Τι είπε και τι δεν είπε ο Πρωθυπουργός

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Τι είπε και τι δεν είπε ο Πρωθυπουργός

Μάρτιος 22, 2023 - 12:15

Κανείς δεν περίμενε χθες να γίνει σοφότερος από τη συνέντευξη του Έλληνα Πρωθυπουργό στον Σταύρο Θεοδωράκη.

Περιμέναμε όλοι, όμως, κάποιες πιο τολμηρές απαντήσεις από αυτές τις μισές που έδωσε -εξάλλου και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγραφε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Αν κάτι έχω αποφασίσει μέσα μου είναι ότι θα είμαι πολύ πιο τολμηρός στο να συγκρουστώ με αυτά τα οποία ο ίδιος βλέπω ότι δεν μου αρέσουν».

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο, και όχι το καλοκαίρι. Η αλήθεια είναι ότι η παρατεταμένη εκλογολογία -η οποία καλλιεργείται εδώ και μήνες με ευθύνη του Μαξίμου- έχει κουράσει αφόρητα.

Και εδώ τελειώνουν, ουσιαστικά, τα όσα... ουσιαστικά είχε να πει ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην απόφασή του να συγκρουστεί με το «βαθύ κράτος». Πέρα από το γεγονός ότι ίσως θα έπρεπε να εξηγήσει τι εννοεί όταν αναφέρεται στο «βαθύ κράτος» -ας πούμε ένα δείγμα αυτού του «βαθέος κράτους» είναι οι προσλήψεις στρατιών μετακλητών, κάτι που εξαρτάται αποκλειστικά από τον Πρωθυπουργό. Έτσι, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, γεμίσαμε μετακλητούς υπαλλήλους -ένας από αυτούς και ο γιος του εισαγγελέα κ. Ντογιάκου στο γραφείο του παραιτηθέντος υπουργού Κ. Αχ. Καραμανλή- αλλά δεν προσελήφθησαν, για παράδειγμα, γιατροί στα νοσοκομεία, με την πανδημία κιόλας επί δύο και πλέον έτη να θερίζει ζωές.

«Τώρα πια δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οφείλουμε να κινηθούμε με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς, να ''ξεριζώσουμε'' τις εστίες της Ελλάδας που μας πονάει.»

Δεν θέλουμε να λέμε τα ίδια και τα ίδια, αλλά αυτό το «βαθύ κράτος» κάνει τα κόμματα κυβερνήσεις, αυτό το «βαθύ κράτος» εκτρέφουν τα κόμματα εξουσίας εδώ και δεκαετίες, αυτό το «βαθύ κράτος» δεν φύτρωσε μια μέρα ξαφνικά.

Και με αυτό το «βαθύ κράτος», αντιμέτωποι έρχονται οι πολίτες, τελικά, όχι τα κέντρα εξουσίας, κομματικά και μη, τα οποία το χαϊδολογάνε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα συγκρουστεί με τις κατεστημένες αντιλήψεις, αλλά δεν είπε πώς θα το κάνει. Αναφέρθηκε γενικά και αόριστα στην πρόσληψη μάνατζερ.

Μάλιστα. Τώρα... πείστηκε ο αναποφάσιστος πολίτης του 20%.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε τίποτα για αυτά που ταλανίζουν τον μέσο πολίτη, ο οποίος θέλει περιποιημένα και ασφαλή σχολεία, δρόμους λειτουργικούς, να αισθάνεται ασφάλεια όταν ταξιδεύει και να μην του απαγορεύουν τη κυκλοφορία με μια υποψία χιονόπτωσης, να εξυπηρετείται στο ΕΣΥ, να μην λείπουν τα φάρμακά του, να μην επαφίεται τελικά στη φιλοτιμία και στην προσωπικότητα του εκάστοτε υπαλλήλου το αν θα εξυπηρετηθεί ή όχι. Τιμές καυσίμων, τιμές ενέργειας, τιμές τροφίμων όλα στα ύψη, και η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ουσιαστικά χαμένη. Κουβέντα για την ποιότητα ζωής, κουβέντα για την ευημερία των πολιτών.

Κουβέντα, επίσης, και για το τεράστιο πλέον χρέος της χώρας μας. Κουβέντα για το γεγονός ότι θα ξαναμπούμε, το 2024, σε κάποιου είδους δημοσιονομική προσαρμογή.

Πέρα από όλα τα υπόλοιπα, και επειδή οι λέξεις έχουν δύναμη, ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να υπέπεσε στο λάθος να χαρακτηρίσει «ατύχημα» τη μετωπική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, με 57 νεκρούς, νέους στην πλειονότητά τους, και μάλιστα δύο φορές.

Δεν περιμέναμε να το χαρακτηρίσει έγκλημα, αλλά τουλάχιστον δυστύχημα.

Επίσης, από χθες στα δελτία ειδήσεων αναφέρεται το γεγονός ότι από τις Σέρρες, τη γενέτειρα των Καραμανλήδων, διαμηνύεται πως ή θα είναι υποψήφιος ο Κ. Αχ. Καραμανλής στις εκλογές, ή οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας θα ψηφίσουν άλλο κόμμα, και μάλιστα παραφράζοντας το «Καραμανλής ή τανκς».

Ίσως οι φίλοι συμπολίτες μας στις Σέρρες θα έπρεπε κάποτε να αντιληφθούν ότι δεν είναι όλοι οι Καραμανλήδες ίδιοι και ότι ως πολίτες πρέπει και εκείνοι α φροντίσουν να πάρει ο καθένας τη θέση που του αξίζει.

Διότι αυτό το «βαθύ κράτος» που λέγαμε, το χαϊδολογάνε τα κόμματα και οι εξουσίες αλλά και οι πολίτες που δεν βλέπουν πέρα από τη μύτη τους και τα ιδιωτικά τους συμφέροντα και που αρνούνται πεισματικά να δεχτούν ότι επειδή κάποιος έχει γονιδιακή σχέση με έναν ηγέτη είναι και ικανός.

Πόσω μάλλον όταν η ικανότητά του ή μη, έχει αποδειχθεί με τον πιο τραγικό τρόπο.

 

 

Γαλανιάδη Εύα