Άρειος Πάγος: «Ελεύθεροι» οι πλειστηριασμοί

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Άρειος Πάγος: «Ελεύθεροι» οι πλειστηριασμοί

Φεβρουάριος 10, 2023 - 10:09

«Ελευθέρας» στα funds να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς για λογαριασμό των funds έδωσε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με τους δανειολήπτες να βρίσκονται εκ νέου αντιμέτωποι με το ηλεκτρονικό σφυρί, «ζυγίζοντας» τις επιλογές τους.

Το νομικό επιχείρημα, βάσει του οποίου θα μπορούσαν να ανακόψουν τους πλειστηριασμούς χάνουν οι δανειολήπτες, αφού ακόμη και εκείνοι που κέρδισαν στο επίπεδο του Εφετείου πλέον κινδυνεύουν να βρεθούν εκ νέου αντιμέτωποι με το ηλεκτρονικό «σφυρί». Κι αυτό γιατί οι servicers θα μπορούν είτε να συνεχίσουν είτε να επανεκκινήσουν τις νομικές ενέργειες, έχοντας ένα δυνατό «χαρτί» στα χέρια τους: την οριστική απόφαση του Αρείου Πάγου.

Οι ίδιοι, πάντως, δοθείσης ευκαιρίας ξεκαθαρίζουν πως οι πλειστηριασμοί δεν είναι αυτοσκοπός, γεγονός που αποδεικνύεται από τα στοιχεία για τις ρυθμίσεις. Σύμφωνα με αυτά, το συνολικό υπό διαχείριση ρυθμισμένο χαρτοφυλάκιο δανείων και απαιτήσεων υπό διαχείριση ξεπερνά τα 27 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε πάνω από 590.000 δανειολήπτες, ενώ την τελευταία τριετία έχουν επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα ρυθμισμένα δάνεια, συνολικού ύψους άνω των οκτώ δισ. ευρώ (115.000 δανειολήπτες). Όσον αφορά στα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, αυτά αντικατοπτρίζουν μόλις το 17% των ανακτήσεων έναντι ποσοστού άνω του 83% που αφορούν σε διμερείς ρυθμίσεις (στοιχεία 2020-2022). Για το πρώτο εξάμηνο του 2023, μάλιστα, στοχεύουν σε ρυθμίσεις και διευθετήσεις δανείων, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας «ταχύτητες» κατά 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

newmoney.gr