«Say Cheese! Balkan Cheese!»: Τα παραδοσιακά τυροκομεία του τόπου μας σε πρώτο πλάνο (pics)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

«Say Cheese! Balkan Cheese!»: Τα παραδοσιακά τυροκομεία του τόπου μας σε πρώτο πλάνο (pics)

Απρίλιος 03, 2023 - 20:49

Ένα τριήμερο γεμάτο γνώση και εμπειρία έλαβε χώρα στην Τρίπολη και με παράλληλες δράσεις σε περιοχές που φημίζονται για την τυροκομία, όπως την Αχαΐα και την Αργολίδα. 

Το Σχέδιο Διακρατικής Συνεργασίας “Say cheese! Balkan cheese” υλοποιείται στο πλαίσιο του τοπικού προγράμματος LEADER/CLLD, υπομέτρο 19.3 του Μέτρου 19 του ΠΑΑ 2014-2020 με Συντονίστρια Ομάδα Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) την Αναπτυξιακή Πάρνωνα, ενώ συμμετέχουν συνολικά 11 εταίροι OTΔ από Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και 3 ΟΤΔ παρατηρητές από Μολδαβία. Αφορά στην ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούτου των βαλκανικών δρόμων τυριού αλλά και της δυναμικής που κρύβεται πίσω από την ομοιότητα και ιδιαιτερότητα των «κοινών» μας τυριών, τις τοπικές παραδοσιακές μεθόδους και πρώτες ύλες παραγωγής και την παράδοση και τον πολιτισμό που συνυπάρχει με την τυροκομία.
Παράλληλα με την υλοποίηση του διεθνούς συνεδρίου τυροκομίας, που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, λάμβανε χώρα το φεστιβάλ τυριού, το οποίο είχε σκοπό να “ταξιδέψει” τον κόσμο στην παράδοση της τοπικής τυροκομίας, μέσα από τραγούδια, χορούς και δράσεις γευσιγνωσίας. 
Ταυτόχρονα με τις εργασίες του διεθνούς συνεδρίου τυροκομίας που ξεκίνησε την Τετάρτη 29 Μαρτίου, λειτουργούσε ταυτόχρονα Φεστιβάλ τυριού με την συμμετοχή τυροκομείων από την περιοχή της Αρκαδίας, Αργολίδας και Αργοσαρωνικού. Οι τοπικές επιχειρήσεις - τυροκομεία, είχαν την δυνατότητα να  παρουσιάσουν τα προϊόντα τους σε μία έκθεση γεμάτη γεύσεις και βραβευμένα τυριά. 

Μετά την ολοκλήρωση της 1ης μέρας του διεθνούς συνεδρίου τυροκομίας, τη σκυτάλη πήρε το φεστιβάλ τυριού, με έναν ιδιαίτερο μουσικό τρόπο. Η μουσικοχορευτική μπάντα δρόμου “Σουρλουλού”, έκανε ένα μουσικό σεργιάνι στους κεντρικούς πεζόδρομους της Τρίπολης ξεσηκώνοντας ντόπιους και επισκέπτες.

Η επίσημη έναρξη του φεστιβάλ τυριού έγινε το απόγευμα στην αίθουσα του Αποστολοπούλειου Πνευματικού Κέντρου της Τρίπολης. Το φεστιβάλ άνοιξε ο κ.Ευστάθιος Αναστασόπουλος Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς και Δευτερογενούς Τομέα & Αναπτυξιακών Νόμων Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης και Αντιπρόεδρος  της Αναπτυξιακής Πάρνωνα κ. Σπύρος Φλώρος και η Αντιδήμαρχος του Δήμου Τρίπολης κ. Ελένη Καρούντζου.

“Είναι ανάγκη να γίνονται τέτοια φεστιβάλ, για να αναδεικνύονται τα προϊόντα και να βελτιώνεται το εισόδημα των κτηνοτρόφων”, τόνισε ο κ. Ευστάθιος Αναστασόπουλος Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς και Δευτερογενούς Τομέα & Αναπτυξιακών Νόμων Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Ο κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, υπογράμμισε ότι :  “Πρέπει να κάνουμε πολλά βήματα ως πολιτεία, δεν πρέπει να εφησυχαζόμαστε στο ότι είμαστε καλοί σε αυτό που παράγουμε, θα πρέπει να οργανώσουμε τους παραγωγούς μας από την αρχή έως το τέλος”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βασιλόπουλος, επισημαίνοντας πως πρέπει να δοθεί σημαντική ώθηση στα προϊόντα που παράγει ο τόπος.

Στη συνέχεια τοπικό παραδοσιακό σχήμα με τη συνοδεία χορευτικών τμημάτων του Λυκείου ΕλληνίδωνΤρίπολης, έδωσαν παραδοσιακό ρυθμό στο φεστιβάλ και καταχειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκόμενους.

Η μουσικοχορευτική κολεκτίβα “Σουρλουλού”, έκλεισε με μοναδικό τρόπο την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ, διαμορφώνοντας post-πανηγυριρτζίδικα ηχοτοπία. 

Το φεστιβάλ τυριού συνεχίστηκε στην Τρίπολη και την επόμενη ημέρα Πέμπτη με μουσικό σεργιάνι, από τοπικό παραδοσιακό σχήμα σε κεντρικά σημεία της πόλης, το οποίο έβαλε στο κλίμα τον κόσμο, οδηγώντας τον στο παραδοσιακό «Μεγάλο Καφενείο». Τη δεύτερη ημέρα, οι συμμετέχοντες γεύτηκαν μοναδικά τυριά αλλά και αρωματικούς οίνους, στην εκδήλωση γευσιγνωσίας στο πλαίσιο του φεστιβάλ- γευστικά ταιριάσματα τυριών και οίνων.

Ο κόσμος είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει το masterclass από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, όπου προϊόντα παραδοσιακά των παραγωγών που συμμετείχαν στην έκθεση, “ενσωματώθηκαν” σε σύγχρονες συνταγές, δίνοντας έτσι νέες προτάσεις στις πιο κλασικές συνταγές. Ο Νίκος Παπαδόπουλος, Αντιπρόεδρος Α΄Λέσχης Αρχιμαγείρων Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδας, η Βασιλική Μακρή, Αναπληρώτρια Προέδρου Λέσχης Αρχιμαγείρων Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδας και η Νικολίτσα Κόρακα, Γραμματέας Λέσχης Αρχιμαγείρων Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδας, ήταν τα μέλη της λέσχης που μαγείρεψαν για το κοινό.  

Στη συνέχεια ο Πάρης Κατσικερός, ιδιοκτήτης του παραδοσιακού καφέ με την ονομασία  “Μεγάλο Καφενείου” καλωσόρισε τον κόσμο στο Ιστορικό Καφέ το οποίο λειτουργεί από το 1840 και ήταν το αγαπημένο της αριστοκρατίας. Εκεί σύχναζαν γιατροί, δικηγόροι και μεγαλέμποροι, αλλά και άτομα κάθε κοινωνικής τάξης. Στο χώρο έχουν διατηρηθεί ατόφια αντικείμενα όπως είναι οι τεράστιοι καθρέπτες με τις σκαλιστές κορνίζες, τα οβάλ τραπεζάκια και οι καναπέδες. Το “Μεγάλο Καφενείο” είναι μέλος της Πολιτιστικής Διαδρομής των Ιστορικών Καφέ του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Ηρώ Τσιμπρή, Διευθύντρια της «Αχαΐας Αναπτυξιακής Α.Ε.», στη συνέχεια υπογράμμισε πως, “η προστιθέμενη αξία του Leader και ο ρόλος των αναπτυξιακών, είναι οι συνέργειες και οι συνεργασίες, είναι η ευκαιρία που μας δίνουν τα προγράμματα Leader να ανταλλάξουμε τις εμπειρίες μας, την τεχνογνωσία των περιοχών αλλά κυρίως να τις συνδέουμε”. 

«Από το Balkan cheese στους Δρόμους του τυριού της Πελοποννήσου», ο κ. Σωτήριος Μπόλης, Σύμβουλος πολιτιστικών και αναπτυξιακών δράσεων, παρουσίασε την ιδέα του Balkan cheese που γεννήθηκε το 2018. Ταυτόχρονα ο κ. Μπόλης “σύστησε” στο κοινό τα τυριά που υπάρχουν στα βαλκάνια, τα οποία είναι μοναδικά σε θρεπτικές αξίες και όχι μόνο. Παράλληλα αναφέρθηκε στα τυροκομεία που υπάρχουν στην περιοχή και τον τρόπο ανάδειξής τους, μέσα από καμπάνιες και εκδηλώσεις.

Η δημοτική αρχή της Τρίπολης τίμησε με την παρουσία της το φεστιβάλ τυριού, η κ. Ελένη Καρούντζου Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, καθώς και ο κ. Γιώργος Λαγός Αντιδήμαρχος Καθαριότητας - Πρασίνου, βρέθηκαν στο Μεγάλο Καφενείο και παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις εργασίες του φεστιβάλ. 

Στη συνέχεια οι τυροκόμοι που συμμετείχαν στο φεστιβάλ, μίλησαν για τα πρώτα βήματά τους στον χώρο της τυροκομίας, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, καθώς και το αύριο που μπορεί να είναι ακόμα πιο εύκολο για τους ίδιους, μέσα από τέτοιες δράσεις και εκδηλώσεις, που όπως τόνισαν είναι καλό να συνεχιστούν. 

Ο Γιάννης Τρουπής, Οινοποιός και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, τίμησε το φεστιβάλ με την παρουσία του και υπογράμμισε, πως τα τυροκομεία πρέπει να ενταχθούν άμεσα, βάσει της νέας ΚΥΑ για επισκέψιμα τυροκομεία, στον γαστρονομικό τουριστικό χάρτη της Ελλάδος. 

Η Γαλακτοκομική Τριπόλεως - Παπαδόπουλος ΑΒΕΕ, η Κτηνοτροφική Μονάδα - Τυροκομείο «Ορεινή Αίγινα», τα παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα ΡΟΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. & ΣΙΑ ΟΕ   , τα Τυροκομικά «Αρκαδία» - Οικογένεια Μπαζιωτάκη, τα Τυροκομικά Προϊόντα «Ο Καραμαντζάνης» και ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων, συμμετείχαν στην εκδήλωση γευσιγνωσίας που πραγματοποιήθηκε στο Μεγάλο Καφενείο της Τρίπολης. Ενώ τις εξαιρετικές ποικιλίες  τυριών συνόδευαν επιλεγμένες ετικέτες  κρασιών από το «ΚΤΗΜΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ» (Μαντινεία), την Οινοποιητική Μονεμβασιάς Τσιμπίδη (Μονεμβασιά) και το Οινοποιείο Τρουπή (Τρίπολη).

Η βραδιά έκλεισε μοναδικά με γευσιγνωσία μοναδικών τυριών και με μουσική συνοδεία από τοπικό παραδοσιακό σχήμα.