Πρωτοχρονιά: Σπάστε το ρόδι... για να είναι όλα ρόδινα το 2023

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Πρωτοχρονιά: Σπάστε το ρόδι... για να είναι όλα ρόδινα το 2023

Ιανουάριος 01, 2023 - 01:59

Πολλά είναι τα έθιμα που τηρούμε σε όλη τη χώρα την Πρωτοχρονιά. Ανάμεσα σε αυτά, ξεχωρίζει το σπάσιμο του ροδιού την πρώτη μέρα του χρόνου.

Η ροδιά ξεκίνησε να ζει στην Ινδία και από εκεί εξαπλώθηκε ως τη Μέση Ανατολή και την Ελλάδα. Το ρόδι είναι σύμβολο της γονιμότητας και της αφθονίας. Η Ήρα, η θεά του γάμου και της γονιμότητας, συχνά απεικονίζεται να κρατά ένα ρόδι.

Το πρωί της Πρωτοχρονιάς όλη η οικογένεια πηγαίνει στην εκκλησία και μετά τη λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου επιστρέφει στο σπίτι.

Κάποιο μέλος της οικογένειας -όχι ο αρχηγός του σπιτιού- θα μπει και θα κλείσει την πόρτα. Ο νοικοκύρης δεν θα μπει μέσα χρησιμοποιώντας το κλειδί του, αλλά θα χτυπήσει το κουδούνι. Η πόρτα θα ανοίξει, και ο νοικοκύρης θα κάνει ποδαρικό, όπως λέμε, κρατώντας το ρόδι, που σε κάποιες περιπτώσεις, τα παλαιότερα χρόνια, ήταν λειτουργημένο, διαβασμένο δηλαδή στην εκκλησία.

Ο αρχηγός του σπιτιού θα μπει με το δεξί, θα σπάσει το ρόδι πίσω από την εξώπορτα για να πεταχτούν οι σπόροι του παντού και ταυτόχρονα λέει: «Με υγεία, ευτυχία και χαρά το νέο έτος κι όσες ρώγες έχει το ρόδι, τόσες λίρες να έχει η τσέπη μας όλη τη χρονιά», ή κάτι παρεμφερές.

Όσο γεροί, κόκκινοι και όμορφοι είναι οι καρποί τόσο χαρούμενες κι ευλογημένες θα είναι οι μέρες που φέρνει μαζί του ο νέος χρόνος.

Στην Αρχαία Ελλάδα πίστευαν πως η δύναμη του ροδιού κρυβόταν στους πολυάριθμους κόκκους του (αφθονία και γονιμότητα), αλλά και στο πορφυρό χρώμα του (χρώμα που φέρνει καλή τύχη).

Στις μέρες μας το σπάσιμο του ροδιού δεν... προτιμάται, επειδή ο χυμός του λεκιάζει τους τοίχους και τα χαλιά. Ωστόσο, το ρόδι χαρίζεται ως διακοσμητικό και ως γούρι για τη νέα χρονιά.

Είτε το σπάσετε είτε όχι, ευχόμαστε όλα να είναι ρόδινα για το σπιτικό σας το 2023!

ArcadiaPortal.gr Ευχές για την καινούργια χρονιά από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα