Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για το κόμμα Κασιδιάρη

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για το κόμμα Κασιδιάρη

Ιανουάριος 23, 2023 - 17:11

Στη δική του πρόταση, σχετικά με τον «εκλογικό αποκλεισμό» των νεοναζιστικών μορφωμάτων, όπως έχει τεθεί στην πολιτική ατζέντα με το ζήτημα του κόμματος Κασιδιάρη, διαρρέει στη δημοσιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση του να καταψηφίσει την ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση.

Ο λόγος που η Κουμουνδούρου απορρίπτει την πρόταση της ΝΔ είναι ότι δεν ειδικεύεται στα νεοναζιστικά μορφώματα, όπως κάνει η ρύθμιση που θα καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση, γεγονός που στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι αφήνει ανοιχτή μια ενδεχόμενη ερμηνεία του Αρείου Πάγου και για κόμματα της Αριστεράς ή του ευρύτερου προοδευτικού τόξου.

Η επίδικη αναφορά

«Δεν έχουν δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών πολιτικά κόμματα η οργάνωση και δράση των οποίων δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος κατά την έννοια του άρθρου 29 παρ. 1 του Συντάγματος. Τέτοια είναι πολιτικά κόμματα των οποίων οι καταστατικές διατάξεις ή ιδεολογικές διακηρύξεις ή η πολιτική δράση υποκινεί, προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου, χαρακτηριστικά φύλου ή την αναπηρία, καθώς επίσης κόμματα των οποίων ο επικεφαλής ή μέλος οργάνου διοίκησης έχει καταδικαστεί, ακόμα και πρωτοδίκως, για τα εγκλήματα των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα. Η περίπτωση αυτή συντρέχει ακόμα και για απλό μέλος, εάν έχει τελέσει εγκλήματα του προηγούμενου εδαφίου με ναζιστικό ή ρατσιστικό κίνητρο, στο πλαίσιο δράσης κόμματος ή στο όνομά του. Η συνδρομή των περιπτώσεων των προηγούμενων εδαφίων ελέγχεται αυτεπαγγέλτως από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου.

dikaiologitika.gr