Το ΠεΣυ Πελοποννήσου ζητεί την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση του νερού

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Το ΠεΣυ Πελοποννήσου ζητεί την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση του νερού

Μάρτιος 16, 2023 - 09:56

Εκτός ημερησίας διάταξης ετέθη από την περιφερειακή σύμβουλο των «Νέων Δρόμων για την Πελοπόννησο» κυρία Τζένη Δημητρακοπούλου το μεγάλο θέμα του πολυνομοσχεδίου - «σκούπα» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο είχε τεθεί σε διαβούλευση μόλις για τέσσερις μέρες, παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνει 263 άρθρα, ενώ κατετέθη την 1η Μαρτίου, την πρώτη μέρα του τριήμερου εθνικού πένθους το οποίο κήρυξε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξαιτίας του μεγάλου δυστυχήματος στα Τέμπη, αποτέλεσμα μιας εγκληματικής αδιαφορίας -το λιγότερο- πολλών ετών.

Αξίζει να αναφερθεί, όπως επεσήμαναν και οι παρατάξεις της πλειοψηφίας, ότι ακόμα και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος, όπως η εφημερίδα «Καθημερινή» ζητούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, καθώς, εκτός από το ότι ορίζει το νερό, που είναι δημόσιο αγαθό και ως τέτοιο προστατεύεται από το Σύνταγμα και από τις Οδηγίες της ΕΕ, να υπαχθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που σημαίνει ότι ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την ιδιωτικοποίησή του, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει φωτογραφικές διατάξεις.

Χθες το απόγευμα η κυρία Τζένη Δημητρακοπούλου ζήτησε να τεθεί προς συζήτηση το θέμα.

Όπως είπε η εισηγήτρια: «Το νομοσχέδιο ανοίγει την πόρτα για την ιδιωτικοποίηση του νερού, παρά τις αντίθετες αποφάσεις που έχει λάβει το ΣτΕ, δόθηκε 4 μέρες προς διαβούλευση μόνο. Πρέπει να πάρουμε απόφαση και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

Ο κ. Πετρίτσης έθεσε υπόψη του Σώματος ψήφισμα της ΔΕΥΑ Λουτρακίου, Περαχώρας και Αγίων Θεοδώρων, καθώς η ιστορική λουτρόπολη της Πελοποννήσου ύστερα από 160 χρόνια, αν ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, δεν θα έχει πλέον τη διαχείριση του νερού.

Ο κ. Πετράκος, συμφωνώντας με τους προλαλήσαντες, πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πολλές περιβαλλοντοκτόνες διατάξεις, όπως ότι δίνει τη δυνατότητα εγκατάστασης στην Ελλάδα ανεμογεννητριών εικοσαετίας, που έχουν αποσυρθεί.

Το θέμα συζητήθηκε και η κυρία Δημητρακοπούλου εισηγήθηκε το θέμα:

«Αυτή είναι η τακτική της κυβέρνησης από το 2019, με τέτοιους τρόπους, με τέτοια επιτελική προχειρότητα έχει επιλέξει να νομοθετεί. Με πρόσχημα τις ασφυκτικές προθεσμίες του Ταμείου Ανάκαμψης ξεπουλά όλα τα αγαθά. Είναι παραβίαση της νομοθετικής διαδικασίας και μας υποτιμά όλους. Ανοίγει ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης του νερού, παρά τα όσα ορίζει το Σύνταγμα, παρά τις αποφάσεις του ΣτΕ το 2014 και το 2020, παρά την οδηγία της ΕΕ, που αναφέρει ότι το ύδωρ δεν είναι εμπόρευμα, αλλά κληρονομιά».

Το νομοσχέδιο αλλάζει τα πάντα για τις ενεργειακές κοινότητες, καθώς οι ΟΤΑ δυσχεραίνονται για να φτιάξουν ενεργειακές κοινότητες.

«Ξηλώνονται οι τελευταίες διατάξεις ασφαλείας που είχε αυτή η χώρα ως προς την προστασία του περιβάλλοντος. Ανοίγει παράθυρο με τις επιλογές πρώτης επιλογής ΑΠΕ, με διαδικασίες fast track, απαλλάσσονται από περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Όλα αυτα΄σε μια χώρα που δεν έχει ολοκληρώσει ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ, μας πουλάνε μόνο απάτητα βουνά».

Ανοίγουν παράθυρα για προεκλογικές υποσχέσεις.

Η κυρία Ντίνα Νικολάκου είπε: «Ζητάμε την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου, που περιλαμβάνει 263 άρθρα, και το υπουργείο είχε δώσει 4 μέρες διαβούλευση. Ξεσηκώθηκαν οι Δήμοι, οι ΔΕΥΑ,η ΚΕΔΕ, δυστυχώς την ΕΝΠΕ δεν την βλέπω καν να υπάρχει και να ασχολείται με τα θέματα της κοινωνίας. Από τη μια ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση του νερού και από την άλλη, η εποπτεία του νερού πηγαίνει στη ΡΑΕ. Τα άρθρα φέρνουν μεγάλες βλάβες στο περιβάλλον. Την ώρα που η Ελλάδα πενθούσε, η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή αυτό το νομοσχέδιο. Υπάρχει η άποψη ότι η κυβέρνηση επικαλείται ότι αυτό είναι υποχρέωση της χώρας μας για το Ταμείο Ανάπτυξης. Αλλά, δεν είναι πολλά τα δημόσια κοινωνικά αγαθά που έχουν μείνει. Είναι ευχαριστημένη η κοινωνία από τις μέχρι τώρα ιδιωτικοποιήσεις και τα αποτελέσματα αυτών;»

Εδώ το θέμα είναι ξεκάθαρο: Ποια πολιτική υπηρετείς. Υγεία, Παιδεία, Νερό, μπορούν να πουληθούν;

«Ζητάμε για τους λόγους που σας είπα στην αρχή την άμεση απόσυρση του συνόλου αυτού του πολυνομοσχεδίου και εύχομαι και ελπίζω για αυτά τα θέματα η κάθε κυβέρνηση να λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τα περιφερειακά συμβούλια. Πιθανόν να προσπαθούν να καταλαγιάσουν τις αντιδράσεις των ανθρώπων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Η μία εβδομάδα παράταση μπορεί αν σημαίνει και κάτι άλλο. Ο κ. Σκρέκας θέλει να κάνει κάποιες συναντήσεις με μέλη του κόμματος που αντιδρούν για το θέμα. Να πάρουμε την απόφαση και ο κ. Σκρέκας να ενημερωθεί ότι η Πελοπόννησος είναι αντίθετη σε αυτό».

Ο κ. Πετράκος είπε: «Δημιουργείται μια Αρχή-''τέρας'' που θα έχει στην εποπτεία της το νερό, την ενέργεια και τα απορρίμματα. Προσπαθεί από την πίσω πόρτα να ξεπεράσει την αρνητική απόφαση του ΣτΕ. Η ''Καθημερινή'' με κύριο άρθρο ζητούσε την απόσυρση του νομοσχεδίου. Και η ΚΕΔΕ και οι ΔΕΥΑ όλης της χώρας έχουν αντιδράσει σε αυτό. Αλλά, σε 47 μικρά νησιά θεωρεί ότι μπορούν να μπουν ανεμογεννήτριες εικοσαετίας, ό,τι αποσύρουν οι Ευρωπαίοι, θα το φέρνουν στη χώρα - προτεκτοράτο. Δημιουργεί προβλήματα στις ζώνες NATURA. Πρέπει το ΠεΣυ με σαφή τρόπο να πει ότι είναι ριζικά και κατηγορηματικά αντίθετο. Η κυβέρνηση θέλει να κάνει εξυπηρετήσεις στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Να ξεπεραστούν κομματικές προτιμήσεις, να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Θέλουμε να έχουμε και ιδιωτικό νερό; Θέλουμε να γίνουμε αποθήκη των Ευρωπαίων, ό,τι πετάνε να το παίρνουμε εδώ»;

Το νερό είναι η πηγή της ζωής, το πρώτο δημόσιο αγαθό. Δεν θα πρόκειται απλώς περί πολιτικού εγκλήματος. Θα είναι κάτι χειρότερο.

Ο κ. Γιάννης Κελλάρης είπε ότι συμφωνεί απόλυτα η παράταξή του, επισημαίνοντας ότι η πολιτική της εμπορευματοποίησης είναι εδώ και τριάντα χρόνια σε ισχύ. Το νομοσχέδιο προωθεί την απελευθέρωση του νερού, κατά τα πρότυπα της ενέργειας, είναι στη λογική τη ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ που οδήγησε στην εγκληματική τραγωδία των Τεμπών».

Η κυβέρνηση θέλει να άρει τα όποια προστατευτικά μέτρα για να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι επενδύσεις των ομίλων.

«Η δήθεν ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή θα παίζει τον ρόλο της. Η ''Λαϊκή Συσπείρωση'' όλα αυτά τα χρόνια είχε αναδείξει αυτά τα θέματα.»

Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας είπε:« Για εμάς πρόοδος σημαίνει οι κατακτήσεις του ευρωπαϊκού κόσμου στον οποίον ανήκομεν. Δεν μας αγγίζουν ρητορείες του τύπου συντήρηση και αντίδραση. Να σας πω από την αρχή ότι η δική μας θέση είναι ότι πρέπει να υπάρχει δημόσια περιουσία. Το έχουμε εκφράσει σε αρκετές περιπτώσεις αυτό. τα δίκτυα πρέπει να ελέγχονται, όπως τα δίκτυα του φυσικού αερίου, τα αεροδρόμια, οι δρόμοι, πρέπει να αποτελούν δημόσια περιουσία. Άλλο πράγμα η λειτουργία. Μην επαναλαμβάνετε ότι η ιδιωτικοποίηση των τρένων ευθύνεται για την τραγωδία. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, κοινωνικό αγαθό, παρά το γεγονός ότι όταν απελευθερωθήκαμε, από τα αγαθά που είχαμε, μοιράζαμε τις πηγές, και πολλοί αγωνιστές έπαιρναν από μια πηγούλα».

Με τη διαχείριση του νερού έχουμε πολλά προβλήματα. Έχουμε διενέξεις, έχουμε περιοχές που έχουν πολύ νερό, και οι διπλανές περιοχές διψάνε.

«Υπάρχουν ζητήματα που συνδέονται με την ύδρευση και την άρδευση. Οι σύνδεσμοι δεν έχουν αποδώσει αυτό που θα έπρεπε, διότι τις περισσότερες μετοχές στον σύνδεσμο τις έχει ο μεγαλύτερος δήμος. Και επίσης, ποιος τα έχει δημιουργήσει όλα αυτά τα δίκτυα; Από την ΕΕ έχουν αντληθεί πόρουι και από τον προϋπολογισμό. Ξέρετε πόση διαφοροποίηση υπάρχει στα τέλη ύδρευσης; Οι οργανωμένοι δήμοι έχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις στα τέλη και κάποιοι άλλοι δήμοι δεν κυνηγούν το θέμα αυτό όσο θα έπρεπε. Έχουμε ζητήματα σοβαρά. Δεν σας τα λέω αυτά για να πω ότι το νερό πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί, σας μεταφέρω μια αλήθεια για την ύδρευση. Ό,τι έχει γίνει με τους βιολογικούς καθαρισμούς, τους έχει πληρώσει η Ευρώπη».

Πόσοι βιολογικοί καθαρισμοί δουλεύουν σωστά στην περιφέρειά μας; Αλήθεια, υπάρχει εποπτεία σήμερα; Να ρωτήσουμε αν υπάρχει εποπτεία στην Αποκεντρωμένη. Να ρωτήσουμε τους αγρότες;

«Να μείνουν όλα αυτά τα προβλήματα; Να μην επιλυθούν; Εγώ θα έλεγα ότι το νερό στα χρόνια που  έρχονται θα είναι πεδίο σύγκρουσης λαών. Πρέπει να γίνει μια ορθολογική διαχείριση. Η αιρετή περιφέρεια μπορεί αν παίξει έναν ρόλο όσον αφορά τη διαχείριση της ύδρευσης και της άρδευσης. Το έχω θέσει, αλλά αυτή είναι μια αρμοδιότητα που δεν έχει εκχωρηθεί. Αλλά τι έχουμε τώρα; Πολλά προβλήματα. Η περιφέρεια μπορεί να βοηθήσει με ορισμένες προϋποθέσεις. Δεν υπάρχει μεγάλη ΔΕΥΑ που να μην λειτουργεί χωρίς ιδιώτες».

Ο κ. Γιώργος Δέδες υπογράμμισε το εξής: Το πιο ουσιαστικό, είναι η παρέμβαση της κυρίας Μαρίας Καραμανώφ, προέδρου του Επιμελητηρίου Βιωσιμότητας και Περιβάλλοντος και αντιπροέδρου του ΣτΕ επί τιμή, στην επιτροπή της Βουλής που είπε: γιατι υπάρχουν ρυθμιστικές αρχές; Ρυθμίζουν τον οικονομικό ανταγωνισμό, όπου αυτός υπάρχει. Στην ενέργεια υπάρχουν εταιρίες και πρέπει να ρυθμίζεται ο ανταγωνισμός. Στις συγκοινωνίες επίσης. Στο νερό τι θα ρυθμίζει και τι θα εποπτεύει; Όπου ιδρύθηκαν ρυθμιστικές αρχές, υπάρχουν ιδιωτικοποιήσεις. Άρα, αυτό που ανέφερε ο κ. Νίκας, ότι είμαστε κατά της ιδιωτικοποίησης, πρέπει να συνοδευτεί από ένα απλό πράγμα: Είμαστε κατά του νομοσχεδίου. Είναι ένα νομοσχέδιο - ''σκούπα'' παράδειγμα πολύ κακής νομοθεσίας, χωρίς καμία σοβαρή προργασία ή μελέτη».

Ο κ. Πέτρος Τατούλης είπε: «Το νομοσχέδιο αυτό εξυπηρετεί προεκλογικούς στόχους. Η απουσία της ΕΝΠΕ να καταθέσει τεκμηριωμένη άποψη, δείχνει και το πρόβλημα. Υπάρχει θεσμικό πρόβλημα. Πώς η εποπτεία και η αρμοδιότητα από τις ΔΕΥΑ μεταφέρεται σε μια κεντρική αρχή, και μάλιστα σε μια ρυθμιστική αρχή, που δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα. Δεν ανησυχήσαμε όταν μας πήραν τις αρμοδιότητες από το ΠεΣυ και πήγαν στις οικονομικές επιτροπές. Οι τιμές του νερού δεν είναι ελεύθερες, κάθε τρία χρόνια συνεδριάζει επιτροπή και τιμολογεί το νερό. Τις ενεργειακές κοινότητες τις αποδόμησε πλήρως η κυβέρνηση και το τωρινό νομοσχέδιο τις τελειώνει. Καθαρές κουβέντες. Κατάργηση του νομοσχεδίου».

Ο κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος είπε: «Διαπιστώσαμε μια προσπάθεια να μετατραπεί το συμβούλιο σε ένα συμβούλιο άσκησης αντιπολιτευτικής τακτικής. Ζητήθηκε να ζητήσουμε την απόσυρση ενός νομοσχεδίου και οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε ότι περιλαμβάνονται σε αυτό διαδικασίες που προστατεύουν την άγρια πανίδα. Είμαστε υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα των υδάτων, και το ΠεΣυ δεν μπορεί αν μετατρέπεται σε θέατρο απέλπιδας προσπάθειας ορισμένων να παραστήσουν τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης ενόψει εθνικών εκλογών. Συζητήθηκε το νομοσχέδιο, έχουν γίνει παρατηρήσεις, κάποιες έγιναν δεκτές. Έγινε η διευκρίνιση σε πέντε σημεία και η αντιπολίτευση θεωρεί ότι η ΚΕΔΕ είναι άξονας κυβερνητικής πολιτικής. Το νερό πρέπει να παραμείνει δημόσιο αγαθό, δεν μπορούμε να ζητήσουμε την απόσυρση ενός νομοσχεδίου με 263 άρθρα, αλλά να αλλάξουν αυτά τα οποία είναι εσφαλμένα».

Η κυρία Δημητρακοπούλου ύστερα διάβασε την απόφαση που προτείνει η παράταξή της.

Ο κ. Νίκας κατά τη δευτερολογία του αναφέρθηκε στις ιδιωτικοποιήσεις και ρώτησε το Σώμα, ρητορικά, αν απέτυχε η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ. «Ζημιώνει ο ΟΤΕ σήμερα το ελληνικό δημόσιο; Όσον αφορά τη ΔΕΗ, η ΔΕΗ αγόρασε ένα κομμάτι της ενέργειας της Ρουμανίας, κάτι αδιανόητο είκοσι χρόνια νωρίτερα. Όσον αφορά στην Ολυμπιακή, το θυμόμαστε όλοι; Υπάρχει καμία σύγκριση με τις άλλες αεροπορικές εταιρίες; Τι θέλετε, να γυρίσουμε πάλι στην κρατικοποιημένη Ολυμπιακή; Για τον αυτοκινητόδρομο, που κάποιοι έσπαγαν τις μπάρες, θυμάστε τι δίκτυο είχαμε; Αυτά άλλες χώρες τα έχουν κάνει εκατό χρόνια πίσω από εμάς. Με τον ΕΦΚΑ δεν είχαμε 300.000 συντάξεις στο περίμενε; Το θέμα τακτοποιήθηκε με την είσοδο των ιδιωτών. Για το νερό. Εμείς δεν θεωρούμε ότι το ΠεΣυ είναι ομάδα πίεσης για να αποσυρθούν νομοσχέδια που κατατίθενται στη Βουλή, αλλά είπαμε το νερό πρέπει να είναι δημόσιο αγαθό. Συμφωνούμε με την πρώτη και τη δεύτερη παράγραφο, από εκεί και πέρα είναι μια κομματική θέση και εμείς διαφωνούμε».

Τέλος, ετέθησαν δύο προτάσεις, της κυρίας Δημητρακοπούλου και της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Η πρώτη  συγκέντρωσε είκοσι ψήφους και η δεύτερη δεκαοκτώ. Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία.