Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Ένα προαναγγελθέν δυστύχημα, είναι τελικά έγκλημα (pics)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Ένα προαναγγελθέν δυστύχημα, είναι τελικά έγκλημα (pics)

Μάρτιος 01, 2023 - 12:07

Το ξημέρωμα της 1ης Μαρτίου 2021 βρήκε ανθρώπους να θρηνούν τον χαμό των δικών τους, συγγενών και φίλων, που έκαναν ένα ταξίδι ρουτίνας με το τρένο. Η σφοδρότατη σύγκρουση ανάμεσα σε μια εμπορική αμαξοστοιχία και σε μια επιβατική, που «πήγαινε» με 160 χλμ. την ώρα μέχρι στιγμής «μετράει» 36 νεκρούς, ανάμεσά τους πολλούς φοιτητές, και 85 τραυματίες. Η εμπορική αμαξοστοιχία που συγκρούστηκε με την επιβατική έχει μετατραπεί σε λιωμένα σίδερα, ενώ οι μαρτυρίες από το πρωί σοκάρουν: Νεκροί και τραυματίες εκτινάχθηκαν ως και 200 μέτρα από τον τόπο της σύγκρουσης, ενώ τα σωστικά συνεργεία βγάζουν από τα συντρίμμια ανθρώπινα μέλη.

Παράλληλα, επικρατεί σύγχυση ως προς τον ακριβή αριθμό των επιβατών, ενώ συγγενείς ταξιδιωτών ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν τους δικούς τους.

Η εταιρία μέχρι στιγμής έχει εκδώσει μία ανακοίνωση, στην οποία δεν αναφέρεται στους λόγους της σύγκρουσης, αλλά εκφράζει τα συλλυπητήριά της στους πολίτες. Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, στα τραγικά λάθη και τις παραλείψεις που προκάλεσαν την τραγωδία με τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη αναφέρθηκε ο πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ, Κώστας Γενηδούνιας λέγοντας χαρακτηριστικά πως τα ηλεκτρονικά συστήματα δεν λειτουργούν εδώ και χρόνια.

«Έχει συμβεί το αδιανόητο. Τα δύο τρένα βρέθηκαν στην ίδια γραμμή. Το ένα ανέβαινε προς Θεσσαλονίκη, το επιβατικό και το εμπορικό κατέβαινε από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα και απ’ ότι φαίνεται υπήρχε μετωπική σύγκρουση, με τα τραγικά αποτελέσματα που βλέπουμε», είπε αρχικά μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Γενηδούνιας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις ευθύνες που θα πρέπει να αναζητηθούν για την ενημέρωση των μηχανοδηγών. Συγκεκριμένα όσον αφορά το ζήτημα του κεντρικού ηλεκτρονικού ελέγχου ο κ. Γενηδούνιας υπογράμμισε ότι δεν λειτουργεί τίποτα και όλα γίνονται χειροκίνητα.

«Δεν λειτουργεί τίποτα, όλα γίνονται χειροκίνητα, με ανθρώπινο παράγοντα. Είμαστε στο manual σε όλο το δίκτυο Αθήνα - Θεσσαλονίκη, όπως και στο σημείο αυτό», είπε ακόμα τονίζοντας ότι ούτε οι ενδείξεις, τα φωτοσήματα, ούτε ο έλεγχος κυκλοφορίας λειτουργούν.

Το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη έφερε με τον πιο τραγικό τρόπο το ζήτημα ασφάλειας  το οποίο έχει καταγγελθεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν από τις αρμόδιες επιτροπές των εργαζομένων.

Στις 27 Απριλίου του 2022 είχε δηλώσει παραίτηση ο πρόεδρος της επιτροπής ETCS, η οποία είναι αρμόδια για τα έργα σηματοδότησης και ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Στην επιστολή παραίτησής του προς την ΕΡΓΟΣΕ, ο τότε πρόεδρος Χρήστος Κατσιούλης, είχε καταγγείλει τεχνικά θέματα στη γραμμή που συνδέει την Οινόη με την Τιθορέα, αλλά και τη μη τήρηση των συμβάσεων για τα βελτιωτικά έργα στην ασφάλεια.

Ο κ. Κατσιούλης αναφέρει στην επιστολή του ότι είχε ενημερώσει τη διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ, εκφράζοντας διαφωνίες για τις ενέργειες του Οργανισμού επί των θεμάτων ανάταξης των γραμμών, αλλά και αμφιβολίες σχετικά με τη γνώση των αρμοδίων για ζητήματα λειτουργίας εξειδικευμένων συστημάτων. Τέλος, κατέγραψε την ημιτελή συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου.

Για την ασφάλεια των δρομολογίων είχε εκδώσει ανακοίνωση η Δημοκρατική Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Σιδηροδρομικών από τις 17 Φεβρουαρίου του 2022, στην οποία αναφέρει ότι «δεν δρομολογείται καμία βελτίωση στην υποδομή και στη λειτουργία» επισημαίνοντας ότι δεν αναλαμβάνονται ευθύνες.

«Δεν θα περιμένουμε το δυστύχημα που έρχεται», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Τα ερωτήματα είναι πολλά και αμείλικτα, αλλά, από ό,τι φαίνεται, οι απαντήσεις είχαν δοθεί, δυστυχώς, καιρό τώρα, αλλά ουδείς ασχολήθηκε.

Αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις, αλλά πολύ φοβόμαστε ότι τώρα που γράφουμε, ετοιμάζεται προσεκτικά ένα «μπαλάκι» ευθυνών το οποίο θα πετιέται από τον έναν στον άλλον και ταυτόχρονα συντάσσονται ανακοινώσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα διαχείρισης της κρίσης, κατά την προσφιλή συνήθεια.

Ένα προαναγγελθέν δυστύχημα, όπως αυτό που συνέβη σήμερα το πρωί, δεν είναι αποτέλεσμα της κακιάς ώρας ή της κακιάς στιγμής.

Είναι έγκλημα.

Γαλανιάδη Εύα