Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ»: Το ποσοστό της σχολικής διαρροής των Ρομά ξεπερνά το 50% (vid)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ»: Το ποσοστό της σχολικής διαρροής των Ρομά ξεπερνά το 50% (vid)

Φεβρουάριος 04, 2023 - 11:48

Την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα και του προέδρου της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ» κ. Βασίλη Πάντζου στην Τρίπολη.

Μιλώντας στην κάμερα του arcadiaportal.gr ο κ. Πάντζος επεσήμανε ότι μέσα από τον διάλογο και τον σχεδιασμό σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη στοχεύουν  να δοθούν λύσεις σε προβλήματα που ταλανίζουν τους Ρομά εδώ και πολλά χρόνια και βάζουν εμπόδιο στην ομαλή κοινωνικής τους ένταξη.

Μια ολοκληρωμένη δράση για την στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας Ρομά στους τομείς όπως η εκπαίδευση, η στέγαση, η υγεία και η άρση του κοινωνικού αποκλεισμού

 

Τα δικαιώματα των Ρομά αναγνωρίστηκαν το 1971, παρόλο που οι άνθρωποι αυτής της κοινότητας κατοικούν στην χώρα μας πάνω από 1.000 χρόνια και είναι Έλληνες πολίτες. Σύμφωνα με τον κ. Πάντζο, οι συνθήκες διαβίωσης των Ρομά είναι άθλιες, καθώς πολλές φορές δεν διαθέτουν ούτε νερό ούτε στέγη και η αυτή η εξαθλίωση δεν τιμά σε καμία περίπτωση το κράτος.

Στον τομέα της εργασίας, το ποσοστό ανεργίας του γυναικείου πληθυσμού των Ρομά ανέρχεται στο 90%, ενώ το ποσοστό που εγκαταλείπει το σχολείο είναι πάνω από 50%. Η κατάσταση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκεται σε άσχημο επίπεδο.

Επίσης αυτό που αυξάνεται τα τελευταία χρόνια είναι «οι διακρίσεις και ο κοινωνικός αποκλεισμός» παρατήρησε ο κ. Πάντζος.  

Κλείνοντας, ο κ. Πάντζος τόνισε ότι για να επιτύχει η κοινωνική ένταξη θα πρέπει να συνυπάρξει αμοιβαίος σεβασμός και συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.