«Say cheese! Balkan cheese!»: Δημοσιογραφικό οδοιπορικό σε τυροκομεία της Ανατολικής Πελοποννήσου (pics)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

«Say cheese! Balkan cheese!»: Δημοσιογραφικό οδοιπορικό σε τυροκομεία της Ανατολικής Πελοποννήσου (pics)

Απρίλιος 05, 2023 - 12:55

Το φιλόδοξο σχέδιο “Say cheese! Balkan cheese” αφορά στην ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούτου των βαλκανικών δρόμων τυριού αλλά και της δυναμικής που κρύβεται πίσω από την ομοιότητα και ιδιαιτερότητα των «κοινών» μας τυριών, τις τοπικές παραδοσιακές μεθόδους και πρώτες ύλες παραγωγής και την παράδοση και τον πολιτισμό που συνυπάρχει με την τυροκομία.

Την τρίτη και τελευταία ημέρα των δράσεων του τριημέρου 29-31 Μαρτίου, που περιελάβανε το διεθνές συνέδριο τυροκομίας αλλά και φεστιβάλ τυριού πραγματοποιήθηκε δημοσιογραφικό οδοιπορικό σε τυροκομεία της Ανατολικής Πελοποννήσου.

Σκοπός του οδοιπορικού ήταν να ενισχυθεί και να εμπλουτιστεί το τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου και ταυτόχρονα να αυξηθεί η επιτόπου διάθεση τυροκομικών προϊόντων, με τελικούς ωφελούμενους τους κτηνοτρόφους και παραγωγούς της Πελοποννήσου.

Στο οδοιπορικό συμμετείχαν δημοσιογράφοι από ηλεκτρονικά και έντυπα Μ.Μ.Ε, Πανελλαδικής αλλά και περιφερειακής εμβέλειας της ευρύτερης γεωγραφικής έκτασης της Πελοποννήσου.

Πρώτη στάση έγινε στις εγκαταστάσεις του Hellenic Protein Group, στην Τρίπολη. Ο όμιλος Ελληνική Πρωτεΐνη Α.Ε. ιδρύθηκε το 1995 έχοντας ως στόχο τη δημιουργία Ελληνικών πρωτεϊνικών προϊόντων γάλακτος υψηλής ποιότητας καθώς και τυροκομικών προϊόντων ΠΟΠ, ικανών να αντιμετωπίζουν τον σκληρό και διαρκή διεθνή ανταγωνισμό. Τα εργοστάσια του ομίλου είναι γεωγραφικά διανεμημένα, ώστε να καλύπτουν όλες τις ανάγκες επεξεργασίας τυρογάλακτος της Ελλάδας.

Στη συνέχεια το γκρουπ των δημοσιογράφων συνέχισε το ταξίδι του στην Αργολίδα με επόμενη στάση, το τυροκομείο «Γεώργιος Κ. Ρόζης &Σια Ο.Ε.» στο Αραχναίο Αργολίδας. Η ιστορία της οικογενειακής επιχείρησής Ρόζη ξεκινά περί το 1951 στο όρος Αραχναίο Αργολίδας. Σήμερα στις σύγχρονες πλέον εγκαταστάσεις του τυροκομείου και σε υψόμετρο 700μ. με πολύ μεράκι και αγάπη στην παράδοση της τυροκομικής τέχνης από γενιά σε γενιά συνεχίζει αδιάκοπα να παρέχει εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα ικανοποιώντας την επιθυμία για αγνές ελληνικές γεύσεις. Μάλιστα ο Γιώργος Ρόζης έχει διακριθεί με 2 χρυσά βραβεία στα MediterraneanTaste Awards 2022 στο Λονδίνο για την παραδοσιακή Γραβιέρα με τρούφα και μυζήθρα Αραχναίου.

Τελευταία στάση το τυροκομείο Κατσούλη, που βρίσκεται αμέσως μετά το Κολιάκι και λίγο πριν την Τραχειά πηγαίνοντας για Πόρτο Χέλι. Εκεί υπάρχει και ένα μικρό πρατήριο όπου ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει και να  προμηθευτεί τα τυριά του παραγωγού. Φέτα, γραβιέρα, κεφαλοτύρι, γιδοτύρι και ανθότυρο, αυτά είναι ορισμένα από τα μοναδικά προϊόντα που παράγουν εκεί με μεράκι και παράδοση. Η ιδιαιτερότητά τους; Η ζωντανή μυρωδιά καλού γάλακτος. Στα ηνία της επιχείρησης ο Βαγγέλης Κατσούλης και η Γαρυφαλλιά Κατσούλη, ορεξάτοι και με άποψη, με σπουδές στην τυροκομεία, όπως οι περισσότεροι της γενιάς τους, στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων.

Μετά την περιήγηση στα μοναδικά τυροκομεία, παρατέθηκε γεύμα σε ένα παραδοσιακό εστιατόριο στο Λυγουριό για τους συμμετέχοντες.

Με το οδοιπορικό των δημοσιογράφων έκλεισε το τριήμερο των δράσεων που υλοποιήθηκε με μέρη της περιοχής παρέμβασης, και που περιλαμβάνονταν στο Σχέδιο Διακρατικής Συνεργασίας “Say cheese! Balkan cheese”, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του τοπικού προγράμματος LEADER/CLLD, υπομέτρο 19.3 του Μέτρου 19 του ΠΑΑ 2014-2020 με Συντονίστρια Ομάδα Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) την Αναπτυξιακή Πάρνωνα,  και έτσι ολοκληρώθηκε μία μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας και γνώσης στην τυροκομεία, με στόχο την ανάδειξη των “Δρόμων του τυριού”.

 

Δελτίο Τύπου