Βορίδης: Οι εκλογές θα γίνουν με τη νέα απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Βορίδης: Οι εκλογές θα γίνουν με τη νέα απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ

Δεκέμβριος 27, 2022 - 11:47

φωτογραφία Eurokinissi

Καλεσμένος στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 ήταν την Τρίτη ο Μάκης Βορίδης ο οποίος «τελείωσε» το θέμα με το αν θα γίνουν οι εκλογές βάσει της απογραφής του 2011 ή βάσει της καινούριας, του 2021.

Ερωτηθείς για τις προβλέψεις που έκανε προ ημερών αναφορικά με τις ημερομηνίες των εκλογών, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «εκείνο το οποίο είπα ότι είναι πως προφανώς είμαστε στο τελευταίο εξάμηνο της κυβέρνησης, ότι ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει τον χρόνο των εκλογών και ότι οι εκλογές έχουν μια ιδιαιτερότητα και χρειάζονται περισσότερο χρόνο γιατί είναι διπλές εκλογές και πρέπει επομένως να υπάρχει μεγαλύτερο διάστημα διαθέσιμο. Ο ελάχιστος χρόνος που προβλέπεται, από την διάλυση της Βουλής για την προκήρυξη εκλογών, είναι 29 ημέρες. Εγώ παρακολούθησα τα σενάρια του δημοσιογράφου και βγήκε η ημερομηνία για αρχές Απριλίου».

Απαντώντας σε ερώτημα για την παρατεταμένη εκλογολογία και τις επιπτώσεις της στην λειτουργία της κυβέρνησης, ο κ. Βορίδης απάντησε πως «δεν υπάρχει επιβράδυνση του κυβερνητικού έργου, αλλά το αντίθετο».

Σχετικά με το εάν θα ισχύσουν τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής ή οι εκλογές θα γίνουν με βάση την απογραφή του 2011, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε  ότι «η τελευταία απογραφική πράξη έγινε τέλος Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου. Το Σύνταγμα λέει έναν χρόνο μετά από την τελευταία απογραφική πράξη μπορούν να γίνουν εκλογές με τους νέους εκλογικούς λόγους. Η ΕΛΣΤΑΤ ετοιμάζει το Προεδρικό Διάταγμα. Αν βγει μέσα στο 2022, η Κυβέρνηση έχει ένα δίμηνο δυνητικά για να αποφασίσει εάν θα γίνουν εκλογές με τους παλιούς ή με τους νέους καταλόγους. Εγώ για να το τελειώνουμε, σας λέω ότι οι εκλογές θα γίνουν με τους νέους εκλογικούς καταλόγους, βάσει της νέας απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ».