«Πυρά» και από βουλευτές της ΝΔ για τη γνωμοδότηση Ντογιάκου για την ΑΔΑΕ

Time to read
less than
1 minute
Read so far

«Πυρά» και από βουλευτές της ΝΔ για τη γνωμοδότηση Ντογιάκου για την ΑΔΑΕ

Ιανουάριος 12, 2023 - 12:37

Η ανακοίνωση της γνωμοδότησης του προέδρου του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου με την οποία κρίνεται αναρμόδια η ΑΔΑΕ για να ανταποκριθεί σε αιτήματα ενδιαφερομένων να μάθουν αν είχαν πέσει θύματα υποκλοπής έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων τόσο στα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και στους νομικούς. Υπενθυμίζουμε ότι 16 συνταγματολόγοι, ανάμεσά τους και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, συνυπέγραψαν κείμενο στο οποίο υπογραμμίζουν ανάμεσα στα άλλα ότι «η ελεγκτική αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ απονέμεται σε αυτήν απευθείας από το Σύνταγμα (άρθρο 19 §2) και η έκτασή της δεν μπορεί να περιοριστεί ουδ’ επ’ ελάχιστο από τον νομοθέτη».

Ωστόσο, «πυρά» έρχονται και από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας σε εκπομπή στο Attica TV το βράδυ της Τρίτης (10/1), είπε πως οι αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας δεν είναι αντικείμενο σχολιασμού. Ωστόσο, τόνισε ξεκάθαρα – αφήνοντας σαφείς αιχμές – ότι οι υποκλοπές «είναι μια υπόθεση που θα πρέπει να διαλευκανθεί. Όποιος έχει τη δυνατότητα να ελέγχει, πρέπει να διευκολύνεται», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση εάν η ΑΔΑΕ θα πρέπει να κάνει έλεγχο για τις υποκλοπές, η Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε: «Πρέπει όλοι να διευκολύνουμε τη Δικαιοσύνη και τις Ανεξάρτητες Αρχές».

Ακόμη πιο κατηγορηματικός ήταν ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος μιλώντας στην ίδια πηγή, τόνισε πως ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν έχει καμία αρμοδιότητα να γνωμοδοτεί για την ΑΔΑΕ.

«Για μένα, τόσο στον πολιτισμό όσο και στη δημοκρατία, δεν πρέπει να διχάζεται η πολιτική ανάμεσα στη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση. Εκεί πρέπει να είμαστε ενωμένοι όλοι. Και εδώ στο θέμα που μου θίγετε, η γνώμη μου είναι ξεκάθαρη.

»Θεωρώ ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν έχει καμία αρμοδιότητα να γνωμοδοτεί για τέτοιου είδους ζητήματα, που με βάση το Σύνταγμα ανάγονται αποκλειστικά στη δικαιοδοσία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μόνο εκεί ελέγχονται οι αποφάσεις των ανεξαρτήτων αρχών», σημείωσε ο κ. Τζαβάρας.