Νέες αυξήσεις επιτοκίων προανήγγειλε η Λαγκάρντ

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Νέες αυξήσεις επιτοκίων προανήγγειλε η Λαγκάρντ

Μάρτιος 17, 2023 - 15:59

 Νέες αυξήσεις των επιτοκίων προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς η Κριστίν Λαγκάρντ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις στο μέτωπο των επιτοκίων, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέφυγε να προσδιορίσει με σαφήνεια το πόσο θα αυξηθούν τα επιτόκια και με πιο «βηματισμό» θα γίνουν οι αυξήσεις.

Ανέφερε ωστόσο ότι «έχουμε ακόμη πολύ έδαφος να καλύψουμε» με δεδομένο ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν λαμβάνοντας υπόψιν τόσο τις προοπτικές του πληθωρισμού όσο και τη δυναμική του. Έτσι με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός, παρόλο που υποχωρεί, θα παραμείνει υψηλός για πολύ καιρό ακόμη, η ίδια δικαιολόγησε τη σημερινή απόφαση για αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5%.

Η απόφαση αυτή ελήφθη με μεγάλη πλειοψηφία από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, μετά από σχετική εισήγηση του Εκτελεστικού Συμβουλίου. Όπως αποκάλυψε η Κριστίν Λαγκάρντ μόνο δύο- τρεις κεντρικοί τραπεζίτες εξέφρασαν διαφορετική άποψη. Υπεραμύνθηκε μάλιστα της συγκεκριμένης απόφασης, παρά τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η πρόσφατη χρηματοοικονομική αναταραχή, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ χρηματοποιστωτικής σταθερότητας και σταθερότητας των τιμών.