Απεργούν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Κοινότητας

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Απεργούν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Κοινότητας

Απρίλιος 03, 2023 - 19:48

Στην κήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής απεργίας με προοπτική κλιμάκωσης και νέα Γενική Συνέλευση την ίδια μέρα, προχωρούν την Τετάρτη 5 Απρίλη οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Κοινότητας, στα Παραρτήματα Ρομά, στα ΚΕΜ και στις Κινητές Μονάδες των Δήμων όλης της χώρας. Βασικό τους αίτημα είναι η δέσμευση παραμονής όλων των εργαζομένων στην εργασία τους.

Αναλυτικά:

Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι! Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Κοινότητας, στα Παραρτήματα Ρομά, στα ΚΕΜ, στις Κινητές Μονάδες των Δήμων όλης της χώρας, δε θα ανεχτούμε άλλον εμπαιγμό! ΩΣ ΕΔΩ!

Τη στιγμή που είμαστε στο παραένα για τη λήξη των συμβάσεων μας, το Υπουργείο Εργασίας ακόμα δεν έχει δώσει επίσημες απαντήσεις για την παραμονή μας ή όχι στις θέσεις μας ενώ οι Περιφέρειες και οι Διαχειριστικές Επιτροπές τους ομολόγησαν την ανεπάρκειά τους βγάζοντας νέες διορίες κατάθεσης των προσκλήσεων για την ένταξη των προγραμμάτων στο νέο ΕΣΠΑ 21-27 (Μάιο – Ιούνιο 2023) ενώ όφειλαν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου να έχει κλείσει το θέμα βάσει των χρονοδιαγραμμάτων τους. Από τη μία λοιπόν αυτός ο διαρκής εμπαιγμός και η ανασφάλεια κι από την άλλη η υποστελέχωση των δομών που έρχεται να επιστεγαστεί με επιπλέον επιβάρυνση του ήδη τεράστιου φόρτου εργασίας με νέα επιδόματα – προεκλογικά δωράκια του ΟΠΕΚΑ, είναι οι σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι!

Τα Κέντρα Κοινότητας και τα Παρακολουθήματά τους που από το 2017 είναι το επίκεντρο της κοινωνικής πολιτική της χώρας, αδυνατούν να παρέχουν πλέον και τις στοιχειώδης υπηρεσίας με πλήρη και αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, και αυτής αλλά και της προηγούμενης. Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις κρίσιμες δομές, όλοι μέσω ΑΣΕΠ, εργάζονται με ανανεούμενες 12μηνες συβάσεις ορισμένου χρόνου στους Δήμους της χώρας (δεδομένο που είναι τρανή απόδειξη ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες) και πολλές φορές υπό άθλιες και επικίνδυνες κτιριακές συνθήκες που δεν πληρούν ούτε τα στοιχειώδη (πχ αδυναμία διασφάλισης του απορρήτου, απουσία ραμπών αναπήρων, ανυπαρξία πυροσβεστήρων κτλ). Η διαρκής εργασιακή επισφάλεια η οποία σε αυτή τη χρονική συγκυρία έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της αφού οι αρμόδιοι επιμένουν να μην παρέχουν εγγυήσεις για την παραμονή στη εργασία του συνόλου των εργαζομένων παρά το γεγονός ότι τα Κέντρα Κοινότητας και τα Παρακολουθήματά τους θα ενταχθούν και στο νέο ΕΣΠΑ 21-27, είναι καθεστώς. Το προσωπικό των δομών δεν ταυτίζεται με τις δομές πράγμα που σημαίνει πως θα διαταραχθεί και η απαραίτητη σταθερότητα ανάμεσα στις επιστημονικές ειδικότητες των δομών (πχ κοιν. λειτουργοί, ψυχολόγοι, οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι, διαπολιτισμικοί μεσολαβητές, διοικητικοί υπάλληλοι κτλ) και των ευάλωτων πληθυσμών αναφοράς τους αν προχωρήσουν σε επαναπροκήρυξη των θέσεων εργασίας. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν η διαρκής, χωρίς κανένα σχεδιασμό και εντεινόμενη επιβάρυνση των εργαζομένων με νέα καθήκοντα στα οποία ούτε μπορούν να ανταποκριθούν αλλά ούτε ανταμείβονται αφού δεν υπάρχει πρόβλεψη για πληρωμή υπερωριών ενώ όλη αυτή η χαοτική κατάσταση σαμποτάρει την παροχή υπηρεσιών βάσει των πραγματικών κοινωνικών αναγκών αλλά και των ειδικοτήτων που προσλήφθηκαν για να παράγουν συγκεκριμένο έργο ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και επανένταξης. Στην πράξη, οι Δήμοι με τις ευλογίες του κράτους και των κυβερνήσεων, βουλώνουν τρύπες είτε στις ανύπαρκτες ή υποστελεχωμένες κοινωνικές υπηρεσίες, είτε ακόμα και στις οικονομικές επιτροπές, είτε στον υπο διάλυση ΟΠΕΚΑ, είτε είτε… Η λογική του «βρήκαμε παπά, ας θάψουμε καμιά δεκαριά» πάει χέρι χέρι με το «πάμε κι όπου βγει».

Παράλληλα, η κυβέρνηση που έχει φλομώσει το λαό με κουπόνια και pass, χρησιμοποιεί παρωχημένα επιδόματα-ψίχουλα για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους την ίδια στιγμή που φροντίζει να αποκλείει ακόμα και από αυτά ολοένα και περισσότερο κόσμο. Παραδείγματος χάριν, για το ΚΕΑ χρειάζονταν πέντε συνεχόμενες φορολογικές δηλώσεις και τώρα τις έχουν κάνει δώδεκα, για το επίδομα ομογενών χρειάζεται ταυτότητα ομογενούς ενώ την τελευταία τριετία η κυβέρνηση έχει καταστρέψει περισσότερες από τις μισές, οδηγώντας του ανθρώπους σε καθεστώς άδειας παραμονής. Ακόμα και οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ανέβηκαν τόσο ώστε αποκλείεται κι άλλος κόσμος από τη λήψη έστω και αυτών των πενιχρών επιδομάτων. Όμως δε μένει μόνο σε αυτά. Παραδίδει κομμάτι κομμάτι την κοινωνική πολιτική της χώρας σε διάφορες ΜΚΟ, προχωρώντας έτσι σε μια έμμεση ιδιωτικοποίησή της, φυσικά με ολέθρια αποτελέσματα και μόνο στόχο την οικονομική εκμετάλλευση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού και την κερδοσκοπία πάνω στον ανθρώπινο πόνο.

Σε αυτό πλαίσιο, οι εργαζομένοι στα Κέντρα Κοινότητας, τα Παραρτήματα Ρομά, τα ΚΕΜ και τις Κινητές μονάδες σε όλους τους Δήμους της χώρας, μετά και την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της 11ης Μαρτίου, αποφασίσαμε την κήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας την Τετάρτη 5 Απρίλη, με προοπτική κλιμάκωσης και νέα Γενική Συνέλευση την ίδια μέρα. Προειδοποιούμε πως εάν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας, θα προχωρήσουμε σε απ’ αόριστο γενική απόχη από την ανάληψη νέων καθηκόντων.
1)  Δέσμευση παραμονής όλων των εργαζομένων στην εργασία τους, χωρίς εξαιρέσεις

    Νέες προσλήψεις επιπλέον προσωπικού

3)  Μετατροπή των συμβάσεων ΙΔΟΧ σε ΙΔΑΧ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις
 Δεν είμαστε υποζύγια! Αρνούμαστε το μέλλον που μας έχουν ετοιμάσει και διεκδικούμε όλα όσα μας αξίζουν!
Σε αυτή τη μάχη, να μη λείψει κανείς! Την Τετάρτη 5 Απρίλη Απεργούμε μαζικά!
Κανένας στη δουλειά! Όλοι στις συγκεντρώσεις, όλοι στον αγώνα!

 Οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του πρωτοβάθμιου συνδικαλιστικού φορέα των εργαζομένων, του ΠΑΝΣΕΚΚ, είναι αποφάσεις από όλους για όλους! Χωρίς διασπάσεις και τεχνητούς διαχωρισμούς που μόνοι κερδισμένοι από αυτούς είναι οι κυβερνήσεις, το κράτος και οι Δημοτικές Αρχές. Είναι αποφάσεις αγώνα!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ! ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ!

 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ: ΑΘΗΝΑ, 11:30, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝ. ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ