλά και εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου.

Ο πρώην πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του, αναφέρθηκε στον σκοπό του ιδρύματος και, μιλώντας στο τρίτο πρόσωπο για τον εαυτό του, υπογράμμισε ότι αυτός ο σκοπός είναι «να αναδείξει την πολιτική διαδρομή του Αντώνη Σαμαρά σε όλες τις κρίσιμες περιόδους της σταδιοδρομίας του», αλλά και να ασχοληθεί με πολλά θέματα που απασχολούν την ελληνική και διεθνή επικαιρότητα.

(Κάθε πρώην πρωθυπουργός στην Ελλάδα, πάντως, έχει και από ένα ίδρυμα στο όνομά του. Και οι πρωθυπουργοί συνήθως «κληροδοτούν» το αξίωμα σε γιους ή ανιψιούς. Βέβαια, δεν έχουν όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί της χώρας το ίδιο ειδικό βάρος με έναν Κωνσταντίνο Καραμανλή ή με έναν Γεώργιο Παπανδρέου. Επίσης, οι δύο τελευταίοι δεν ίδρυσαν τα ομώνυμά τους... ιδρύματα και άφησαν σε άλλους να κρίνουν αν πρέπει ή όχι «να αναδειχθεί η πολιτική τους διαδρομή σε όλες τις κρίσιμες περιόδους της σταδιοδρομίας τους», που είπε ο κ. Σαμαράς.)

Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκίνησε με τη διαπίστωση ότι στην Ελλάδα έχουμε εγκαταλείψει τη μάχη ιδεών (σωστά, έχουμε πλέον μόνο τη μάχη των επικοινωνιακών επιτελείων, και η παρούσα κυβέρνηση έχει την καλύτερη ομάδα) και ακολούθως μίλησε για κενό ηγεσίας στη Δύση, αλλά και για την ανάγκη συνθήκης επανίδρυσης της Ευρώπης.

Ακόμα, έκανε λόγο για «μαζική τύφλωση» των Ευρωπαίων σχετικά με την ενεργειακή εξάρτηση της Ένωσης από τη Ρωσία, και χαρακτήρισε φαρσοκωμωδία τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο, αφού αυτό θα πωλείται στην ΕΕ από τρίτες χώρες.

«Η Τουρκία προετοιμάζει την κοινή της γνώμη για μια σύγκρουση με την Ελλάδα. Οι αξιώσεις της περιγράφονται στην Γαλάζια Πατρίδα.  Απαιτεί να παραιτηθούμε από το Διεθνές Δίκαιο και κάποιοι θέλουν να μας  σύρουν σε διάλογο και διαπραγματεύσεις. Να μας σύρουν στις Πρέσπες του Αιγαίου. Αυτό μπορούμε να το αποτρέψουμε», είπε και επικρότησε τις αγορές φρεγατών και μαχητικών.

Ο κ. Σαμαράς χαιρέτισε τις αποφάσεις που έλαβε το Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους και πρότεινε να μην φορολογούνται για πέντε χρόνια οι νέες παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα. «Ας μην φέρουν αντιρρήσεις οι Ευρωπαίοι περί κρατικής ενίσχυσης. Γιατί οι Γερμανοί δίνουν 200 δισ. για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους» υπογράμμισε.

Απευθυνόμενος στο... πιο δεξιό ή και ακροδεξιό ακροατήριο, (όπως ειπε πηγήστο «Πρώτο Θέμα», «κάποιος πρέπει να το κάνει κι αυτό») ο κ. Σαμαράς είπε ότι «στις Πρέσπες η Ελλάδα υποχώρησε σε όλα». Και ακολούθως, ήρθε η στιγμή να αναφερθεί στις υποκλοπές, για τις οποίες είπε:

«Δεν πιστεύω και δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε συνομιλίες. Θα ήταν αδιανόητο. Θα ήταν αντιδημοκρατική εκτροπή. Πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις. Χωρίς να δίνουμε την αίσθηση ότι το απόρρητο είναι βολική δικαιολογία. Έχει σχέση με το ποιοι είμαστε και πού θέλουμε να πάμε τον τόπο».

Επομένως, το απόρρητο για τον κ. Σαμαρά είναι μια βολική δικαιολογία, και ζητεί ξεκάθαρες απαντήσεις, όπως και ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, σε υψηλότερους τόνους, ο οποίος είχε δηλώσει: «Σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφόσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για τη δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν! Άπλετο φως!» είχε πει ο πρώην πρωθυπουργός, για στείλει στη συνέχεια σαφές μήνυμα στο Μαξίμου, λέγοντας ότι «το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο».

«Η παράταξη οφείλει να δώσει τη μάχη των εκλογών ενωμένη. Είμαι παρών με την συνείδησή μου, παρών για τα μεγάλα στοιχήματα της ιστορίας και της Ελλάδας για να τα κερδίσουμε», ειπε ο Αντώνης Σαμαράς καταχειροκροτούμενος.

 

Γαλανιάδη Εύα