ΕΕ: Επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία το 2024 για τη χώρα μας

Time to read
less than
1 minute
Read so far

ΕΕ: Επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία το 2024 για τη χώρα μας

Μάρτιος 14, 2023 - 10:50

Τα μέτρα στήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τα κράτη - μέλη εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και του πολέμου στην Ουκρανία λαμβάνουν τέλος, με απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, συνέστησε τη σταδιακή επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία δεδομένου πως οι χειρότερες προβλέψεις για υποχώρηση της ευρωπαϊκής οικονομίας σε τεχνική ύφεση δεν επιβεβαιώθηκαν.

«Αν και η αβεβαιότητα γύρω από τις προοπτικές της οικονομίας, ιδίως σε σχέση με γεωπολιτικούς και ενεργειακούς παράγοντες, παραμένει αυξημένη, οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη εμφανίζονται πιο ισορροπημένοι από ό,τι στο παρελθόν. Αυτό ενισχύει την ανάγκη να παραμείνει ευέλικτη η δημοσιονομική πολιτική στο μέλλον» αναφέρει το ανακοινωθέν των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Επομένως, οι υπουργοί συμφώνησαν πως «κατά την περίοδο 2023-24, οι συνετές δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να στοχεύουν στη διασφάλιση της μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους, αυξάνοντας παράλληλα τη δυνητική ανάπτυξη με βιώσιμο τρόπο και αντιμετωπίζοντας την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και τους στόχους ανθεκτικότητας μέσω επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων».

Οι υπουργοί ξεκαθάρισαν ότι η ευρεία δημοσιονομική στήριξη για την τόνωση της ζήτησης δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, άρα δηλαδή να συνεχιστεί.

«Θα παρακολουθούμε στενά τον αντίκτυπο στη συνολική ζήτηση και στον δημοσιονομικό προσανατολισμό των πρόσθετων μέτρων ενεργειακής στήριξης ή την παράταση των υφιστάμενων, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη την αβεβαιότητα για την εξέλιξη των τιμών της ενέργειας. Πρέπει να αποφύγουμε μόνιμα μέτρα που αυξάνουν το έλλειμμα» αναφέρει το ανακοινωθέν, με την παράλληλη επισήμανση πως τα μέτρα που θα συνεχίζουν να λαμβάνονται δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να δημιουργούν ένα ανταγωνιστικό μειονέκτημα στις φτωχότερες χώρες, έναντι των πλουσιότερων.

Σε κάθε περίπτωση, ελλείψει νέων σοκ στο μέτωπο των ενεργειακών τιμών, το Eurogroup ξεκαθάρισε πως αποτελεί μονόδρομο η σταδιακή απομείωση των μέτρων στήριξης, με απώτερο στόχο την μείωση των ελλειμμάτων.
Σε ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 2% του ΑΕΠ περίπου εκτιμάται ότι θα κληθεί να κινηθεί η νέα ελληνική κυβέρνηση το 2024, εντείνοντας την προσπάθεια προσαρμογής που ξεκίνησε φέτος, με στόχο την επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, από το πρωτογενές έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ το 2022, με βάση τον προϋπολογισμό.

Σημειώνεται ότι η πρόταση της Κομισιόν, που βρίσκεται στο τραπέζι, για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας προβλέπει την κατάργηση του κανόνα της ετήσιας μείωσης του χρέους κατά το 1/20στό του υπερβάλλοντος το 60% του ΑΕΠ ποσού. Δίνει τη δυνατότητα προσέγγισης ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε κράτους, με ορίζοντα προσαρμογής τεσσάρων ετών, με δυνατότητα παράτασης για άλλα τρία. Η προσαρμογή θα γίνεται με οδηγό τις «καθαρές πρωτογενείς δαπάνες», η αύξηση των οποίων δεν πρέπει να ξεπερνάει τον μεσοπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης.

Πληροφορίες: imerisia.gr, kathimerini.gr