Τα Λαζαράκια, το έθιμο της ημέρας

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Τα Λαζαράκια, το έθιμο της ημέρας

Απρίλιος 08, 2023 - 10:02

«Λαζαράκια για τον Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις» συνήθιζαν να λένε παλαιότερα, αφού πίστευαν ότι σύμφωνα με την παράδοση το αναστημένος φίλος του Χριστού είχε παραγγείλει: «Όποιος ζυμώσει και δε με πλάσει, το φαρμάκι μου να πάρει…»

Τα Λαζαράκια είναι νηστίσιμα αρτοσκευάσματα, κουλουράκια ή ψωμάκια στο σχήμα του σαβανωμένου Λαζάρου.

Όταν η λαϊκή Μούσα ρωτά

«-πού ήσουν Λάζαρε που ήσουν κρυμμένος;»

Εκείνος απαντά

«-Κάτω στους νεκρούς αποθαμμένος.

Τα χεράκια μου σταυροδεμμένα, τα ποδάρια μου αδυνατισμένα»

Έτσι και τα Λαζαράκια, μιμούμενα το Λάζαρο, έχουν σταυρωτά χεράκια. Συνήθως στο πρόσωπο τους έχουν μόνο δυο γαρίφαλα για μάτια και φυσικά δεν διακρίνονται πόδια. Καμιά φορά είναι γεμιστά με σταφίδες ή καρύδια. Μπορούν να γίνουν με οποιαδήποτε νηστίσιμη ζύμη ακόμα κι με ζύμη ψωμιού.

Παραθέτουμε παρακάτω ενδεικτικά μια γιαγιαδίστικη συνταγή με άρωμα πορτοκαλιού!

Μισό ποτήρι ελαιόλαδο

Μισό ποτήρι ζάχαρη

Μισό ποτ χυμό πορτ

½ κουτ γλ σόδα

1 κου γλ μπέικιν πάουντερ

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

1 κουτ σούπας κονιάκ

½ κιλό αλεύρι περίπου.

Γαρίφαλα, σταφίδες και καρύδια για την διακόσμηση.

Ανακατεύουμε πρώτα τα υγρά μέρη της συνταγής μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, ύστερα προσθέτουμε τη σόδα και το μπέικιν και τελευταίο το αλεύρι. Ζυμώνουμε καλά κι πλάθουμε τα Λαζαράκια. τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά.