Έναρξη για το Διεθνές Συνέδριο Τυροκομίας στην Τρίπολη (pics,vid)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Έναρξη για το Διεθνές Συνέδριο Τυροκομίας στην Τρίπολη (pics,vid)

Μάρτιος 29, 2023 - 14:33

Την Τετάρτη 29 Μαρτίου στις 10:00 έγινε η έναρξη του τριήμερου διεθνούς συνεδρίου  τυροκομίας και φεστιβάλ τυριού «Say cheese! Balkan cheese» στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο στην Τρίπολη.

Στόχος του συνεδρίου είναι η δικτύωση και συνεργασία των τυροκόμων και των παραγωγών, η συμμετοχή σε εκθέσεις, σε προγράμματα γνωριμίας, γευσιγνωσίας και προβολής των τοπικών τυριών, η ανάπτυξη και τουριστική αξιοποίηση των Δρόμων τυριού των Βαλκανίων.

Το Σχέδιο Διακρατικής Συνεργασίας «Say cheese! Balkan cheese» υλοποιείται στο πλαίσιο του τοπικού προγράμματος LEADER/CLLD, υπομέτρο 19.3 του Μέτρου 19 του ΠΑΑ 2014-2020 με Συντονίστρια Ομάδα Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) την Αναπτυξιακή Πάρνωνα, ενώ συμμετέχουν συνολικά 11 εταίροι OTΔ από Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και 3 ΟΤΔ παρατηρητές από Μολδαβία. Αφορά στην ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούτου των βαλκανικών δρόμων τυριού αλλά και της δυναμικής που κρύβεται πίσω από την ομοιότητα και ιδιαιτερότητα των «κοινών» μας τυριών, τις τοπικές παραδοσιακές μεθόδους και πρώτες ύλες παραγωγής και την παράδοση και τον πολιτισμό που συνυπάρχει με την τυροκομία.

Στην πρώτη μέρα του σημαντικού αυτού συνεδρίου έγιναν οι εισηγήσεις και οι αναλύσεις, όλες με κοινό παρονομαστή την τυροκομία και την κτηνοτροφία της ευρύτερης περιοχής.

Ο δήμαρχος Τρίπολης κ. Τζιούμης Κώστας έκανε τον πρώτο χαιρετισμό καλωσορίζοντας τους σύνεδρους στην Αρκαδική πρωτεύουσα, τονίζοντας την σημασία της διοργάνωσης ανάλογων συνεδρίων, δίνοντας συγχαρητήρια  στους διοργανωτές.

Ο περιφερειάρχης περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Νίκας Παναγιώτης έκανε μία ευρεία αναφορά στα αριθμητικά στοιχεία των επιχειρήσεων που ασχολούνται με την τυροκομία σε ολόκληρη περιφέρεια.

Ο  Διευθύνων Σύμβουλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού Πάρνωνα κ. Μαρίνης Μπερέτσος στην συνέχεια παρουσίασε το πρόγραμμα του συνεδρίου και μίλησε για την αρχή ιδέα διοργάνωσης του συνεδρίου το οποίο ήταν να γίνει το 2018.

Το συνέδριο  είχε προγραμματιστεί να γίνει και έχει να κάνει με το πρόγραμμα LEADER και στόχο έχει να βάλει στη δημόσια συζήτηση τη δημιουργία των «Δρόμων του Τυριού» της Πελοποννήσου, ένα πρόγραμμα εναλλακτικού τουρισμού.

Ο Εκπρόσωπος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, κ. Νικόλαος Καλιακούδας κατά τον χαιρετισμό του μίλησε για την σημαντική προσπάθεια που κάνει η διεπαγγελματική, αλλά και στις αγκυλώσεις που βάζουν φρένο στο όραμα του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο δεν είναι άλλο από το να λειτουργήσουν.

Τροχοπέδη των προσπαθειων μας για αυτοέλεγχο της διεπαγγελματικής είναι «οι εισφορές των κτηνοτρόφων και των μεταποιητών ύψους 60 εκατ. ευρώ υπέρ του ΕΛΓΟ Δήμητρα παρακαρτούνται και δεν χρησιμοποιούνται για τον σκοπό τους και λιμνάζουν στα ταμεία του κράτους»

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Γιάννης Τρουπής έκανε μία στοχευμένη παρέμβαση- χαιρετισμό, μιλώντας για την δύσκολη φύση της δουλειάς των κτηνοτρόφων. Έκανε τις δικές του προτάσεις για την δημιουργία ενός συνεταιριστικού τυροκομείου για να μην φεύγει το γάλα από την Αρκαδία.

Στην συνέχεια μίλησε ο Πρόεδρος Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, κ. Παύλος Σατολιάς επισημαίνοντας ότι η ζωική παραγωγή συνεισφέρει με 1,5 δισ. ευρώ στο εξαγωγικό ισοζύγιο, γεγονός το οποίο δείχνει τον δρόμο για την ανάπτυξη.

Θέλουμε να έχουμε κτηνοτρόφο, αλλά για να τον έχουμε πρέπει να έχει κοινωνική θέση και να στηριχθεί για να μείνει

Ο κ. Γόντικας Νίκος επικεφαλής της «Λαικής Συσπείρωσης» στο περιφερειακό συμβούλιο, βρέθηκε στο συνέδριο μίλησε για την απελευθέρωση των αγορών και για την κοινή αγροτική πολιτική.

Τα προβλήματα είναι γνωστά και αν δεν αντιμετωπιστούν τότε θα προχωρεί η καπιταλιστική ανάπτυξη

Ο κ. Στάικος Χρήστος, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συντονιστής της παράταξης στην Αρκαδία, έκανε τον δικό του χαιρετισμό, μιλώντας για την ανάπτυξη που πρέπει να υπάρξει στο τομέα του τυριού, όπως στη δημιουργία ενός «τυρο-τουρισμού» στην Αρκαδία.

Μετά τους χαιρετισμούς ξεκίνησαν οι ομιλίες με πρώτη αυτή του κ. Αθανάσιος Ράγκος /Γεωπόνος – Γεωργοοικονομολόγος MSc., Ph.D., Εντεταλμένος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με θέμα «Οι δρόμοι του τυριού της Πελοποννήσου: Συνδυάζοντας την παράδοση και τη γαστρονομία».

Τέλος, να αναφέρουμε ότι πρόεδρος της οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου ήταν ο τον κ. Ευστάθιος Αναστασόπουλος, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς, Δευτερογενούς Τομέα  & Αναπτυξιακών Νόμων Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου για σήμερα Τετάρτη είναι το εξής:

Τετάρτη 29-03-2023

14:30 | Masterclass «Παραδοσιακό τυρί και η χρήση του στην καθημερινότητα του Αρκαδικού χώρου» - Κωνσταντίνος Τσαμπαρδάς, Καθηγητής, Executive Chef και F&B Manager

17:00 |Πατινάδα -  με τη μουσικοχορευτική μπάντα δρόμου “Σουρλουλού”

Μουσικό σεργιάνι στο κέντρο της πόλης και θα μας συνοδεύσει μέχρι το Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο για την επίσημη έναρξη της δράσης.

17:30 | Επίσημη Έναρξη του φεστιβάλ τυριού - έκθεση τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων  - Χαιρετισμοί 

18.00 | Καλλιτεχνική εκδήλωση με τοπικό παραδοσιακό μουσικό σχήμα με συνοδεία χορευτικών τμημάτων του Λυκείου Ελληνίδων, Παράρτημα Τρίπολης

19.00 | Μουσική Συναυλία με τη μουσικοχορευτική κολεκτίβα “Σουρλουλού”

Περισσότερα https://www.arcadiaportal.gr/news/enarxi-gia-diethnes-synedrio-tyrokomia...

ArcadiaPortal.gr Διεθνές συνέδριο τυροκομίας στην Τρίπολη