Συνεδριάζουν σήμερα οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Συνεδριάζουν σήμερα οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Δεκέμβριος 13, 2022 - 10:10

Συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε συφωνία για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, έπειτα από πολύμηνες αντεγκλήσεις και διαπραγματεύσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον περασμένο μήνα όριο τιμής στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ωστόσο, τα κράτη-μέλη της ΕΕ συνεχίζουν να διαφωνούν για το εάν και το κατά πόσον το μέτρο μπορεί να αμβλύνει την ενεργειακή κρίση στη Γηραιά Ήπειρο.

Η πρωτοβουλία των 15 χωρών υπέρ το πλαφόν (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) υποστηρίζει πως το όριο είναι απαραίτητο για να προστατευτούν οι οικονομίες τους από τις υψηλές τιμές της ενέργειας.

Από την άλλη, το μπλοκ των «σκληρών» (Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Δανία, Εσθονία) ανησυχούν πως μπορεί να μειώσει την προσφορά στην Ευρώπη.

Και τα δύο στρατόπεδα – τόσο οι χώρες που υποστηρίζουν την επιβολή ορίου, όσο και αυτές που τάσσονται εναντίον της διατίμησης του φυσικού αερίου – έχουν ικανό αριθμό ψήφων για να προβάλουν βέτο.

Πιθανόν καθοριστική θα είναι η ψήφος της Γαλλίας, η οποία αρχικά τασσόταν υπέρ του πλαφόν, αλλά την περασμένη εβδομάδα εξέφρασε ανησυχία για τις πιθανές συνέπειες στις χρηματαγορές, σύμφωνα με τρεις ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.