Υπό διάλυση ο Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης - Δεν εποπτεύονται τα συστήματα ανακύκλωσης

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Υπό διάλυση ο Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης - Δεν εποπτεύονται τα συστήματα ανακύκλωσης

Μάρτιος 27, 2023 - 11:28

Εικόνα διάλυσης εμφανίζει πλέον ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ). Η προδιαγεγραμμένη, τα τελευταία χρόνια, πορεία απαξίωσής του έχει οδηγήσει σήμερα στο σημείο όχι μόνο να μην επιτελεί το βασικό έργο του, δηλαδή την εποπτεία και τον έλεγχο των συστημάτων ανακύκλωσης, αλλά ούτε καν να ανταποκρίνεται στοιχειωδώς στα αιτήματα εταιρειών, συστημάτων και πολιτών. Χαρακτηριστικό είναι πως ούτε τα μισά από τα συστήματα ανακύκλωσης έχουν υποβάλει επιχειρησιακά σχέδια ως ώφειλαν (και παρόλα αυτά συνεχίζουν να λειτουργούν), ενώ ο ΕΟΑΝ δεν είναι σε θέση να ελέγξει αν είναι αληθείς οι ποσότητες που δηλώνουν οι φορείς ότι ανακυκλώνονται.

Η κατάσταση στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ):

Οι έλεγχοι στους φορείς ανακύκλωσης έχουν σταματήσει. Πρακτικά, ο καθένας κάνει ό,τι θέλει.

Μόλις οι μισοί από τους φορείς έχουν καταθέσει επιχειρησιακά σχέδια και απολογισμό, όπως οφείλουν. Τα σχέδια δεν ελέγχονται.
 
Δεν δημοσιοποιούνται στοιχεία για τις επιδόσεις των συστημάτων ανακύκλωσης, την επίτευξη των στόχων, τον προγραμματισμό τους.
 
Δεν ελέγχονται ούτε η αγορά και η επιβολή των μέτρων για τη χρέωση για τις πλαστικές σακούλες, τα πλαστικά ποτήρια και τα καλαμάκια.  

Διαβάστε το ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου στην «Καθημερινή»