Κατρούγκαλος: Ο Μητσοτάκης αλλάζει την εθνική γραμμή στα ελληνοτουρκικά

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Κατρούγκαλος: Ο Μητσοτάκης αλλάζει την εθνική γραμμή στα ελληνοτουρκικά

Απρίλιος 15, 2023 - 12:00

«Πολλά ερωτηματικά προκύπτουν από τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στα Παραπολιτικά», σχολιάζει ο Γιώργος Κατρούγκαλος στο Twitter.

«Γιατί συνεχίζει να αναφέρεται σε προσφυγή στη Χάγη για τις "θαλάσσιες ζώνες", όρο που συμπεριλαμβάνει και τα χωρικά ύδατα, και όχι, όπως είναι η εθνική γραμμή από το 1976, για τις "θαλάσσιες οικονομικές ζώνες", δηλαδή για ΑΟΖ/Υφαλοκρηπίδα;

Εξίσου σημαντικό: με ποια στρατηγική θα φέρει την Τουρκία, που δεν έχει εγκαταλείψει την αναθεωρητική της στρατηγική, στο τραπέζι του διαλόγου και της διεθνούς νομιμότητας;», ρωτά ο πρώην υπουργός.

«Μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει διατυπώσει συγκεκριμένη πρόταση για κάτι τέτοιο, με την ένταξη των προϋποθέσεων και της ατζέντας μας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», καταλήγει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» σχολίασε χαρακτηριστικά πως η γειτονική χώρα θα πρέπει να δείξει συνέχεια και συνέπεια, «ώστε µετά τις εκλογές, αν µπορούµε, να πιάσουµε ξανά το νήµα, έχοντας ως γνώµονα το ∆ιεθνές ∆ίκαιο».

Ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι από την ημέρα της εκλογής του επιδίωξε να έχει µε την Τουρκία έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, ένα ειλικρινές πλαίσιο ουσιαστικού διαλόγου, µε σκοπό να αντιµετωπιστεί το βασικό ζήτηµα, το οποίο αποτέλεσε και την εστία των διμερών διαφορών εδώ και πολλές δεκαετίες, «που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».