Νίκας: Εδώ και 50 χρόνια κανένα πρόβλημα του αγροτικού κόσμου δεν έχει λυθεί

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Νίκας: Εδώ και 50 χρόνια κανένα πρόβλημα του αγροτικού κόσμου δεν έχει λυθεί

Φεβρουάριος 06, 2023 - 18:55

Το μεγάλο πρόβλημα με τη μαύρη σταφίδα έφερε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ο σύμβουλος Θανάσης Πετράκος. Με παρέμβασή του τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Πετράκος είχε αναφερθεί στο ζήτημα το οποίο, όπως είπε, είναι επείγον, και ζητήθηκε από το Σώμα να ληφθεί μια απόφαση,να γίνει ένα ψήφισμα, προκειμένου να ενισχυθούν οι αγρότες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

Ο κ. Παναγιώτης Νίκας λαμβάνοντας τον λόγο, παρατήρησε ότι τα προβλήματα της αγροτιάς είναι τα ίδια πολλά χρόνια τώρα. «Τι λύθηκε; Τι διεκδικήθηκε; Είναι προβλήματα 50 χρόνων, μήπως έγινε κανένα βήμα στους αναδασμούς; Να μην παριστάνουμε τους Ηρακλειδείς, τους προστάτες, με ή χωρίς εισαγωγικά, ο υπουργός έχει έρθει πέντε φορές εδώ, τι λύθηκε;».

Ο κ. Πετράκος απάντησε: «Δεν έχουν λυθεί πολλά προβλήματα πολλά χρόνια τώρα.  Η ιδιαιτερότητα για τους αγρότες σήμερα είναι ότι αυτή την περίοδο ή θα καλλιεργήσουν ή όχι, το κλάδεμα της σταφίδας είναι ως την 15η Φεβρουαρίου, δεν θα πάρουν ούτε την ενισχυμένη, είναι κατεπείγον. Παρακαλώ να τεθεί, με αίσθημα ευθύνης μας ενδιαφέρει το διά ταύτα».

Ο κ. Δέδες είπε ότι συμφωνεί με τον περιφερειάρχη, «δεν είναι ο χώρος του ΠεΣυ ο κατάλληλος για να γίνει η πλειοδοσία υποσχέσεων στους αγρότες», επεσήμανε. «Αλλά, αυτή τη στιγμή ο κόσμος των αγροτών της σταφίδας ζητάει να ακουμπήσει κάπου, δεν έχουμε σκοπό να κάνουμε μια μάχη χαρακωμάτων. Ενόψει της διαπραγμάτευσης, να υπάρξει μια απόφαση του ΠεΣυ που θα είναι τρία συγκεκριμένα σημεία, που θα είναι πολεμοφόδια στο οπλοστάσιο της Περιφέρειας», είπε, τέλος.

Ο κ. Νίκας είπε ότι οι αγρότες έχουν περί τα 15 αιτήματα, μεταξύ των οποίων εντάσσεται και το συγκεκριμένο θέμα. Δεν είμαστε εμείς το όργανο που θα αποφασίσει για τη σταφίδα. Εμείς δεν λέμε ο αγρότης να μην ενισχυθεί. Τον υπουργό θα τον δούμε με τους αγρότες μαζί. Ετοιμάστε ένα ψήφισμα, θα περάσει ομόφωνα ή κατά πλειοψηφία, και θα το μεταφέρουμε.

Ο κ. Μαλτέζος, πρόεδρος του ΠεΣυ Πελοποννήσου, συνόψισε, λέγοντας ότι θα επικαιροποιηθεί η προηγούμενη απόφαση του ΠεΣυ Πελοποννήσου, να υιοθετηθούν αυτά τα τρία σημεία της πρότασης Πετράκου, και να διοργανωθεί συζήτηση σχετικά με το σύνολο των θεμάτων των αγροτικών προϊόντων παρουσία και των φορέων.

Ο κ Νίκας είπε ότι δεν μπορεί αν είναι κανείς κατά των κινητοποιήσεων και ότι όλοι πρέπει να πιέζουν ώστε να λυθούν τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα.